пʼятниця, 13 липня 2012 14:04

"Доступне житло" вже пішло по регіонах - Рисухін

"Доступне житло" вже пішло по регіонах - Рисухін
Леонід Рисухін: добре, що є столиця, де це відпрацьовано.Фото: unn.ua

Найбільшу кількість договорів іпотеки в рамках національної програми "Доступне житло" уклали в Києві. Однак програма вже набирає активність і в регіонах.

Про це повідомив глава правління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Леонід Рисухін в програмі "Соціальний статус" на телеканалі Tonis.

Він розповів, що до програми почали приєднуватися не тільки банки всеукраїнського масштабу, а й регіональні. Також на базі міськвиконкомів, які ведуть квартирний облік в українських містах, вже створюються "єдині вікна" в яких кожен охочий може отримати інформацію з кредитування, об'єктів, оформити документи.

"Це добре, що є столиця, де це відпрацьовано. Тепер ці механізми поширюються в регіони, обласні центри та міста обласного підпорядкування. Ми свої селекторні наради проводимо з регіональними управліннями. Зараз це вже починає працювати на рівні регіонів", - підкреслив Рисухін.

Він повідомив, що за два місяці дії програми здешевлення іпотечних кредитів, договору іпотеки уклали 63 людини. Очікується, що з відшліфовування механізму взаємодії банків, забудовників і держави процес піде активніше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Черновецький хоче створити інвестиційний фонд

"У кожного банку є внутрішні правила, а у кожного забудовника - історія будівництва кожного об'єкта, і на зараз саме на цьому моменті відбувається затримка", - зазначив глава держфонду.

Він підкреслив, що уряд постійно вживає заходів для розширення доступу громадян до участі в програмі та удосконалення механізмів її дії. Сьогодні позичальникам дозволили брати кредит під поручительство не тільки членів сім'ї, але і знайомих, а також юридичних осіб, максимальна площа кредитованого за програмою житла збільшена до 76 кв м, Держфонд сприяння молодіжному житловому будівництву починає приймати онлайн-заявки для участі в програмі і так далі.

"Міністерство дуже швидко реагує на необхідність змін. Міністр регіонального розвитку особисто проводить наради, виїжджає в області. Збираються і забудовники, і банки, і місцева влада, яка знає настрої людей. Відшліфовуються пропозиції та через тиждень подаються уряду на розгляд", - розповів Рисухін.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Державні охоронці купили в Ялті квартири на 6 мільйонів

Глава держфонду також повідомив, що уряд зацікавлений в тому, щоб програма здешевлення іпотечних кредитів охопила й ті населені пункти, де поки не будують нових будинків.

"Перший крок до вторинного житла зроблено - вдома, здані в експлуатацію в 2010-2011 році, після першого продажу можуть також бути пущені в цю програму. Думаю, що до цього питання буде постійно повертатися уряд. Але при цьому на перспективу завдання стоїть таке, щоб розгорнути будівництво в усіх населених пунктах, де є населення, яке хотіло б придбати квартиру в кредит. Це і рішення соціального завдання, і рішення інвестиційних питань - підйом економіки, зростання будівельної галузі", - підкреслив Рисухін.

Зараз ви читаєте новину «"Доступне житло" вже пішло по регіонах - Рисухін». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути