пʼятниця, 29 лютого 2008 16:48

Жителі столичних Нивок прописують у себе багато родичів

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  У ”хрущовку” на столичній вулиці Маршала Гречка, 18 киянка Ольга Волотовська (ліворуч) разом із чоловіком переселилася два роки тому. Купили двокімнатну квартиру. Замість тісного помешкання сподівається отримати нове з кращим плануванням
У ”хрущовку” на столичній вулиці Маршала Гречка, 18 киянка Ольга Волотовська (ліворуч) разом із чоловіком переселилася два роки тому. Купили двокімнатну квартиру. Замість тісного помешкання сподівається отримати нове з кращим плануванням

Знесення "хрущовок" у столиці розпочнуть із вул. Маршала Гречка, що на житломасиві Нивки. Рішення про це ухвалила Київрада. Тисячі киян очікують на переселення. Замість знесеного їм обіцяють нове житло у висотках, які мають спорудити неподалік. Деякі старожили побоюються, що їх виселять за місто.

— У цьому домі я живу із 15 серпня 1965 року, відколи його здали будівельники, — каже мешканка будинку N12 Тетяна Семенівна, 70 років. — Мені дісталася однокімнатна. Звикла, не дуже хочеться переїжджати. Балачки про переселення не перший рік точаться. Якось було, ми вже й пожитки спакували. Поки що все на місці. До нас депутат приходив. Казав, що як хоч одна людина буде проти, весь будинок залишиться. Я не опиратимуся.

Нинішня квартира пенсіонерки — на 30 кв. м. У висотці для відселених їй виділять житло такої ж площі. Додаткові "квадрати" можна отримати за окрему плату, пояснює ЖЕК.

У сусідній "хрущовці", що на вул. Гречка, 18, 160 квартир. Там живе багато молодих сімей. Житло вони купували. Нині бояться, що їх надурять. Ольга Волотовська, 26 років, та її чоловік придбали двокімнатку. Жінка відслідковує всі новини.

— У старих 5-поверхівках тісно. Я в Інтернеті читала, що 2009-го перший будинок для відселенців почнуть будувати на Стеценка. Наш мікрорайон туди вселять, — каже Волотовська.

За іншими чутками, жителів нивських "хрущовок" мають відселити до 25-поверхівки на вул. Щербакова. Ділянку вже виділили, будівництво незабаром розпочнуть. У будь-якому випадку переселення столичних "хрущовок" — справа найближчих років, запевняють у столичній міськдержадміністрації.

— Спершу збудують висотки. Лише після цього почнеться переселення мешканців старих 5-поверхівок, — запевняє заступник міського голови Анатолій Голубченко, 56 років. — Із Києва нікого не виселятимуть. Житимуть люди в тому ж районі. Після відселення почнемо зносити старі мікрорайони. Міська влада контролює будівництво. Тому хвилюватись про дах над головою не варто.

У новому районі буде добра інфраструктура, запевняє заступник міського голови. А у кварталі "хрущовок" на вул. Маршала Гречка є лише два дитячі майданчики, школа, гастроном і кілька пивничок.

Найбільше проблем буде не в переселенців, а в інвесторів будівництва, вважає юрист Василь Мірошниченко, 49 років, один із розробників Земельного кодексу України.

— "Хрущовки" вже перенаселені, — пояснює він. — Щойно з"явилась інформація про їхнє знесення, мешканці почали прописувати до себе усіх родичів. Бо забудовники повинні виділити їм достатню житлоплощу. Тому в даному випадку доводиться захищати права та інтереси обох сторін. Звісно, інвестори намагатимуться обдурити людей, розповідатимуть, що їм належить менше.

Приміром, якщо в однокімнатній квартирі на 30 кв. м зареєстровано шість–вісім мешканців, їм треба дати принаймні двокімнатну квартиру. Щоб дізнатись більше про норми забезпечення житлоплощею, Мірошниченко радить іти до юриста, нотаріуса чи адвоката. Безплатно проконсультують у районному управлінні юстиції чи юридичних клініках при вузах. Одна з таких діє при інституті адвокатури на столичному бульв. Шевченка, 27. Юридичну допомогу там надають студенти. Їх контролюють викладачі. Також можна звернутися до Києво-Могилянської академії, що на вул. Сагайдачного, 2.

— Між інвестором і кожним мешканцем будинку під знесення буде укладено договір обміну, — продовжує Мірошниченко. — У ньому має бути чітко прописано квадратні метри, що належать людині, й на скільки вона їх мінятиме. Без цієї угоди "хрущовки" ніхто не переселятиме.

У разі незгоди з інвестором власник квартири під відселення має звертатися до суду. Документ обміну буде основною підставою для позову.


Де зноситимуть "хрущовки" в столиці
 Район Вулиці 
 Дарницький
 Російська, Волго-Донська, Руднєва, Алма-Атинська
 Дніпровський
 Попудренка, Мініна, Червоноткацька, Червоногвардійська, Навої, Воскресенська, бульв. Перова
 Оболонський
 Дніпровська
 Печерський
 Кудрі, бульв. Лихачова,
бульв. Дружби Народів
 Святошинський
 Вітрука, Депутатська,
бульв. Вернадського,
пров. Кременецький
 Шевченківський
 Щербакова, Салютна, Саратовська, Стеценка, Туполєва, Маршала Гречка, Щусєва, Вавилових, Подвойського, Берлінського
Зараз ви читаєте новину «Жителі столичних Нивок прописують у себе багато родичів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути