четвер, 08 грудня 2011 06:15

Квартплата у нових висотках удвічі вища

Олена Радзівановська із чоловіком живе у 24-поверхівці на вул. Ахматової, на столичному житломасиві Позняки. Будинок здали 2005-го, на рік пізніше обіцяного терміну.

— До цього винаймали квартиру в "хрущовці" на Нивках. Потім у "панельці" на Оболоні. Там квартири тісні, стелі низькі. Постійні проблеми із сантехнікою. Узимку з вікон дме, — згадує Олена Радзівановська, 37 років. — Чоловік хотів зводити власний будинок. А я — квартиру. Оця гарна. Але сусіди майже безперестанно роблять ремонти всі п'ять років. Біля нас помінялися троє сусідів. Кожен змінював планування. Спочатку це була двокімнатка на 80 "квадратів". Перший жилець зробив ремонт. Продав квартиру якомусь модному дизайнеру. Той вибив усі стіни й зробив студію. Вмикав гучно музику. На щастя, він рідко бував удома. Тепер її придбав підприємець із Житомира. Він переробляє студію на трикімнатку. У перший рік працював тільки один ліфт. А ми живемо на 21-му поверсі. Чекали ліфт по 5–7 хвилин. Якби знала, що так неспокійно жити у висотці, краще б купили власний будинок. Чоловік тепер докоряє мало не щодня.

43-річний Олександр Терлюк має двокімнатку у висотці на вул. Героїв Сталінграда в Києві. У під'їзді чотири ліфти, але часто працює тільки один.

— У нас кожна четверта квартира відмовляється платити за консьєржа. Пояснюють, що рідко бувають удома або бачили, як працівниця пропускала сторонніх. Через це замість здавати по 50 гривень на місяць ми мусимо складатися по 70.

На ремонт господар витратив 80 тис. грн. Стіни довелося тинькувати заново. Штукатурка розтріскалася, тому довелося зняти. Із нею сипалися й стіни. Будівельники замість цегли вмуровували в них будівельне сміття.

На вул. Героїв Сталінграда, ближче до Московського мосту, звели квартал будинків на 14–26 поверхів. Більшість квартир незаселені, бо власники придбали їх на подальший перепродаж. Сьогодні житло в столиці купують удесятеро менше, ніж до 2008-го. "У нашому будинку не включають опалення і ліфти не працюють. На 11-й поверх доводиться підніматись пішки", — пишуть пожильці на форумі сайту comfort.kiev.ua. Мешканці інших нових висоток, наприклад на вул. Руданського, Алма-Атинській та просп. Правди скаржаться на високу квартплату. Приватний жек нарахував за опалення трикімнатки 700 грн. Жителі старіших багатоповерхівок платять удвічі менше.

Більшість покупців віддають перевагу житлу в цегляних будинках, зведених до 2000 року, вважає президент Асоціації професійних управляючих нерухомістю Генріх Людкевич, 57 років.

— Квадратний метр у новобудовах на третину дешевший, ніж на вторинному ринку. За ту ж суму можна придбати більшу площу. Однак купівля житла у старому будинку — це значно менший ризик, ніж вкладати у новобудову.

Зараз ви читаєте новину «Квартплата у нових висотках удвічі вища». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути