Ексклюзиви
четвер, 31 березня 2011 01:45

44 тисячі доларів зекономив Олександр Ільченко

Квартири у прилеглих до столиці містах виставляють на продаж по $1 тис. за 1 кв. м. Це майже удвічі дешевше, ніж до кризи.

Новобудови — дешевші. Приміром, у селищі Гостомель, за 4 км від міської межі Києва, житло площею 50 "квадратів" віддають за $50 тис. В оголошенні зазначають "після будівельників". У Ворзелі, що за 8 км, однокімнатку на 32 кв. м продають за $21 тис.

— Я знайшов ще дешевші пропозиції в Ірпені на Гостомельському шосе, — розповідає колишній військовий 43-річний Андрій Барахтянський. — Там будують 4-поверхові будинки. "Квадрат" житла на перших поверхах продають по 400 доларів. Якщо оплатити всю квартиру одразу, буде 12–13 тисяч доларів. Але треба чекати до нового року, доки будинок зведуть. Тепер не варто довіряти будфірмам. У столиці і кругом неї добра сотня недобудованих багатоповерхівок. Але в тому районі кілька нових будинків уже заселили. Я походив, порозпитував людей. Усі в один голос казали, що новобудову здали за півроку.

Андрій із дружиною обмірковує таку ідею: придбати дві однокімнатки на першому та другому поверхах, одна над одною. Із них зробити дворівневе помешкання. Зміну проекту узаконить будкомпанія, запевнили їх менеджери. Двоповерхова квартира матиме три кімнати, два санвузли, кухню. Обійдеться у $26 тис.

Киянин Олександр Ільченко, 31 рік, купуватиме житло у Броварах, за 14 км від столиці. Нову двокімнатну на 43 кв. м на вул. Грушевського продають за $21 тис.

— Квартира — тісненька, туалет і ванна суміщені. Стіни там обкладені хорошими кахлями. Кімнати окремі. Із кухні є балкон. У Києві за такі гроші і паршивої "готельки" не купиш. Тільки кімнату у гуртожитку. Мені добиратися на роботу з Оболоні зручніше, ніж із Борщагівки, де я зараз живу. Працюю біля метро Лівобережна. От дружині їздити трохи довше. Її робота — на Шулявці.

Перед покупкою Олександр чотири місяці винаймав житло у центрі Броварів.

— Друзі наші продали двокімнатну на житломасиві Позняки. Придбали трикімнатну в Ірпені і машину. Але бензин тепер дорогий. Скаржаться, що багато витрачають на нього.

Олександр порахував: покупка житла у Броварах дозволить значно заощадити. Помешкання такої самої площі у Києві обійшлося б дорожче на $44 тис.

— Для мене така різниця в ціні — вагомий аргумент. Це ж і машину можна купити, і дачу.

Спочатку подружжя планувало житло у Коцюбинському. Однак там гірша інфраструктура. Бувають перебої з водопостачанням. Добиратися на роботу їм треба на півгодини довше.

— При цьому комунальні послуги у Броварах обійдуться на 1200 гривень у рік дешевше, ніж у Коцюбинському.

Передмістя подешевшають на 15 відсотків

У міста-супутники столиці переселяються із Києва ті, хто не мають коштів на придбання там нового житла, але потребують більшої житлоплощі. Так вважає 45-річний Віктор Несін, голова правління столичної Спілки консультантів із нерухомості:
— Вони менше заплатять за саме житло, однак більше витрачатимуть на транспорт, щодня їздячи на роботу до столиці. Добиратися треба маршрутками. Правда, деякі забудовники пускають безкоштовні маршрутки до Києва, щоб люди купували їхнє житло.
Зараз у столичних передмістях зовсім немає попиту на квартири площею понад 100 "квадратів", — продовжує Віктор Несін. — В середньому коштують 100 тисяч доларів. Покупець із грошима краще візьме двокімнатну квартиру у Києві біля метро, ніж 4-кімнатну в Ірпені. 2011-го вартість квартир у містах-супутниках знизиться на 15 відсотків.

Зараз ви читаєте новину «44 тисячі доларів зекономив Олександр Ільченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути