середа, 04 грудня 2019 17:27

Вавриш розповів, які чинники визначатимуть розвиток ринку нерухомості в найближчі роки

Підвищення міжнародних кредитних рейтингів України, поступове зниження облікової ставки НБУ та ряд інших макроекономічних чинників створюють позитивний фон для розвитку ринку нерухомості України.

Про це в ході III RED Forum розповів девелопер Андрій Вавриш, який очолює компанію SAGA Development.

  Девелопер Андрій Вавриш: "Глобально ми стоїмо на порозі значного фінансово-економічного зростання"
Девелопер Андрій Вавриш: "Глобально ми стоїмо на порозі значного фінансово-економічного зростання"

"Ми бачили, що через зміцнення гривні відбулося велике падіння попиту. Це тимчасове явище, воно має обмежений ресурс впливу. Глобально ми стоїмо на порозі значного фінансово-економічного зростання", – переконаний він.

Серед сприятливих для ринку нерухомості макроекономічних чинників підприємець назвав прогнозоване зростання ВВП України на 50% протягом наступних 4 років, плани уряду щодо залучення 50 млрд доларів іноземних інвестицій за 5 років, рекордні показники експорту зернових у 2019 році та перспективи зростання IT-сектору до 240 тис. робочих місць, половина яких буде зосереджена в Києві. При цьому очікуваний грошовий обіг галузі за прогнозами складе 8,4 млрд доларів до 2023 року.

"Це дуже велика частка нашого ВВП. Вже зараз IT – другий в Україні кластер за обсягами надходження валютної виручки. Це означає, що ми переходимо від індустріальної до креативної економіки. І вона запускає велику кількість принципових змін, які дають можливість розвивати не тільки попит на нерухомість, на нові професії, нові робочі місця, але й також відразу мати всередині нашої країни зарплатні світового рівня" – зауважив Андрій Вавриш.

  Девелопер Андрій Вавриш: "Глобально ми стоїмо на порозі значного фінансово-економічного зростання"
Девелопер Андрій Вавриш: "Глобально ми стоїмо на порозі значного фінансово-економічного зростання"

За його прогнозами, лише айтішники протягом наступних 5 років забезпечать попит на 2 млн кв. метрів житла в Києві.

Важливе значення має зниження Міністерством фінансів ставки 4-річних облігацій внутрішньої державної позики до 13,3%. На думку девелопера, це дозволить суттєво знизити вартість запозичень, що, в свою чергу, створює передумови для зниження ставок за іпотечними кредитами до 12-14% річних протягом 1-2 років.

Нагадаємо, що за словами прем'єр-міністра Олексія Гончаркука, уряд сподівається на зниження ставок за іпотечними кредитами до 10-12% вже в 2020 році.

Зараз ви читаєте новину «Вавриш розповів, які чинники визначатимуть розвиток ринку нерухомості в найближчі роки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути