понеділок, 04 вересня 2023 16:58

Чи складно бізнесу в Україні відмовитися від російських клієнтів

Сервіс Links Stream надає послуги комплексного лінкбілдингу по всьому світу, і до початку повномасштабної війни в Україні також співпрацював з клієнтами з росії. На своєму прикладі та кейсах колег зі сфери інтернет-маркетингу ми розповімо, наскільки складно це було зробити.

Повномасштабне військове вторгнення росії в Україну стало ініціатором глибокого розколу в співтоваристві: українські фрілансери стали масово припиняти співпрацю з колегами з росії, відмовляючись від оплати в рублях і просування російських сайтів. У відповідь на ситуацію хостинг-провайдери перестали надавати послуги для сайтів у доменній зоні ru. Низка веб-сервісів заблокували акаунти російських користувачів без відшкодування коштів. У Telegram-чатах SEO-фахівці розділилися за географічною ознакою.

Ситуація змусила українських професіоналів шукати заміни російським сервісам і платформам. У пошуку альтернатив вони звернули увагу на західні та українські аналоги. На підтримку українців, багато міжнародних SEO-сервісів надали безоплатний доступ або суттєві знижки на свої послуги.

 

Позбувшись взаємодії з російським ринком, безліч SEO-фахівців зіткнулися з новою реальністю: вони були змушені або освоїти просування в Google, або переглянути свою професійну діяльність. Війна також вплинула на тих, хто прагнув працювати на українському ринку – безліч підприємств закрилися або змістили акценти в бік військових потреб. У цьому контексті, деякі експерти втратили частину свого доходу, а хтось позбувся його зовсім.

З 24 лютого 2022 року компанія Links-Stream перестала працювати з російськими компаніями і втратила 50% доходу. Тому ми почали шукати нові можливості і зосередилися на ринку України та перебудові команди. Також почали виходити на закордонні ринки, включаючи Upwork і Fiverr.

 

Через півтора року ми повністю відновили обсяги роботи, не співпрацюючи з росією. Не станеться нічого страшного, якщо відмовитися від російських клієнтів – можна мати рентабельний бізнес і без країни-терориста. Головне – докладати максимум зусиль, розвиватися, шукати нові шляхи та можливості, також не забувати про розвиток українського ринку, і ваш бізнес залишатиметься на плаву.

Дедалі більше компаній малого та середнього бізнесу відмовляються працювати з росією. Наприклад, не так давно найбільший сайт пошуку роботи Work.ua відмовився розміщувати вакансії тих компаній, які не припинили свою співпрацю з російськими організаціями. На шляху до повної ізоляції, ця країна не має перспектив до співпраці ні для гігантів ринку, ні для малого та середнього бізнесу.

В умовах повномасштабного вторгнення тисячі молодих людей втратили роботу і можливість забезпечувати сім'ї. Багатьом довелося шукати будь-яку роботу, швидко опановувати нову спеціальність.

ІТ-професії стають дедалі популярнішими, а українські фахівці – особливо затребуваними на закордонних ринках. Ще торік для підтримки громадян України ми створили безоплатний курс із лінкбілдингу, щоб кожен міг опанувати високооплачувану професію та заробляти, не виходячи з дому. Подивитися уроки можна на YouTube-каналі Links Stream.

Зараз ви читаєте новину «Чи складно бізнесу в Україні відмовитися від російських клієнтів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути