середа, 09 лютого 2011 21:45

Земля під Києвом подешевшала вчетверо

 

Колишній військовий Андрій Барахтянський мешкає у готельці площею 26 кв. м у столичному Голосієві. Разом із ним у квартирі — дружина-вчителька, 4-річна дочка та 6-річний син.

— Доки служив, квартири не отримав, тепер і зовсім мало шансів, — розповідає 43-річний Андрій Барахтянський.

— Нам треба хоча б двокімнатну квартиру. "Убиті" й тісні продають у Києві не дешевше як за 50 тисяч доларів. Якщо й готельку продамо, все одно не вистачить. З дружиною обміркували, що краще будувати свою хату. Друзі теж приєднаються. На одній ділянці побудуємо будинок на чотири-п'ять двоповерхових квартир.

Роблять спільний фундамент, свердловину, вигрібну яму, тягнуть газову трубу. Будівлю зводитимуть із стінових теплоізоляційних панелей. Набір будматеріалів на одну квартиру площею 120–130 кв. м обійдеться $35–40 тис.

Ділянку під забудову друзі шукають із літа минулого року.

Андрій Барахтянський читає оголошення в газетах, на інтернет-сайтах.

— Ціни тішать. У Кончі-Заспі й Козині два роки тому сотка під забудову коштувала 40–50 тисяч доларів. Зараз виставляють по 5–6 тисяч. Минулого літа у селах Васильківського району сотку цінили в 2–3 тисячі доларів. Учора ми їздили з рієлторкою в Гвоздів, за 15 кілометрів від Києва. Дивилися кілька ділянок під забудову. Світло й газ треба тягнути метрів 100. Дуже гарний краєвид, на пагорбі. Сусіди прілічні, як кажуть. Вже понаставляли двоповерхові хати. Правда, на пагорбі вода глибоко. Хазяїн скинув ціну до 1200 доларів за сотку. А було по 5 тисяч. Два роки не можуть знайти покупця.

У сусідньому селі Рославичі в зарослому лісом яру на околиці 40 соток продають по $1200. Колись просили по 7 тисяч. Рієлторка запевняє: усі документи на ділянку оформлені. Вона має статус "під забудову".

— Поряд є село Крушинка і селище Глеваха, — продовжує Андрій. — Там сотка по 500–700 доларів. Але ж то садові ділянки. Хай яку хату ви збудуєте, все одно вважатиметься, що то дача за межами населеного пункту. Приписатися там не можна, — каже рієлтор Тамара, 47 років. — За Рославичами є котеджне містечко, одне з найдорожчих на Київщині. Будинки продають там по півмільйона доларів. А воно ж усе — дачі.

2 лютого Андрій оглянув ще кілька ділянок в Обухівському і Васильківському районах. Їздили в село Руликів за 32 км від столиці. Сотка там коштує $600.

— Напівдороги до Києва подивилися ще дві ділянки. Обидві в гарному місці серед села. Газ і світло по вулиці, ще й криниці у дворах. Поряд — ліс. Господарі виставили їх по тисячі доларів за сотку. Обіцяли ще скинути. Рієлтор почув це й свої ділянки почав пропонувати дешевше. Обіцяв поговорити з хазяїном. У того 400 ділянок.

Документи оформлятимуть за два тижні

Із 2013 року може змінитися порядок оформлення права на земельну ділянку. Таке передбачено законопроектом "Про державний земельний кадастр". Його підтримали основні парламентські фракції.

Державний акт і виписку про реєстрацію майнового права пропонують замінити свідоцтвом про право власності на землю. Зміниться й порядок реєстрації ділянки. Тепер її проводять під час кожної угоди з купівлі-продажу. Щоразу оформляють держакт.

Законопроект передбачає надання ділянці кадастрового номера під час її формування. Новому покупцеві оформлятимуть лише свідоцтво. Внесення змін у земельний кадастр і видачу документів обмежать строком 14 днів.

Дані земельного кадастру будуть загальнодоступними. Перевірити, кому належить ділянка, можна буде в інтернеті.

Зараз ви читаєте новину «Земля під Києвом подешевшала вчетверо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути