Ексклюзиви
пʼятниця, 25 липня 2014 18:22

Попит на оренду житла за рахунок біженців виріс на 10-20%

Попит на оренду житла за рахунок біженців виріс на 10-20%
Фото:lenta-ua.net

Ситуація в Донбасі оживила сегмент оренди квартир, так як по всій країні роз'їхалися біженці. Експерти відзначають, що переселенці зі Сходу та Криму намагаються зняти дешеві квартири в Києві, Одесі, Львові та тих містах, куди, як вони сподіваються, що війна не добереться.

Попит на оренду житла виріс за літо на 10-20%, вважає голова національної ради Ріелторської палати України Віктор Несін. "Це стосується всіх великих міст, де жити безпечно, оскільки не кожен може дозволити собі жити в Києві", - відзначає Несін.

За його оцінками, майже всі "шукачі" житла - біженці. Близько 70% переселенців намагаються жити у друзів/родичів або безкоштовно - в рамках соцпрограм: "Ще 10% біженців - люди заможні, тобто мають свою нерухомість у Києві чи Одесі. Решта 20%, середній клас, це ті, хто сьогодні в пошуках квартир для оренди. Ці люди сподіваються, що АТО незабаром закінчиться і вони повернуться домой.Поэтому сприймають оренду як тимчасовий варіант вирішення житлової проблеми і купувати квартиру в інших містах поки не готові".

Кількість угод зростає приблизно на 100 в місяць (наприклад, в червні в Києві було здано 864 квартири проти 803 у травні). Це говорить, що ринок відходить від кризи, але повністю відновиться не раніше ніж через півроку.

Експерти відзначають: літнє пожвавлення на ринку оренди не вплинуло на зростання цін. "Ціни впали на 10-20% на початку літа і зараз не ростуть. Люди, природно, намагаються зняти квартири дешевше і селитися там з друзями: наприклад, в "однушке" можуть жити по 2-3 людини, а в "двійці" - дві пари. Тому якщо власники житла готові скинути на оренді 200-300 грн, такі квартири йдуть швидко", - пояснює столичний ріелтор Максим Єрмоленко.

Підтверджують цю тенденцію і самі біженці. "Приїхала до Києва два тижні тому. Поки жила у знайомих і шукала житло. Розраховувала на бюджет до 2000 грн в місяць. Але таких варіантів по зніманню окремої квартири немає. Тому скооперировалась зі знайомими і зняли двокімнатну квартиру з ремонтом і побутовою технікою, недалеко від метро, за 5000 грн. В одній кімнаті живе хлопець, в іншій - ми з подругою. У підсумку я плачу 1250 грн, плюс - комуналка", - говорить макіївчанка Олена Осипова.

Що буде з ринком житла восени, залежить від ситуації в країні, впевнені аналітики. "Якщо АТО продовжиться, то біженцям доведеться влаштовуватися на новому місці надовго, тому вони можуть задуматися про покупку житла, і це теж може вплинути на зростання цін, в межах 5%", - пояснює Несін.

У свою чергу, ринок оренди житла Києва та інших великих міст восени чекає традиційне подорожчання, вважає Єрмоленко, адже студенти в кінці літа починають шукати житло, і зазвичай ціни зростають на 500-800 грн. У найближчі два-три місяці ринок нерухомості не зміниться: Ціни на дні, попит росте повільно, в країні криза, тому українці не готові витрачати зайві гроші на квартири.

Зараз ви читаєте новину «Попит на оренду житла за рахунок біженців виріс на 10-20%». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути