вівторок, 22 січня 2013 16:46

ЗМІ: Ватикан володіє імперією нерухомості, збудованою на гроші фашиста Муссоліні

ЗМІ: Ватикан володіє імперією нерухомості, збудованою на гроші фашиста Муссоліні
Фото: vatikane.ru

Ватикан володіє цілою імперією дорогих об'єктів нерухомості, яку вдалося створити завдяки грошам, отриманим від Беніто Муссоліні, і офшорним схемам.

Про це повідомляє газета Guardian, провівши власне розслідування.

За даними видання, нині обсяг активів, що належать Церкві, оцінюється в 500 млн фунтів стерлінгів. Зокрема, будівля люксової компанії Bulgari на Нью-Бонд Стріт у Лондоні таі штаб-квартира великого інвестиційного банку Altium Capital на площі Сент Джеймс "має справу з папою римським", стверджують журналісти.

"Ці офіси, формують найдорожчий квартал Лондона, є частиною дивовижної і секретної імперії, що належить Ватикану", - пише газета.

За даними видання, створення церковного портфоліо тривало роками і почалося з грошей Беніто Муссоліні, які він дав Ватикану в обмін на папське визнання італійського фашистського режиму в 1929 році.

ФОТОРЕПОРТАЖ: Журналіст сфотографувала будинок на воді на території резиденції "Межигір'я"

Тепер активи Святого престолу оцінюються в 500 млн фуртів стергілнів, причому володіє він ними через мережу підставних фірм-прокладок. Офіційно елітні офіси на площі Сент Джеймс значаться як власність компанії British Grolux Investments Ltd, якій належить й інша нерухомість у Великій Британії. У реєстрах не сказано нічого про те, хто володіє цією фірмою. Однак Guardian зазначає, що серед акціонерів компанії є відомі банкіри-католики: Джон Варлі, виконавчий директор Barclays Bank, і Робін Херберт з Leopold Joseph merchant bank.

Продовжуючи своє розслідування, Guardian вивчила архіви, виявивши документи, що свідчать про те, що British Grolux Investments має відношення до зареєстрованої у Швейцарії компанії Profima SA. Цю фірму у документах воєнних років згадують як офіційний холдинг Ватикану, а також звинувачують її в "занятті діяльністю, яка суперечить інтересам союзників".

Profima SA могла бути створена головним папським скарбником епохи Другої світової війни Бернардіно Ногаро, який контролював мільйони Муссоліні, припускає Guardian. Саме Ногаре в 1931 році заснував офшор в Люксембурзі, щоб тримати на його балансі свої європейські активи. Свою фірму він назвав Groupement Financier Luxembourgeois, або Grolux.

В даний час, за даними Guardian, активи Profima, що володіє нерухомістю у Франції, Швейцарії та Великобританії через підставні компанії, оцінюються в $ 792 млн.

Працюючи над текстом, журналісти Guardian звернулися за коментарем до представника Ватикану в Лондоні, архієпископу Антоніо Менніні. Автори матеріалу поцікавилися, чому папство продовжує робити таємницю зі свого бізнесу, а також на що витрачає дохід папа римський. Відповіді від Ватикану не послідувало.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ: Ватикан володіє імперією нерухомості, збудованою на гроші фашиста Муссоліні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути