пʼятниця, 01 листопада 2013 18:35

Стало відомо, як працює комп'ютерна програма з оцінки нерухомості

Стало відомо, як працює комп'ютерна програма з оцінки нерухомості

Створення Фондом Держмайна бази даних звітів щодо оцінки нерухомості для оподаткування збільшить надходження до бюджету, і унеможливить зумисне заниження вартості нерухомості оцінювачем.

Про це на прес-конференції заявив член Наглядової ради з питаньоціночної діяльності при Фонді Держмайна Сергій Фролов.
З його слів, не обов'язково користуватися програмою Українського інституту управління якістю оціночної діяльності. Це може бути й інша програма. Але обов'язково дані мають бути оброблені комп'ютером.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ціна на нерухомість в Україні зросла на 14-15%

"В різних програмах це виконується по-різному. Інколи буває географічна прив'язка, інколи береться до уваги цінове зонування території. Це більш складний проект. Найчастіше оцінюють по ознаках мікрорайону і географічного місця знаходження об'єкта в населеному пункті. Програма просто витягує із загальної бази даних по якимось фільтровим критеріям якийсь пункт і пропонує їх оцінщику. Критерії — прив'язка до регіону й вулиці міста або географічне зонування. Тоді в одну цінову зону можуть увійти об'єкти, які знаходяться в різних районах", - сказав він.

Експерт зауважив, що корективи, що стосуються якості будівлі, місця її знаходження, оцінювач може вводити вручну. Комп'ютер дасть висновок відповідно до критеріїв, які оцінювач вважає за потрібне внести.

Голова виконавчої ради ВГО "Асоціація оцінювачів України" Костянтин Черниш зазначив, що у Фонді держмайна зареєстрована 361 компанія-оцінювач.
Він також додав, що після 1 листопада оцінка будь-якого об'єкту нерухомості зараз коштує 300 гривень. І спростував чутки, що оцінка нерухомості зросла в 10 разів.

 

Зараз ви читаєте новину «Стало відомо, як працює комп'ютерна програма з оцінки нерухомості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути