вівторок, 12 лютого 2013 00:15

"Молоді хочуть мати в дворі сауну"

28-річний Олексій Буштак продав трикімнатну квартиру у Черкасах. Із дружиною і 12-місячним сином у листопаді переселився до села Хутори, за 3 км від обласного центру.

— Квартира була на останньому 9-му поверсі. Коли ліфт ламався, дружина Лєна просила сусідку, щоб коляску з малим помогла спускати, потім — занести. Інколи просто на балконі Богдана тримала. Ліфт щомісяця ламався. Гарячу воду на все літо відключають. Хоча в платіжках рахували плату.

Взимку чоловік віддавав 800 грн квартплати, ще 300 — за стоянку автомобіля.

— Як жінка в декрет пішла, я менше їздити почав, на бензин не вистачало. Півзарплати ішло за комунальні. Решта — на харчі. Вирішили поміняти квартиру на хату. У дворі можна буде й машину ставити безкоштовно. І Богдану цікавіше буде у дворі гратися. Це краще, ніж роздивлятися матюки на стінах висотки й слухати, як до тьотки Надьки з першого поверху по самогон ходять.

У Черкасах за будинки 1970-х без ванни й туалету правлять по 500 тис. грн. За півхати — 310-340 тис. грн.

— Квартиру я виставив на продаж за 370 тисяч. Покупці знайшлися через дев'ять місяців. Ми скинули 12 тисяч. Залишив новим господарям кухню, бойлер та сигналізацію. І саме придивився непогану хату в Хуторах за 260 тисяч. Глиняна, обкладена цеглою, у дворі два сараї. Ми об'їздили сім сіл під Черкасами. Жінці ця хата сподобалося, що стеля висока — 3,5 метра, всі дорожки у дворі бетоновані. До Черкас близько.

У дворі є свердловина, в хату проведений газ. Опалюється радянським котлом.

— Під новий рік він зламався, вийшла з ладу автоматика. Горів постійно. У січні ми заплатили за газ та електрику всього 312 гривень. Із несправним котлом все одно менше витрачаємось, ніж на квартплату.

Решту, що лишилася з продажу квартири, Олексій витратить на добудову санвузла, паркан та сауну. Також поставить альтанку з мангалом. Для машини нашвидкуруч зробив навіс у дворі.  Там вона стоїть усю зиму. На роботу їздить маршруткою. Подружжя завело курей.

— Узяв їх у тещі. Правда, яєць ще не несуть, молоді. Весною посадимо город, менше будемо витрачати на продукти.

Щомісяця 30-40 сімей переїжджають із Черкас у приміські села, кажуть у компанії нерухомості

"НіА-Ріелт".

— Переважно переїжджають молоді люди. Вони хочуть мати в дворі сауну, спортмайданчик. Це покоління надивилося американських фільмів, і свій будинок для них — це ідеал сімейного життя, — каже 32-річний Павло Клименко з агентства "НіА-Ріелт". — Ця молодь на 99 відсотків корінні черкащани. Я показував молодому подружжю будинок у Руській Поляні. Чоловік радів, що персиків та винограду можна насадити. А жінка надулась і каже: "Я тільки в город вирвалась, а ти мене знов у село хочеш заперти. Давай краще двокомнатку купим".

Найдорожчі хати у селах Червона Слобода, Хутори, Свидівок.

— Заможніші клієнти купують будинки у Червоній Слободі. Там до Дніпра 1,5-2 кілометри, до міста — 2-3.

— Часто буває таке, що в панельній трикімнатці живе дві сім'ї — батьки й одружений син чи донька. Якщо продадуть цю квартиру, то в них вистачить хіба що на дві тісні однокімнатки. А так можуть по хаті собі купити на 50-60 квадратів у Вергунах чи Руській Поляні. За 10-15 кілометрів від міста.

540 000

гривень коштує трикімнатка на столичному просп. Свободи. Її конфіскували в мешканця, що не платив за кредитом. Тепер помешкання продає банк. Житло такої ж площі від власника коштує 680 тис. грн.

У Києві та області на продаж виставили 500 конфіскованих банками квартир, підрахували у Національній раді Рієлторської палати України. Найбільше — "Райффайзен банк Аваль".

Середня ціна трикімнатки на столичних житломасивах — 920,9 тис. грн.

 

"Покладіть на стіл 30 тисяч завдатку"

Хату в приміських селах можна вторгувати на 25 тис. грн дешевше, каже Павло Клименко з агентства нерухомості "НіА-Ріелт".

— Огляньте віконні рами. У старих хатах вони майже завжди трохи деформовані, щільно не зачиняються. Такі вікна свідчать про просідання стіни. Кажіть господарю, щоб скинув тисяч 5 гривень. Якщо хоча б одна стіна уже явно похилилася, крива, повинен зменшити ціну на 12-14 тисяч. Перекласти її можна й за 10-12 тисяч гривень.

Вигрібна яма має бути щонайменше за 20 м від криниці або свердловини. Якщо менше, це порушення санітарних норм.

— Нечистоти забруднюватимуть питну воду. Треба ставити фільтри. Можна вторгувати ще 10 тисяч гривень. Якщо господар не погоджується поступитися, покладіть на стіл 30 тисяч гривень завдатку. Тоді швидко погодиться.

 

Зараз ви читаєте новину «"Молоді хочуть мати в дворі сауну"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути