Ексклюзиви
понеділок, 09 липня 2007 17:14
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Що таке жувачка

 

Привіт, кумо! Жувачка є? Даси пожувати?

Жувачка — я жодного разу не чула, аби хтось на Полтавщині уживав слово "жуйка", — була валютою наших дитячих років. Жувачка з обгортки, тобто не така, яку вже жував цілий паралельний клас, підіймала тебе в очах однокласників десь трохи вище Бога. Уперше запльовані жувачкою тротуари я побачила років у двадцять. У СРСР її жували до ночі, а вранці починали жувати знову. Жувачку, яка втратила смак, можна було змішати із крихтою свіжої жувачки, або зажувати разом із м"ятною цукеркою, або навіть умочити в варення. Якщо хтось із друзів мав імпортну і жував її тільки кілька хвилин, я теж могла собі дозволити жуйнути раз-другий.

Коли до Полтави приїхали перші американці, десь 1988 року, їх просто осадили фанати жувачки. Але американці трапилися тупі й не знали, що з собою везти. Привезли, здається, підручники з англійської. А треба ж було жувачку! Молодь лишилася невдоволеною. Підручники дісталися мені.

Я змовчала, хоч усередині все кипіло

Тому моє серце крається, коли люди не розуміють, що таке жувачка. От учора — чоловік спитав, чи є в мене жувачка. Звісно, є. Він узяв цілу пачку і висипав собі до рота! Я змовчала, хоч усередині все кипіло. Але через п"ять хвилин він її всю разом виплюнув. Це було занадто!

— Та ти хоч знаєш, що таке жувачка? — напала я на нього. — Як ти смієш її випльовувати?

Чоловік щось там почав про те, що в ній уже немає смаку, що він її вже не хоче, що цих жувачок — цілий магазин... Що ж, деяких речей іноземцям ніколи не зрозуміти. Людей, які можуть жувати жувачку, доки вона не розпадеться на хімічні елементи, не переможе ніхто.

Зараз ви читаєте новину «Що таке жувачка». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути