середа, 28 січня 2009 17:54

Конфісковану трикімнатну квартиру банк продає за ціною однокімнатної

Квартири, забрані в боржників, банки виставляють на продаж. Найчастіше житло забирають за рішенням суду. Оголошення вивішують на інтернет-сайтах.

Наприклад, банк "Фінанси та кредит" пропонує 80 помешкань у всіх областях. Найбільше в Донецькій області — 25. У столиці — чотири. Двокімнатку на просп. Бажана продають за $127 тис. Хоча в газеті оголошень "Авізо" такі самі за площею пропонують по $90 тис.

"Приватбанк" виставив сотню квартир. Їхнім продажем займається менеджер, який представився Олексієм. Домовляємося про оглядини. Перша — двокімнатка-"хрущовка" на вул. Маршала Гречка.

— Відсотки зростають, долар теж. Власниця зрозуміла, що не зможе платити за кредитом. Погодилася на продаж сама, без суду, — пояснює чоловік. — Квартира з косметичним ремонтом. Заїжджайте та живіть. Але не говоріть із господинею про ціну. Квартира у власності банку, отже, ми й призначимо ціну.

Заходимо. Шпалери недавно поклеєні, світлі. Кімнатні двері нові. На підлозі лінолеум. Суміжні кімнати мають площу 20 і 15,5 "квадрата". Ванна й туалет — окремо. Проте сантехніка стара. Кухня на 6 кв. м обкладена кахлями.

— Я брала квартиру старою і обшарпаною. Сама поремонтувала. Зате вона тепла, — говорить колишня господиня, на вигляд років 40. — Я сама пробувала продати, але покупців за півроку не знайшлося. Того віддала її банку.

Дорогою до іншої квартири на Куренівці Олексій розказує:

— Господиня оформила на неї кредит 58,5 тисячі доларів. А ми віддамо вам її за 55.

Житло в напівпідвальному приміщенні триповерхівки пропонує за $45 тис.

— Квартира така ж, як і попередня. Але заселятися сюди поки що не можна. В одній кімнаті господар підготував стіни і стелю під євроремонт. Але більша кімната напівзруйнована, — Олексій відчиняє власним ключем оббиті дерматином двері.

Дамо вам житловий кредит під 20 процентів річних

На стінах темно-брунатні, вкриті цвіллю шпалери. Дверей між кімнатами немає. Старий паркет пофарбовано.

— Господар брав її за 100 тисяч доларів. А ми змушені віддавати більш як удвічі дешевше, аби хоч якось компенсувати втрати банку, — говорить менеджер.

Олексій пропонує також квартиру на три кімнати. Вона в дев"ятиповерхівці на житломасиві Оболонь. Поряд метро. Ціна $100 тис. Рік тому стільки коштувало однокімнатне приміщення.

— Із цею квартирою невеличка проблема, — стишує голос менеджер. — Господарі виписуватися не хочуть. Проте ми вже маємо постанову суду. Найближчим часом виселимо.

— Якщо вам не вистачає грошей, можемо оформити кредит, — веде далі. — Нам вигідніше переоформити квартири на платоспроможних клієнтів. Але процентні ставки підвищилися. Гривневу позику отримаєте під 20 процентів річних. Своїми грішми маєте внести хоча б третину ціни.

Нині майже всі банки України припинили надавати кредити на придбання житла.

Конфісковане за рішенням суду житло більшість банків продає за зниженими цінами. У столиці можна знайти готельки за $35 тис. Двокімнатні — на $10 тис. дорожчі. Це удвічі-тричі нижче за ціни початку 2008-го. Однак купувати конфісковане банком житло ризиковано, переконана Ксенія Проконова, 23 роки, юрист громадської організації "Качай права":

— Позичальник, у якого примусово відібрали заставне майно, може ще довго судитися із банком. Якщо є рішення на користь фінансової установи, колишній власник може оскаржити продаж квартири. Увесь цей час майно буде під забороною. Продати його ви не зможете.

— Не варто купувати приміщення із прописаними в ньому громадянами. Їхнє виселення може добряче затягнутися. Якщо серед них є неповнолітні, для них треба знайти альтернативне житло. До того ж виселяти їх забороняє законодавство, — пояснює Ксенія Проконова.

Зараз ви читаєте новину «Конфісковану трикімнатну квартиру банк продає за ціною однокімнатної». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути