Ексклюзиви
четвер, 13 липня 2006 19:04

Найвигідніший кредит — у швейцарських франках

"12 відсотків за рік?! Та це ж грабіж!" — не приховує свого обурення швейцарка, 31-річна Сибілле Муфф. Вона дізналася, в скільки обходяться українцям кредити на житло. Гостя на грошах знається добре: сама працює у фінансовій сфері. Її банк "Валіант" позичає гроші на житло під 1,5–3% річних.

У країні банків, годинників і сиру насамперед звертають увагу на соціальний бік справи. Щорічні відсотки за позиками на житло не мають перевищувати рівень інфляції більш ніж на два відсотки.

— У Швейцарії житло дороге. А якщо накручуватимуть відсотки — ніхто кредитів не братиме.

Для європейських банкірів іпотека вважається малоприбутковим, але надійним вкладенням коштів. Банки заробляють на акціях та інвестиціях у промисловість.

Українцям умови диктують місцеві банки, тому житло, придбане в кредит на 15–20 років, після сплати всіх відсотків коштуватиме вдвічі дорожче. Усе ж 2005 року в Україні позичили на нове житло $2 млрд — стільки ж, скільки й у Росії. Поляки отримали іпотечних позик на $7 млрд. Там, як і в Литві, Латвії, Чехії та Угорщині, за останні три-чотири роки житлові кредити подешевшали втричі: до 3–4,5%. Бо в ці країни прийшли великі іноземні банки.

Такими перевагами незабаром скористаються й українці, запевняють в "Укрсиббанку". Контрольний пакет його акцій, як і чотирьох інших українських банків, купили європейські фінансисти. Нині банк надає найдешевші в нас кредити на купівлю житла — під 8,99% річних (у швейцарських франках).

— Дешевше не буває, — запевняє викладачка Київського педагогічного університету Лариса Йолкіна, 43 роки. — Два роки тому кредити у валюті давали під 16 відсотків. Коли ми з мамою продали комуналку в центрі, мені треба було ще шість тисяч доларів, щоб вистачило на однокімнатну квартиру на Шулявці, й дві тисячі доларів на ремонт. За п"ять років борг подвоївся б. Тому позичали гроші у знайомих.

Тепер пані Лариса хоче перепозичити гроші в банку на два-три роки. Візьме франковий кредит.

 Строк кредитування зросте до 25–30 років

— Кредитування в швейцарських франках знижує витрати на сплату відсотків на чверть, — каже керівник департаменту розвитку індивідуального бізнесу "Укрсиббанку" Іван Істомін, 28 років. — У Польщі майже 80 відсотків кредитів на житло видають саме в цій валюті. У нашому банку програма кредитування житла у швейцарських франках — найпопулярніша.

Із 2003 року іпотека в Україні подешевшала на третину.

— Прихід дешевого іноземного капіталу підвищить конкуренцію серед українських банків, — пояснює Микола Тітаренко, 49 років, керівник відділу активно-пасивних операцій банку "Таврика". — За п"ять років відсоткові ставки за іпотечними програмами в іноземній валюті знизяться до семи–дев"яти, а в національній — до 10–13 відсотків. Строк кредитування зросте до 25–30 років.

Кредити можуть подешевшати вдвічі вже за рік-два зі вступом до Світової організації торгівлі. Тоді Україна має забезпечити доступ іноземного капіталу на свій ринок. Заробітки місцевих банкірів відчутно зменшаться. Певно, тому найбільші позичальники — "Райффайзенбанк" та "Укрсоцбанк" — ухиляються коментувати іпотечні перспективи українців.

Поки що відсотки за гривневими кредитами в середньому становлять 16,4, за доларовими — 11,9 річних, повідомляє сайт "Лігабізнесінформ". У першому півріччі 2006 року українці позичили на купівлю житла $1,2 млрд — на чверть більше, ніж торік.




Вартість квартир на столичній Троєщині



За 12 місяців житло на вторинному ринку Києва подорожчало на 35,4%, а з початку 2006 року — на 9%. Середня ціна столичного "квадрата" в червні, за інформацією порталу "Нерухомість", — $1975.
Найдешевші помешкання в Деснянському районі. Із початку року однокімнатні на Троєщині подорожчали на 6,7%, двокімнатні — на 3,4%, а трикімнатні — лише на 0,6%.

Дані: АН "Благовест"


Щорічні відсотки за житловими кредитами липень 2006 року


 Банк  %, ВКВ %, грн 
 Аваль  12  16,5
 ВаБанк  12,5  17
 Міжнародний іпотечний  10,5  –
 Правекс-Банк  11–13  17
 Промінвестбанк  11–12  16–17
 Райффайзенбанк  10,5–13  17,5
 Таврика  12  18
 Укрексімбанк  11,5–12,5
 16–17
 Укрсиббанк  8,99–12,5  15,5
Зараз ви читаєте новину «Найвигідніший кредит — у швейцарських франках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути