Ексклюзиви
вівторок, 21 липня 2009 18:17
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Пакистанський дядько

 

Асад побачив мене здалеку. Я йшла з роботи, він — на роботу. Він — мій колега з Пакистану, журналіст, який пише мовою урду. Ми давно збиралися вийти на каву, але все щось заважало. Я знаю, Асад має дурну звичку повторювати, що він найрозумніший і найвродливіший у світі. Це жарт, але все одно трохи дратує.

Ми з Асадом переїхали в Лондон в один день. Захід його шокував. Перший рік він постійно цмулив пиво і поплескував мене по плечу. Ніяк не вірив, що може пити й торкатися до жінки на людях. Асад зустрічався із пакистанською дівчиною, але не сподобався батькам. Потім зустрічався з індійкою, але його мусульманська мама не пережила б їхнього шлюбу.

Ми купуємо зелений чай, і я запитую, як його любовне життя зараз. А ніяк, каже. У нього нова мрія: поїхати назад у пакистанське село й працювати в бібліотеці. Поки що в Лондоні він не знайшов нареченої, яка хотіла б жити під Карачі. У Пакистані зараз кепські справи: племінні вожді, Талібан, насильство. Але Асада це не лякає.

Він ніяк не вірив, що може пити й торкатися до жінки на людях

— Життя минає, — каже він. — Ідуть роки, і в житті стаються речі, яких ти раніше навіть не припускав. Я не був на похороні свого дядька. Ти уявляєш собі, що таке дядько, який живе в селі?

Я зізнаюся, що ні. У мене немає дядька, і від пакистанського села я далека.

— Це дядько, який вітає тебе в домі твого діда. Це дядько, який учить тебе простої мудрості, передає тобі традиції, звичаї, не розповідаючи про них, а дотримуючись їх. Який на посиденьках розказує найкращу небилицю й вирощує найсолодші манго. Ось цей дядько в мене помер, а я з ним не приїхав попрощатися.

Асад допиває чай і йде на роботу. Ще трохи, і він повернеться в хату свого діда. І стане сільським дядьком, учителем мудрості, для дітей своєї сестри, які мріють про Лондон.

Зараз ви читаєте новину «Пакистанський дядько». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути