четвер, 09 лютого 2012 05:00

З кімнати-їдальні податок не беруть

Із 1 липня в Україні збиратимуть щорічний податок на житло великої площі.

За площу від 120 до 240 кв. м і житлові будинки від 240 до 500 "квадратів" віддаватимуть 1% мінімальної зарплати за 1 кв. м. Якщо ж площа квартири перевищує 240 кв. м, а площа будинку — 500, ставка податку становитиме 2,7%.

За теперішньої мінімальної зарплати 1073 грн податок за квартиру на 130 "квадратів" буде близько 1,4 тис. грн. За будинок на 700 кв. м доведеться сплатити в казну 20 тис. грн, пояснюють у консалтинговій компанії "СВ-девелопмент".

У інтернеті вже обговорюють схеми ухилення від податку на нерухомість. Наприклад, рекомендують оформити великий будинок на трьох-чотирьох членів сім'ї, щоб на кожного співвласника припадало менше 120 "квадратів".

— Аби переоформити частину квартири на родичів, треба сплатити податок у розмірі 1 відсоток вартості житла. Раніше цей показник установлювали Бюро технічної інвентаризації. Зазвичай квартиру чи будинок оцінювали в сім-десять разів дешевше ринкової вартості. Тепер цю функцію передали комерційним структурам. Вони вказують у експертному висновку середньоринкові ціни. Тому переоформлення на родичів квартири площею 130 "квадратів" обійдеться у 12-16 тисяч гривень. А це сума податку за вісім-десять років. Тому вигоди ніякої. Єдиний спосіб зменшити або уникнути податку — перепланувати житло. При обрахунку податку беруть до уваги лише житлову, а не загальну площу. Тому велику кімнату можна переоформити на їдальню. Тоді її вважатимуть частиною кухні. А площа до оподаткування зменшиться на 25-30 "квадратів". За зміну плану доведеться заплатити десь 2-4 тисячі гривень, — каже аналітик "СВ-девелопмент" 28-річний Володимир Степенко.

Зараз ви читаєте новину «З кімнати-їдальні податок не беруть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути