Ексклюзиви
понеділок, 01 листопада 2021 10:57

У "Дії" з'являться нові послуги, невакцинованих відсторонять від роботи: листопад здивує українців змінами
5

Із листопада в Україні відбудеться низка змін у різних сферах життя. Нововведення пов'язані із вакцинацією освітян та чиновників, Укрзалізницею, додатковими послугами "Дії".

Детальніше про головні зміни останнього місяця осені йдеться в матеріалі Gazeta.ua.

Невакцинованих відсторонять від роботи

Із 8 листопада працівників закладів освіти, дитячих садків та чиновників без щеплень проти коронавірусу почнуть відсторонювати від роботи. Зарплату у цей період їм не платитимуть.

Автор: pixabay.com
  Нещеплених вчителів та чиновників відсторонять
Нещеплених вчителів та чиновників відсторонять

Відповідну постанову затвердили у Кабінеті міністрів 25 жовтня, посилаючись на статтю Кодексу законів про працю, яка дозволяє відсторонювати працівника без обов'язкових медичних оглядів, та закон "Про захист населення від інфекційних хвороб".

"За цим слідкуватимуть керівники установ. У період відсторонення працівники матимуть змогу вакцинуватися", - сказали урядовці.

Не лишатимуть роботи невакцинованих, які мають абсолютні медичні протипоказання до щеплення, підтвердженні лікарем.

"У нас є гарантовані Конституцією права на працю, тому уряд трохи перегинає палицю із примусовою вакцинацією. Це можна назвати порушенням права людини на вільний вибір. Я сумніваюся, що дійде справа до реальних відсторонень, усе вирішуватимуть тихо на місцях. Керівники намагатимуться різними методами не допустити, щоб працівники були без щеплення. Паралельно з тим ще більше розвиватиметься незаконний продаж фальшивих сертифікатів та медичних виписок. Попит на них зросте в рази. Краще б влада йшла на відвертий діалог з людьми і намагалася переконати вакцинуватися добровільно, а не примусовими методами", - сказав юрист Антон Зубков.

З'являться нові дорожні знаки

З 1 листопада в Україні з'являться нові дорожні знаки. Вони прописані у стандартах безпеки у частині "Безпека дорожнього руху. Знаки дорожні".

"Таблички позначатимуть житлову зону, пішохідну доріжку, початок населеного пункту і його закінчення, напрямки повороту, місця дозволеної зупинки та стоянки, заборони руху транспортних засобів та інші. Буде нова розмітка лежачого поліцейського, позначення виділених місць паркування вздовж доріг і наближення до кільцевої розв'язки, перед виходами з території шкіл. До чинної вертикальної розмітки додадуть жовто-червону", - повідомили в Укравтодорі.

Автор: Укравтодор
  Оновили дорожні знаки
Оновили дорожні знаки
Автор: Укравтодор
  Оновили дорожні знаки
Оновили дорожні знаки

Крім того, в стандартах детально прописали, як повинні переміщатися велосипедисти, їх права та обов'язки. Уперше ввели поняття велосипедної смуги і переїзду.

Автор: Укравтодор
  Оновили дорожні знаки
Оновили дорожні знаки

У "Дії" будуть нові послуги

З листопада змінити місце реєстрації можна буде онлайн в додатку "Дія". Насамперед сервіс корисний для тих, хто внесений до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов'язаних і резервістів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Спростили отримання Covid-сертифікатів у "Дії"

"Ми запустили цю послугу у травні й тестували на шістьох містах. Знайшли багато прихованих проблем. Наприклад, із якістю даних у реєстрі військовозобов'язаних. Довелося розробляти спеціальну технологію та закуповувати комп'ютери для військкоматів, щоб мали технічне обладнання для наповнення реєстрів військовозобов'язаних", - розповів міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Крім цього, в додатку з'явиться ще кілька нових послуг.

"Тестуємо сповіщення про кредитну історію та судові справи. Плануємо запустити електронну довідку про несудимість, можливість отримання субсидій і пенсій онлайн, подання заяви на реєстрацію шлюбу, доставку водійських посвідчень поштою та інше", - додав Федоров.

Пасажирам "Інтерсіті" пропонуватимуть нове меню

З листопада пасажирів потягів "Інтерсіті" кормитимуть новими стравами. Усього в асортименті три комплексні ланчі - дитячий, м'ясний та вегетаріанський.

Автор: Ukrzaliznytsia
  Укрзалізниця розробила нове меню
Укрзалізниця розробила нове меню

На основні страви пропонують омлет із сосиками, горошком та сиром, куряче філе у соусі каррі з міксом булгуру та міні-вермішелі із зеленим горошком та морквою, фалафель на подушці з хумусу зі шпинатом, в'яленими томатами та печерицями. Серед закусок є кукурудза з тертим сиром у вершковому соусі, смажені печериці з цибулею, смажена морква у кисло-солодкому чилі соусі. На десерт тістечко з яблуками або фрукти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим годуватимуть пасажирів у потягах "Інтерсіті" - фото нових страв

Разом з напоями один ланч коштуватиме близько 140 грн.

"Ціна може трохи збільшитися, але не суттєво. Замовити їжу можна відразу у потязі або при купівлі квитка онлайн. Також зараз розробляємо пілотний проєкт нового меню, але уже для поїздів далекого сполучення. Спершу починатимемо з кількох маршрутів. Потім за результатами запровадимо у всіх", - повідомили в Укрзалізниці.

Порушників карантину ловитимуть на камери

З листопада в Україні запрацюють перші відеокамери для контролю за дотриманням маскового режиму й соціальної дистанції.

"Це пілотний проєкт. Поки камери встановлять у Києві, Харкові або Дніпрі. Вони зчитуватимуть скільки людей пройшло без маски або не дотрималися дистанції. Використання цієї системи не спрямоване на ідентифікацію, збереження персональних чи конфіденційних даних або плівки з записом. Так зможемо оцінити відсоток населення, який дотримується норм карантину. Але порушникам все ж не варто забувати, що несуть адміністративну відповідальність", - розповів головний санітарний лікар Ігор Кузін.

З 31 жовтня Україна починає жити за зимовим часом. О 04:00 стрілки годинників потрібно було перевести на 1 год. назад. Таким чином, доба вихідного дня автоматично збільшилася на годину.

Переведення годинників в Україні на зимовий і літній час відбувається майже 40 років. За традицією стрілки переводять восени та навесні - в останню неділю березня.

Узимку Верховна Рада знову повернеться до розгляду законопроєкту про скасування сезонного переведення годинників. Передбачається, що Україна залишиться на зимовому часі.

Зараз ви читаєте новину «У "Дії" з'являться нові послуги, невакцинованих відсторонять від роботи: листопад здивує українців змінами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути