Ексклюзиви
вівторок, 27 січня 2009 18:11
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало
Світлана Пиркало

Динозаврик

 

Привіт, кумо! Кожна людина має особливе вміння, талант, яким вона відкрито чи таємно пишається. Я, наприклад, умію язиком таке робити, що більш ніхто не може. По-перше, вмію скручувати його в трубочку, але це ще трапляється. А по-друге, вмію складувати його втричі. Люди не те що повторити — бачити це не можуть.

Один мій однокурсник умів так відкрити м"язи горла, що пляшку горілки міг залити в шлунок за вісім секунд. Біда в тому, що більш нічого йому так добре не вдавалося.

А є такі таланти, від яких хочеться плакати. Приятель Джонатан покликав мене на каву.

— Познайомишся із моїм ризько-пітерським другом Юрієм. Він дуже класний скульптор, покаже тобі свої роботи.

Юрій, кучерявий окастий немолодий митець, двадцять років жив нелегалом у Парижі, нарешті отримав латвійський паспорт і приїхав до Лондона його перевірити. Паспорт спрацював, його пустили без проблем, і він почав будувати плани продажу своїх робіт на Альбіоні.

Я знала, що нічого він не продасть

Я попросила подивитися, сподіваючись фотографій. Але Юрій витяг із кишені жменю поролонових кубиків різного кольору. Кубики виявилися непростими. Якщо їх вивернути, кожен перетворювався на фігурку — динозаврик, перстень, квітка. Майстерність, із якою він вирізав це все всередині шматка поролону, викликала в мене душевний щем. Юрій сміявся і говорив про те, як продаватиме їх з-під поли, щоб не платити мита. Я знала, що нічого він не продасть. У місті, де криза спустошила ресторани, перукарні й супермаркети, кому треба динозавр навиворіт? Якщо твій власний дім знецінюється щодня, хто інвестує в замок на піску? Коли ні за що купити тепла, кого привабить крижана скульптура? Ці речі стають непотрібними, вони губляться, розсипаються, тануть, лишаючись тільки в пам"яті. А пам"ять — такий ненадійний матеріал.

Зараз ви читаєте новину «Динозаврик». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути