пʼятниця, 22 листопада 2013 10:07

Жах недобудов: понад 100 тисяч українців роками не можуть отримати житло

Жах недобудов: понад 100 тисяч українців роками не можуть отримати житло
Українці, які вклали кошти в житло, опинилися в пастці вітчизняного законодавства. Фото: prodigger.ru

Близько 120 тис. українських сімей стали інвесторами недобудов, вклавши в неіснуючі метри гроші, які повернути майже неможливо.

Невдалі новосели звинувачують забудовників, а ті, у свою чергу, - кризу 2008 року, пише "Корреспондент".

За даними Конфедерації будівельників допомоги постраждалим інвесторам, у країні заморожено будівництво більше 2,4 тис. багатоповерхівок. Це 65% від всіх поки незавершених житлових об'єктів.

Найбільше недобудов - у Києві. Половині з них вже більше п'яти років. Частина цих будинків не буду здані навіть у найближчі 10-15 років, прогнозує президент Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов. Деякі будівлі після простою в п'ять-сім років немає сенсу добудовувати: простіше і дешевше звести нові.

За словами Рубанова, до кризи 2008 року, в гонитві за надприбутком забудовники продавали квартири у ще не споруджених будинках, щоб вкладати їх в такі. Таким чином виникав ефект фінансової піраміди.

А українці, які вклали кошти в житло, опинилися в пастці вітчизняного законодавства, згідно з яким вони до здачі будинку в експлуатацію не є власниками житла. Через це вони ніяк не можуть вплинути на терміни добудови об'єктів.

Однак це не зупиняє українців. У першій половині поточного року було укладено майже на 20% більше інвестиційних угод, ніж за аналогічний період 2012 року.

Зараз ви читаєте новину «Жах недобудов: понад 100 тисяч українців роками не можуть отримати житло». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути