Ексклюзиви
середа, 01 грудня 2021 15:58

Що таке виділений сервер

  Що таке виділений сервер
Що таке виділений сервер

В сучасному світі виділений сервер використовують найнавантаженіші проекти, ті, хто не може обходитися сусідством з іншими на спільному хостингу. Це може стосуватися і великих інтернет-магазинів, і ігрових серверів, і потреб розробки програмного забезпечення. Якщо йдеться про торговельний майданчик, то виділений сервер потрібен у випадку, коли там велика база даних, і тоді, коли трафік переходить за десятки тисяч відвідувачів за добу.

Суть проста: в оренду береться окремий фізичний сервер потрібної конфігурації.



Плюси і мінуси

Основні плюси виділеного серверу пов'язані з повною свободою в його використанні. Всі інші види хостингу передбачають, що на сервері або в хмарі є хтось іще, але ресурси виділеного серверу використовує тільки той, хто його орендує, і він же визначає, що буде на сервері.

Найпривабливіше:

• операційна система – будь-яка;

• потужний сервер – в повному розпорядженні для ваших проектів;

• великий трафік, здебільшого – безлімітний. Правильно обраний сервер витримає навіть найсуттєвіший пік навантаження;

• безпека.

Основні недоліки виділеного сервера витікають з його ж переваг: він дорого коштує, і для його обслуговування потрібні спеціальні знання. Однак якщо проект справді великий, вартість виділеного сервера буде виглядати навіть привабливо. В багатьох випадках орендувати фізичну машину виявляється дешевше, ніж постійно докуповувати потужність віртуального сервера.

Проблеми з обслуговуванням можна розв'язати, замовивши у хостера послугу управління сервером. Тоді всю роботу будуть виконувати професіонали від хостинг-провайдера, а навантаження на вашу команду не зміниться.

А от для кого виділений сервер не має сенсу – так це для невеликих проектів, де відвідуваність невисока, потужність поки споживається теж невелика, і самі сайти небагато "важать". Для них потужності сучасних серверів виявляються надмірними, тому й придумані всі інші способи ділення ресурсів машини – віртуальні хостинги, віртуальний виділений сервер.

Де купити

Виділений сервер можна купити та орендувати. В першому випадку йдеться про так звану послугу колокейшн: клієнт купує сервер необхідної потужності, і його встановлюють в дата-центрі хостера. Це потрібно, щоб сервер вчасно отримував техобслуговування, охолодження, безперебійне живлення. Його, звісно, можна встановити і на своїй території, але тоді хтось має забезпечувати всі умови роботи.

В більшості випадків сервер все-таки орендують у хостинг-провайдера. Можна обрати варіант з дата-центром в будь-якому регіоні поблизу від своєї цільової аудиторії. Оренда з послугою адміністрування дозволяє не виділяти спеціальне місце для установки сервера, не вирішувати проблеми з його обслуговуванням та ремонтом, і не виділяти в команді окремого адміністратора.

Наприклад, хостинг-провайдер HOSTiQ додатково надає:

• безкоштовне збирання та установку сервера будь-якої конфігурації;

• панелі управління на вибір;

• безкоштовний IP;

• послугу адміністрування;

• збереження вартості після першої оплати.

Що більший проект, то більша ймовірність, що йому знадобиться саме виділений сервер.

Зараз ви читаєте новину «Що таке виділений сервер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути