середа, 31 жовтня 2012 12:52

Юристи порадили не планувати угоди з нерухомістю на січень 2013 року

Юристи порадили не планувати угоди з нерухомістю на січень 2013 року
Угоди з нерухомістю краще завершити до кінця цього року. Фото: rocklandlions.net

Друга спроба влади реформувати БТІ в січні 2013 року може зупинити ринок нерухомості. На думку експертів, нотаріуси, до яких переходять повноваження Бюро з реєстрації нерухомості, не готові виконувати ці функції.

Як пише портал 3Doma.ua, юристи рекомендують не планувати угоди на січень 2013 року. На їхню думку, нотаріуси просто не готові виконувати нові функції по причині відсутності чітких роз'яснень та механізму. А значить, на початку 2013 року на ринку нерухомості може початися хаос.

"Якщо Мін'юст за найближчі два місяці не встигне прийняти відповідний порядок ведення реєстру та роз'яснити його нотаріусам, то, дійсно, в перші місяці 2013 року будуть великі проблеми з реєстрацією прав власності та прав користування. Саме з реєстрацією прав, угоди можна буде зареєструвати", - вважає головний редактор видання ЮРИСТ & ЗАКОН Олександр Попов.

За його словами, угоди з нерухомістю все ж краще завершити до кінця цього року, і не планувати операції на січень.

У свою чергу, самі нотаріуси запевняють, що до виконання нових функцій вони готові, і ніяких серйозних проблем на ринку на початку року не виникне.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З початку року гривня девальвувала на 2%

"Міністерство юстиції повним ходом навчає зараз нотаріусів користуванню реєстрами. Тобто, в новому році все нотаріуси будуть готові до реєстрації ... Можливо, будуть якісь невеликі технічні заминки, враховуючи, що це нова процедура. Будуть консультації з Міністерством юстиції .. . Але я думаю, що ситуація вирівняється, і нічого складного не буде відбуватися", - повідомив приватний нотаріус Київського нотаріального округу Олександр Скляр.

Нагадаємо, реформа Бюро технічної інвентаризації (БТІ) повинна була набути чинності з 2012 року. Згідно зі змінами, функція реєстрації прав власності на нерухоме майно повинна була перейти від БТІ до нової структури - Державної реєстраційної служби (Укргосреестру). Однак тоді влада виявилася не готова запустити цей механізм, і зміни відклали на рік - до 1 січня 2013 року.

Таким чином, з нового року реєстрація прав на нерухомість буде здійснюватися нотаріусами - як державними, так і приватними. Також, згідно із законодавчими нововведеннями, нотаріуси будуть реєструвати і права на землю, чим зараз займаються місцеві відділи земельних ресурсів.

Зараз ви читаєте новину «Юристи порадили не планувати угоди з нерухомістю на січень 2013 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути