четвер, 18 травня 2006 17:57

Чи потрібен брокер, щоб зняти квартиру

  Квартиру в історичному центрі Барселони (Іспанія) можна винайняти за 1900 євро на місяць. Житлова площа — 40 кв. м (їдальня, вітальня та окрема спальня). Невелика кухня укомплектована посудомийною та пральною машинами, НВЧ-пічкою, приладдям, посудом. Тако
Квартиру в історичному центрі Барселони (Іспанія) можна винайняти за 1900 євро на місяць. Житлова площа — 40 кв. м (їдальня, вітальня та окрема спальня). Невелика кухня укомплектована посудомийною та пральною машинами, НВЧ-пічкою, приладдям, посудом. Тако

Зі Знам"янки Кіровоградської області до столиці Людмила Повалій, 52 роки, з донькою Світланою перебралася три роки тому. Вже в день приїзду заселилися в своє перше столичне помешкання. Найняли його через агентство.

— Нас цікавили найдешевші варіанти, — згадує пані Людмила. — Знайшли брокера, під"їхали з ним на Нивки (квартира тоді коштувала 60 доларів), написали від руки угоду з власником квартири. Одразу сплатили місячну платню за житло і 50 доларів брокерського гонорару.

Студента сільгоспакадемії, 28-річного Віталія Хоменка, також цікавило недороге житло. Не раз шукав його в газеті оголошень "Авізо".

— Добра половина пропозицій у газетах — приманки дрібних ріелторських контор, — махнув рукою Віталій. — Дзвоню, а мені відповідають: "Ой, цю квартиру вчора вже здали. У нас є інші варіанти. На Борщагівці? Є, тільки на 25 доларів дорожча". Знову приманка... Я клав слухавку.

— Справді, самодіяльні брокери й дрібні агентства часто вдаються до рекламних вивертів, — погоджується виконавчий директор Союзу спеціалістів із нерухомості Києва Ігор Однопозов, 39 років. — Проте дешеві квартири справді розбирають за день-три після публікації.

Брокери, більшість з яких не є штатними працівниками агентств, часто привласнюють комісійні. Через ці та інші дрібні порушення багато ріелторських компаній відмовляються працювати з орендним житлом. Клопоту багато, а прибутки незначні, каже Ігор Однопозов.

Добра половина оголошень — приманки

"Благовест" — одне з найбільших і найвідоміших у Києві агентств нерухомості — з орендним житлом працює і досі. Але їхні пропозиції на однокімнатні квартири починаються з $400. Це дорого.

— Вони тримають марку, пропонують клієнтам нормально мебльоване житло з ремонтом і всіма вигодами, — запевняє Світлана Годардзішвілі, 47 років, яка має трирічний брокерський досвід у "Благовесті". — Це агентство працює прозоро, угоди реєструють.

Родина киянки Алли Панчук, 59 років, яка живе на вул. Микільсько-Слобідській, здаючи однокімнатну квартиру, отримує значний додаток до пенсії. Жінка завжди вдається до послуг агентства.

— Не знати, хто прийде за газетним оголошенням, наприклад, квартирні грабіжники, — каже пані Алла. — Мені краще мати справу з перевіреним ріелтором.

Утім, за словами Ігоря Однопозова, лише десять відсотків договорів укладаються за легальною схемою, з мокрою печаткою агентства нерухомості та реєстрацією в ЖЕКу. ЖЕК зобов"язаний сповістити податківців. Це й відлякує власників житла. Усі прибутки в межах 75 тис. грн на рік оподатковуються на рівні 13% річних. Відповідно на стільки ж зростає орендна платня в разі реєстрації договору. На саму процедуру реєстрації треба витратити щонайменше день.

За газетним оголошенням можуть прийти квартирні грабіжники

Щоб заощадити час і трохи грошей, більшість наймачів житла від реєстрації відмовляється. Але в такому випадку господар уже за місяць може підвищити платню або зажадати виселення з його квартири. Так було в Людмили Повалій та її доньки: домовилися платити по $60, а за два місяці власник підвищив орендну платню до $80. Сказав, не хочете платити — виселяйтеся.

Цього можна було б уникнути, уклавши договір за всіма правилами. Головне — зазначити розмір щомісячної платні та термін оренди житла. Можливо, перші кілька місяців щомісячна плата буде вищою за середню. Однак із такими темпами подорожчання оренди наймачі все одно виграють. Розірвати договір або змінити його умови сторони можуть лише за обопільною згодою. Світлані Годардзішвілі (тепер вона — спеціаліст із нерухомості агентства "Ліста") доводилося свідчити у суді, коли власники квартири відмовлялися виконувати угоду. Договір визнали чинним.

Навчившись на власному досвіді, Людмила Повалій тепер знімає за договором готельку з великою лоджією біля Ленінградської площі. Платить $230.

Оренда однокімнатної квартири в Києві нині в середньому коштує $300. У багатьох агентствах запропонують дешевші варіанти. Головне ж — підходящий з їхньою допомогою можна знайти швидко. За послуги ріелтори беруть чимало: 50–100%. Світлана Годардзішвілі радить поторгуватися щодо орендної платні і розміру комісійних. Багато ріелторів погоджуються на винагороду $100 і навіть нижчу.

Оренда однокімнатних квартир у Києві, дол.

Мінімальна ціна Максимальна ціна
Борщагівка 200 360
Вітряні Гори 230 260
Голосіїв 210 350
Нова Дарниця 200 310
Воскресенка 180 330
Троєщина 220 350
Чоколівка 260 440
Теремки 250 350
Нивки 240 385
Позняки 285 500
Березняки 250 550
Оболонь 260 850
Печерськ 750 1400



248 доларів за однокімнатну

Порівняно з березнем, у квітні — на початку травня платня за однокімнатну квартиру в Києві в середньому зросла на 8,3% — до $362 на місяць. Мінімальна щомісячна плата становила $180, за інформацією порталу "Нерухомість", за двокімнатне столичне помешкання в травні в середньому платять $656. Мінімальна плата зросла до $274. Зняти трикімнатну квартиру можна дешевше, в середньому за $1076. За найдешевшу трикімнатну хрущовку на лівому березі столиці просили $455.

Зараз ви читаєте новину «Чи потрібен брокер, щоб зняти квартиру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути