пʼятниця, 03 травня 2013 02:30

Під елітну забудову знесли віллу Антонія Попеля

Під елітну забудову знесли віллу Антонія Попеля
Фото: remontistrojka.com

Під забудову нової багатоповерхівки у Львові знесли двоповерховий особняк відомого львівського скульптора Антонія Попеля, що на вулиці Горбачевського, 8. Багато львів'ян вважали будинок історичною пам'яткою.

Особняк збудували в 1902 році на замовлення скульптора. Антоній Попель (1865-1910) – випускник Віденської академії мистецтв, автор пам'ятника Адамові Міцкевичу та скульптурних оздоблень Оперного театру у Львові. Працював у жанрах меморіальної, монументальної, портретної, іноді релігійної пластики. За двадцять з лишком років життя у Львові Антон Попель створив велику кількість скульптур, більшість із яких вціліли до нашого часу.1907 року проект авторства Антонія Попеля на зведення пам'ятника нестримному борцю проти поневолення Тадеушу Костюшку зайняв друге місце на конкурсі в американській столиці Вашингтоні. Проект Попеля так сподобався тодішньому президенту США Теодору Рузвельту, що вибрали саме його. Паралельно з творчою роботою аж до смерті Попель викладав у "Львівській політехніці". 1910-го був похований на Личаківському цвинтарі. Старший брат Антонія Тадеуш теж досяг визнання - в живописі.

Для Львова Антоній Попель є фігурою такого ж рівня, як Іван Труш, Ян Стика, Олекса Новаківський. Дім митця навіть не перебував у списку пам'яток, які охороняє держава. А 2006 року міськрада продала особняк Попеля за 266 тисяч гривень.

"Вілла Попеля не зберегла свого первинного вигляду — її перебудували ще у 1930-х роках, - пояснює  Андрій Павлів, директор департаменту містобудування Львівської міськради. - Ми дозволили знести будинок, бо забудовник отримав погодження управління історичного середовища Львівської міської ради, Міністерства культури та інші необхідні для цього дозволи. Крім того, будинок перебував у приватній власності майбутнього забудовника ділянки."

Зараз ви читаєте новину «Під елітну забудову знесли віллу Антонія Попеля». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути