середа, 07 лютого 2007 16:19

Кімната в центрі Києва коштує 100 гривень

48-річний художник із Запоріжжя Євген Радієвський до столиці перебрався у 1994-му. Йому подобається жити у столітніх будинках в історичному центрі. Дотепер платив не більше 200 грн на місяць. Хоч у центрі квартири здають в оренду по 4–10 тис. грн.

— Дешево, тому що це відселені будинки — аварійні чи під реконструкцію, — розповідає Радієвський. — Років чотири прожив на Богдана Хмельницького у трикімнатній квартирі, з якої вибралася телестудія "ТВ-Табачук". Художні виставки там влаштовував.

— Шість років, найдовше, прожив у шестиповерхівці на вул. Івана Франка, 9. Горище зі скляним дахом облюбував під художню майстерню. Звідти видно Золоті ворота і маківки Володимирського собору. Будинок відселили й обгородили парканом із написом "Реконструкція" років десять тому, але капремонт почався в 2005-му. Вечорами чи не в кожному вікні блимало світло. Правда, доводилося жити під одним дахом із бомжами.

Із меблів у художника лише стара канапа, вузька шафа, стіл та два розкладні стільці. На ремонт не витрачається. Все одно можуть виселити будь-коли.

Треба підсунути 500 гривень начальникові ЖЕКу

— Обдерті стіни драпую мішковиною і завішую своїми роботами, — жартує Євген Радієвський.

Він завжди ставить свій замок. Одного разу витратився на унітаз. Тепер знайшов притулок на Андріївському узвозі в аварійному двоповерховому будиночку ХІХ століття. Таких там — п"ять.

Наполовину заселена заробітчанами аварійна хрущовка на вул. Набережно-Луговій, 1. 51-річний Федір разом із 20-річним сином Іваном мешкають там у покої трикімнатної квартири. Працюють у Києві на будівництві, а приїхали минулої осені з Чернігівської області. Житло їм порадив земляк Сашко із Борзнянського району.

— Однокімнатні здають по півтори тисячі, не менше. А тут платимо по 100 гривень на брата.

Треба підсунути 500 гривень начальникові ЖЕКу або майстрові, пояснюють пожильці. Людину з вулиці не приймуть. Лише по знайомству. Зате в будинку безплатні газ, вода й електрика. Їх не відключають, бо в ньому живуть і працівники ЖЕКу. 48-річна Валентина Гуменюк разом зі старенькою мамою і досі мешкає тут на законних підставах. Вечорами заробітчани з відселених квартир (їх у домі живе три десятки) влаштовують голосні пиятики. "Ми в ці проблеми не втручаємося", — каже Валентина. Скоро їм дадуть нову квартиру.

Знайти "кінці" в ЖЕКу Євгенові Радієвському одного разу допоміг знайомий киянин. Тепер, якщо треба виселятися, просить жеківців підшукати іншу відселену квартиру або хоча б порадити контору, де такі є. За дванадцять років відмовили лише раз.

Відселені будинки іноді перевіряє міліція. Складає протокол, а на незаконних пожильців накладає штраф за проживання без реєстрації.

У столиці сотня аварійних будинків

Найбільше незаселених будинків уздовж вулиць Жилянської, Саксаганського, Дмитрівської та на Подолі. Є вони й на таких вулицях:
Андріївський узвіз — 5
вул. Богдана Хмельницького — 3
Вознесенський узвіз — 3
вул. Володимирська — 6
вул. Івана Гончара — 3
вул. Михайлівська — 2
пров. Михайлівський — 3
вул. Івана Франка — 2
вул. Прорізна — 3
вул. Толстого — 2
вул. Тургенєвська — 3
Усього по місту — близько сотні.

Зараз ви читаєте новину «Кімната в центрі Києва коштує 100 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути