неділя, 19 березня 2006 17:10

Панельні хрущовки подешевшають на чверть

Автор: Фото: Євген КОЛЕСНИК
  Реконструйований будинок — колишній гуртожиток-хрущовка на вулиці Жуковського 10, у Києві; позаду — його нереконструйований ”близнюк”
Реконструйований будинок — колишній гуртожиток-хрущовка на вулиці Жуковського 10, у Києві; позаду — його нереконструйований ”близнюк”

У 2005 році уряд збирався побудувати нове житло на місці старих хрущовок по всій країні. У Києві активно купували квартири в таких будинках поблизу метро з надією згодом поміняти їх на новобудови. Але цього місяця їхні сподівання перебратися до нових квартир остаточно розвіялися. Парламент не підтримав законопроект про реконструкцію застарілого житлового фонду. Однак у столиці все-таки збираються втілити експериментальну програму реконструкції застарілого житла.

Почнуть у Києві з Сирця, забудованого переважно дво-п"ятиповерховими будинками. Хрущовки знесуть, щоб збудувати нові висотки. Виселеним запропонують тимчасове житло, поки спорудять рівноцінну квартиру в багатоповерхівці. Метро в досі малолюдний район уже проклали, тому охочих жити тут не бракуватиме. Російський інвестор, ЗАТ "Контібуд-Україна", отримає як компенсацію 70% збудованого житла. 

Виселеним запропонують тимчасове житло, поки спорудять рівноцінну квартиру

Київ часто копіює московський досвід. Та через скромні фінансові можливості  масово зносити хрущовки під нове будівництво столиця не подужає. Не зноситимуть  їх і в невеликих містах: платоспроможних клієнтів там замало.

У 1998–2001 роках у Києві хрущовки вже реконструювали. Зробили капітальний ремонт трьох десятків цегляних п"ятиповерхівок у Голосієві та на Воскресенці. Так, п"ятиповерховий гуртожиток на вулиці Жуковського 10, перепланували, надбудували ще два поверхи, доробили лоджії та утеплили фасад. Такий будинок сподобався всім, проте на той час квадратний метр у реконструйованому будинку коштував ненабагато дешевше, ніж у новому — $230. У 2001-му  програму реконструкції хрущовок  згорнули. Проте після стрімкого подорожчання житла у столиці та обласних центрах у 2004–2005 роках оновлювати морально застарілі п"ятиповерхівки знову вигідно. Квадратний метр перебудованої хрущовки коштуватиме $370–450. Для таких будинків на Подолі, Печерську чи Звіринці реконструкція — єдиний прийнятний варіант. Житло тут дороге, а будувати багатоповерхівки заборонено.

Однак оновленню хрущовок часто перешкоджають мешканці.

— Дізнавшись про майбутню реконструкцію, люди, які ще вчора нарікали на нестерпний побут, висувають такі вимоги, що в інвесторів пропадає інтерес до їхньої нерухомості, — розповів "ГПУ" директор центру нерухомості й оцінки "Мегокон-В" Володимир Вінокур, 59 років.

Квадратний метр перебудованої хрущовки коштуватиме 370–450 доларів

Та жителі хрущовок можуть стати більш зговірливими через зміни на ринку житла. Наприкінці 2005 року ціни почали знижуватися. У компанії "МС Інвест" упевнені, що в 2006-му неліквідне житло (хрущовки) подешевшає на 2–5%. Такої ж думки і в центрі нерухомості та оцінки "Мегокон-В". Панельні хрущовки вже відслужили своє. Вартість такого житла на Борщагівці, Воскресенці, Вітряних Горах, Новій Дарниці за п"ять-шість років через зниження попиту може впасти на чверть.

У таких будинках живе багато пенсіонерів. Вони не можуть ані купити нову квартиру, ані оплатити реконструкцію. Єдина надія для них — державна допомога.

Оновлення по-європейськи

Жителька Гамбурга Клавдія Менне, 35 років, в Україні вперше. Запевняє, що київські Нивки і Сирець дуже схожі на околиці німецьких міст. От тільки їхні значно охайніші. У 50-х там теж будували багато малогабаритного житла для незаможних. На початку 90-х будинки реконструювали, поставили вікна зі склопакетами. Зносили мало: німці завжди будують якісно і надовго.
У Чехії та Польщі також оновили морально застаріле житло. На це виділялися кошти з державних бюджетів.

Знесли останню п"ятиповерхівку Таганки

Панельна п"ятиповерхівка на Таганці стала останньою, яку знесли в центрі Москви. Замість неї спорудять новий житловий комплекс. За сім років у центрі знесли 51 будинок, а до 2010 року хочуть знести всі панельні хрущовки.

Зараз ви читаєте новину «Панельні хрущовки подешевшають на чверть». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути