пʼятниця, 10 січня 2014 12:58

Експерти розповіли, що чекає ринок нерухомості в 2014 році

Експерти розповіли, що чекає ринок нерухомості в 2014 році
2013-й рік став роком реформ на ринку нерухомості. Були введені три законодавчі зміни: податок на житло, нові правила його оцінювання та обмеження на розрахунки готівкою на суму до 150 тис. грн. За словами експертів, саме в 2014 році стане, як ці нововведення вплинуть на ринок, пише журнал "Фокус".

Наприклад, заборона на розрахунок готівкою в цілому збільшує вартість житла на 1-2%, проте з точністю судити про зміни можна буде лише в кінці фінансового року.

За словами гендиректора агентства "Благовіст" Ірини Луханіної, на обмеження готівкових розрахунків з 1 вересня 2013 року ринок відреагував підвищеною активністю в липні-серпні, яка змінилася затишшям у вересні, коли він освоювався з новою процедурою розрахунків. Банки тоді виявилися не готові до специфіки операцій з купівлі-продажу. Вони пропонують переказ грошей з рахунку на рахунок, але угода може затягнутися, а якась із сторін передумати. Це, каже Луханіна, відкриває можливості для шахрайства.

Противники нових правил оцінки житла вже не раз заявляли, що брак сертифікованих фахівців заморозить ринок. Однак голова виконавчої ради Асоціації оцінювачів України Костянтина Черниша вважає, що нові правила не призведуть до подорожчання послуг оцінки, які становлять близько 300 грн. За словами експерта, про наслідки нововведення можна буде судити вже в лютому-березні. До лютого оцінка буде здійснюватися за старими правилами (працює відстрочка через перехідного періоду), а оформлятися заднім числом, до 1 листопада.

В цілому, незважаючи на песимістичні очікування, колапсу нерухомості в 2013 році не відбулося. У першому півріччі кількість транзакцій при операціях з житловою нерухомістю знизилася незначно - на 6%, порівняно з 2012 роком, повідомили в Мін'юсті.

У 2014 році ринок "звикне" до нових правил розрахунку та оцінки житла, вважають ріелтори. Вони прогнозують цінову стабільність на нерухомість. Для зростання цін на квадратні метри в Україні необхідні масштабні макроекономічні події: поліпшення умов іпотечного кредитування та стрімке економічне зростання. Поки що підстав для цього немає, зазначають учасники ринку.
Зараз ви читаєте новину «Експерти розповіли, що чекає ринок нерухомості в 2014 році». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути