вівторок, 23 серпня 2022 18:00

Швидка адаптація: засновники Гуманітарного Хабу "Житомир" дають поради для ефективної допомоги військовим та цивільним під час війни

Тисячі людей в Україні на початку війни вимушено змінили професії та стали волонтерами на користь країни. Як вдалося миттєво переформатувати свою діяльність та налагодити швидку логістику, розповідають засновники Гуманітарного Хабу "Житомир": Донатас Піскун, Олег Мажуго та Петро Романов.

Загалом від 24 лютого волонтери Гуманітарного Хабу "Житомир" передали понад 300 тонн гуманітарної допомоги на загальну суму більше 400 млн грн від українських та закордонних партнерів, яку було відправлено до найбільш постраждалих областей України. А починалося все з набагато скромніших масштабів:

"Спочатку ми самі купували харчі, воду, медикаменти. Збирали у друзів одяг, ковдри, матраци, засоби гігієни, а потім розвозили все це на власних автівках потребуючим. Запити на допомогу та потреби від людей стрімко зростали, тож ми зрозуміли, що лише наших сил не вистачить. Нам вдалося швидко знайти в Житомирі складські приміщення і ми почали активно шукати допомогу за кордоном. Наразі наша команда співпрацює з найбільшими світовими благодійними організаціями. Пишаємося, що нещодавно отримали 65 тонн медикаментів з Японії – це 7 вантажівок з гуманітарною допомогою, яку ми зараз продовжуємо передавати до медичних установ по всій Україні. Тож, найперше завдання, яке стоїть перед благодійною організацією – це формування пулу надійних постачальників гуманітарної допомоги. Коли організація системно, прозоро працює – їй починають довіряти", - розповідає Донатас Піскун.

 

За 6 місяців роботи волонтери передали десятки тонн продуктів та медикаментів цивільному населенню, тисячі тактичних аптечок, турнікетів, більше півтисячі приладів нічного бачення та мобільний шпиталь для військових, а також ліки та сучасне медобладнання для прифронтових лікарень.

Про проблеми, які виникли у процесі роботи Хабу розповідає співзасновник Олег Мажуго:
"Одним з викликів для команди Гуманітарного Хабу "Житомир" стало налаштування оперативної логістики, яка дозволила б доставляти гуманітарну допомогу армії, лікарням та цивільним в найкоротші терміни. Як і у більшості благодійних організацій, наша робота в березні була хаотичною. Крім того, ми теж стикнулися з проблемою нестачі водіїв, захмарних цін на пальне та його дефіцитом. Зараз нам вдалося вибудувати системну логістику завдяки партнерам – азербайджанській компанії "Азенко" та проєкту Управління ООН, який реалізується UNOPS. Разом ми налагодили ланцюжок поставок: узгодили процедуру збору і розвантаження, перевезення та перетину кордону, а також доставку допомоги по регіонам України".

 

Про пріоритет роботи Хабу розповідає Донатас Піскун: "Ми зосереджуємо свої зусилля для допомоги військовим. Загалом наша команда передала дисантно-штурмовим військам більше 4 тис тактичних аптечок та турнікетів, які збережуть життя та здоров'я бійцям. А також більше 600 камер нічного бачення, щодопоможуть українським військовим мати перевагу над агресором у вечірню та нічну пору доби, це значно підсилює та полегшує їх роботу. Окрім цього, ми передали від наших американських партнерів мобільний шпиталь на 50 місць на лінію фронту. Гуманітарний Хаб "Житомир" опікується потребами військових і передає їм необхідне обладнання, аптечки, медикаменти, одяг, харчі. Кожен громадянин України щоранку має просинатися і запитувати себе: чи я зробив все можливе для ЗСУ? Від цих хлопців залежить доля нашої країни і кожен має допомагати.

Запити про допомогу надходять цілодобово. Волонтери працюють без вихідних. За словами співзасновника Гуманітарного Хабу Петра Романова такий шалений ритм є ще однією проблемою для роботи будь-якої благодійної організації, тому вкрай важливо визначити пріоритети:
"Намагайтесь не розпорошувати свої зусилля, сконцентруйтеся на двох-трьох напрямках діяльності, де ефективність буде найвищою. Українське суспільство унікальне з точки зору самоорганізації. Гуманітарний Хаб "Житомир" – яскравий тому приклад, як під час війни звичайна ініціатива волонтерів перетворилася на потужну всеукраїнську благодійну організацію, що співпрацює з найбільшими світовими благодійними фондами, має чіткі логістичні процеси, налагоджену координацію між волонтерами по всій країні. Завдяки самоорганізації та сміливості нас неможливо перемогти! Тож працюємо, ділимось досвідом і робимо все можливе для захисту України"


Разом із ЗСУ волонтери на власному фронті пришвидшують найважливіший день для всієї країни.

 
Зараз ви читаєте новину «Швидка адаптація: засновники Гуманітарного Хабу "Житомир" дають поради для ефективної допомоги військовим та цивільним під час війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути