вівторок, 29 січня 2008 14:41
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Канава

 

Привіт, кумо! Тобі хотілося колись провалитися крізь землю?

Я сьогодні заблукала в незнайомому районі. Сонце приємно світило, цвіли цикламени, я забула, куди йшла. Незнайомий чоловік запропонував допомогу. Різке, незвичне січневе сонце впало на його обличчя, і я побачила такі величезні мішки під очима, що від них аж упала тінь. "Де гроші? В мішках. А мішки? Під очима". Оце, мабуть, мужик бухає! Він показав, де метро, засунув руки в кишені кашемірового пальта й пішов. Мені стало соромно. І я згадала випадок, що трапився років сім тому.

Ми шукали цікаву і обов"язково незвичну людську історію для телепрограми. Якась богомільна жіночка — здається, бухгалтерка — розповіла про їхнього пастора. Церква була із якихось нових. Пастор, сказала вона, одружився з п"яницею, бомжихою, витяг її з канави, відмив, вилікував від цирозу печінки, а тепер женився. Вся церква про це гуділа.

Пастор вилікував її від цирозу печінки

Я прийшла в їхню затишну квартиру, познайомилася з дружиною пастора. Під її очима були отакі самі мішки. Вона налила мені пахучого чаю з меліси. Подружжя аж променилося, дивлячись одне на одного, вона ласкаво мені усміхалася й підливала чаю. У мене всередині аж вузлом усе зав"язувалося, так не хотілось питати її про той цироз.

— Так, я двадцять год проробила на хімічному підприємстві, — сказала вона. — Це було страшне! Там і захворіла. І перший чоловік мій там робив, царство Небесне. Через хворобу ми й весілля з Петром перенесли...

Я доїла печиво, набрехала, що прийду в їхню церкву, і втекла звідти. Від сорому за себе, за бухгалтерку, за їхніх парафіян, за всіх пліткарів, які зі зла чи від нудьги поселили цю милу жінку в канаву з алкоголічним цирозом, мені хотілося провалитися крізь землю. Я досі не можу згадати: бовкнула тоді про канаву чи ні.

Зараз ви читаєте новину «Канава». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути