Ексклюзиви
понеділок, 18 вересня 2023 11:04

Спецтема: Війна Росії проти України

"Росія не має стратегічного резерву", - Кирило Буданов для The Economist

"Росія не має стратегічного резерву", - Кирило Буданов для The Economist
Глава ГУР Кирило Буданов каже, що Росія отримає відповідь, якщо розпочне кампанію терору проти української інфраструктури цього року / East News

Інтерв'ю в The Economist із головою військової розвідки України Кирилом Будановим

Глава української військової розвідки ГУР не в настрої обговорювати контрнаступ своєї країни. "Факти, а не дискусії" - ось що рухає генерал-лейтенантом Будановим. Повільний темп наступу проти противника, який окопався і добре підготувався - це просто відображення реальності. Він не розуміє тих, хто пророкував швидкий крах російських позицій.

"Олівець міцний чи слабкий? Це залежить від того, як ви на це подивитесь", – каже він.

Контрнаступ триває. Україна ще має час. До початку сезону дощів та бруду залишилося більше, ніж місяць. І це факт.

Операція з розриву сухопутних зв'язків між Росією і Кримом може бути завершена ще до настання зими

37-річний керівник шпигунської служби, якому президент Володимир Зеленський щойно підвищив ранг до трьох зірок, виглядає спокійним і відпочившим. За його словами, привід для занепокоєння має Росія, а не Україна. Її першу оборонну лінію на найважливішому південному напрямку в Запорізькій області вже місцями прорвано, а це означає, що операцію з розриву сухопутних зв'язків між Росією і Кримом можуть завершити ще до настання зими. Україна, можливо, вже залучила обмежену кількість сил своїх резервних військ, але зараз Росія, як відомо, у розпачі виділяє недостатньо укомплектовані резерви, які не планувала розгорнути до кінця жовтня.

"Всупереч тому, що заявляє РФ, вона абсолютно не має стратегічного резерву", - каже генерал. 25-та загальновійськова армія Росії зараз передчасно перекидається на східний фронт у район Лиману та Куп'янська.

На тлі повідомлень про те, що Росія готова активізувати мобілізацію, генерал-лейтенант Буданов каже, що чисельність особового складу є єдиною очевидною перевагою, яку Росія все ще зберігає перед Україною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

"Людські ресурси у Росії, умовно кажучи, безмежні. Якість їх низька, але кількість достатня", - каже він.

Щодо інших компонентів військових дій, російські ресурси виснажуються, і настає розплата. За його словами, російська економіка протримається лише до 2025 року. Потік зброї вичерпається у 2026 році, а "можливо, і раніше", стверджує він, хоча докази, що підтверджують його твердження, неоднорідні.

Переговори Володимира Путіна з Північною Кореєю є очевидним показником його проблем.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

"Якщо все добре і в Росії достатньо ресурсів, навіщо їх шукають по всьому світу? Відповідь очевидна. Більше нічого брати", - каже Буданов.

Глава розвідки визнає, що Україна ризикує виснажити свої власні ресурси.

"Ми залежимо від зовнішніх гравців. Росія багато в чому залежить від самої себе", - каже він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Таким чином, тривала війна - небезпечна для України, оскільки виснажує не лише її внутрішні ресурси, а й ресурси західних прихильників. Деякі українські чиновники починають помічати зрушення у готовності партнерів продовжувати підтримку на тому самому рівні. Інші кажуть, що постачання боєприпасів можуть незабаром припинитися, що призведе до припинення наступальних операцій. Проте генерал-лейтенант Буданов відкидає обидва висновки. Він каже, що має "хороші знання" про політичні реалії на Заході.

"Поки що абсолютно не вирішено, як довго Захід зможе забезпечувати нас достатніми ресурсами. Склади у країнах не зовсім порожні. Не має значення, що хтось говорить", - каже він.

Україна повільно збільшує виробництво зброї. Один із напрямків - безпілотники та ракети великої дальності - зброя, яка може завдати удару глибоко в тилу лінії фронту

Після десятиліть недостатнього інвестування, корупції та саботажу Україна повільно нарощує власне виробництво зброї. Одним із напрямків є безпілотники та ракети великої дальності - зброя, яка може завдати удару глибоко в тилу лінії фронту. Минулого тижня світ отримав уявлення про нові можливості України завдяки серії ракетних та безпілотних ударів по кораблях, підводному човні, сухих доках та засобах ППО в Криму. Генерал-лейтенант Буданов грає провідну роль таких атаках.

"Дрони безперечно полегшать операції зі звільнення наших територій. Дрони не бояться. Тобі їх не шкода", – каже Буданов.

У кампанії ударів дронів України проти Росії є три цілі: виснажити російські системи ППО, вивести з ладу військовий транспорт та бомбардувальники, і завдати шкоди військовим виробничим об'єктам

Нова кампанія ударів дронів України проти Росії має три основні цілі: виснажити російські системи ППО, вивести з ладу військовий транспорт і бомбардувальники, і завдати шкоди військовим виробничим об'єктам, як, наприклад, під час недавньої операції, спрямованої на завод з виробництва ракетного палива в Тверській області, на північ від Москви. "Ми хочемо вивести їх із зони комфорту", - каже Буданов.

Друга мета - психологічна, викликати занепокоєння серед населення та порушувати нормальні економічні процеси всередині Росії. Закриття великих аеропортів у Санкт-Петербурзі та Москві, наприклад, стало майже повсякденним явищем.

Генерал-лейтенант Буданов відкидає припущення, що новий ударний потенціал може призвести до ескалації ситуації або покаже Україну агресором. За його словами, його сили не порушують правила війни. За його словами, у Росії немає жертв серед цивільного населення. Це відображає усвідомлене рішення України, це не питання спроможностей.

"Ніхто не вірить, що Велика Британія чи США були агресорами у Другій світовій війні, хоча вони також бомбардували територію Німеччини", - каже він.

Щодо ядерних загроз, то це аргументи, висунуті тими, хто симпатизує російському лобі. Війна була "абсолютно звичайною війною від використання підводних човнів до використання стратегічної авіації".

Глава розвідки каже, що він працює над обмеженою позицією стримування та відплати, щоб протистояти очікуваній зимовій кампанії Росії з ракетних та безпілотних ударів по інфраструктурі.

"Нехай почнуть. Вони також отримають відповідь", – каже Буданов.

Але він не очікує, що його ворог колись здасться за своїм власним вибором. За його словами, війна була константою для Росії протягом усієї її історії. Не може бути жодної дискусії щодо припинення вогню чи миру без того, щоб українські військові не встановили свої власні факти на місцях.

"Розуміємо, що не закінчимо війну парадом перемоги у Москві. Але Москва не повинна будь-коли сподіватися провести такий парад у Києві", - каже він.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Росія не має стратегічного резерву", - Кирило Буданов для The Economist». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути