Ексклюзиви
четвер, 07 вересня 2023 09:03

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена

Держсекретар США Ентоні Блінкен прибув із несподіваним дводенним візитом у Київ, щоб показати, що це неправда, ніби влада США розчарована українським контрнаступом.

Він привіз "подарунок" - пакет військової допомоги на $1 млрд – один із найбільших одноразових траншів допомоги від Америки.

Україна має давати приклади, як бореться проти корупції, щоб давати у західному світі аргументи тим, хто виступає за подальшу допомогу Україні. Про це Gazeta.ua розповів редактор служби UkraineAlert в аналітичній організації Atlantic Council Пітер Дікінсон.

Ентоні Блінкен у середу прибув до Києва. Це його третя поїздка в українську столицю з лютого 2022 року. Які наслідки несподіваного візиту держсекретаря США?

Перша ціль – укріпити довіру до США та показати, що американська підтримка Україні залишається сильною. Протягом останніх тижнів в мас-медіа було досить багато публікацій про начебто критику зі сторони Білого дому того, як відбувається український контрнаступ. Це не відповідає позиції влади США.

Блінкен приїхав також показати, що налаштований оптимістично, що Україна досягне своїх військових цілей. Він має розвіяти всі негативні оцінки. Приїхав голосно сказати, що "ми залишаємося з Україною, ми разом - сильні та впевнені в українській перемозі".

Росія "привітала" Блінкена ранковою атакою ракетами та дронами на Київ. Як це сприймає влада США?

Це рутинний жест, яким Росія показує, на що здатна – на будь-які звірства, як то невибіркові удари по цивільним об'єктам. Що готові атакувати Україну в будь-який момент.

Росіяни не будуть атакувати Київ, доки держсекретар США тут, бо бояться відповіді Америки

Ця атака не була присвячена візиту Блінкена – росіяни не будуть атакувати Київ, доки держсекретар США тут, бо бояться відповіді Америки.

Росіяни дуже розчаровані, що західні лідери, включаючи президента США, почуваються досить впевненими, щоб відвідувати українську столицю. Що не бояться потрапити під російську атаку.

Росіяни хочуть послати сигнал, передусім своїй аудиторії, що вони – головний гравець у регіоні. І що будуть атакувати, коли захочуть.

Великий стрес для росіян, що західні лідери приїжджають в Київ, попри все, що робить Москва, й не бояться Росії.

Автор: Фото зі сторінки Пітера Дікінсона в Facebook
  Пітер Дікінсон – британський журналіст, публіцист і видавець. Народився 3 лютого 1976 року. У 1997 році закінчив Ліверпульський університет, і переїхав з Великої Британії до України. Працював інформаційним координатором в міжнародній британській культурно-освітній організації British Council у Львові. Видавець англомовних українських часописів Business Ukraine та Lviv Today. Редактор рубрики UkraineAlert в американській аналітичній організації Atlantic Council, яка працює в Україні. Під час російського вторгнення відстоював українську позицію в англомовних медіа. У 2022 році відзначений орденом «За заслуги» III ступеня
Пітер Дікінсон – британський журналіст, публіцист і видавець. Народився 3 лютого 1976 року. У 1997 році закінчив Ліверпульський університет, і переїхав з Великої Британії до України. Працював інформаційним координатором в міжнародній британській культурно-освітній організації British Council у Львові. Видавець англомовних українських часописів Business Ukraine та Lviv Today. Редактор рубрики UkraineAlert в американській аналітичній організації Atlantic Council, яка працює в Україні. Під час російського вторгнення відстоював українську позицію в англомовних медіа. У 2022 році відзначений орденом «За заслуги» III ступеня

Блінкен має зустрітися, зокрема, з президентом Володимиром Зеленським, від якого може очікувати почути з перших вуст про успіхи України з повернення територій біля Бахмуту, адже український лідер відвідав ці терени у вівторок, пише CNN. Чи це спроба дізнатися про потреби Києва в контрнаступі й переконати американський Конгрес, суспільство та союзників Америки у необхідності подальшої допомоги Україні?

Не думаю, що йдеться про те, щоб дізнавався про ситуацію на фронті від Зеленського. Американські та українські вищі військові офіцери мають дуже добрий постійний зв'язок між собою, та спілкуються по військовим каналам.

Це радше демонстрація для Конгресу США, що Білий дім повністю відданий українській справі та допомозі Україні.

Блінкен також оголосив про допомогу США Україні на понад мільярд доларів. Це запевнення влади, що Америка надалі підтримуватиме Україну?

Так, це головний меседж візиту. Окрім символічних кроків – величезний транш військової допомоги. Один із найбільших одноразових пакетів від початку повномасштабного вторгнення. Попередні були по кількасот мільйонів доларів.

Це також сигнал. Передусім, для росіян. По-друге, до союзників США у Європі, щоб робили так само. По-третє, до американської аудиторії, яка виступає проти такої великої допомоги, що Америка далі буде підтримувати українців у їх боротьбі за свободу. А також, що Вашингтон відданий цій допомозі більше, ніж будь-коли.

Америка чітко сказала, що очікує, що Україна поборе корупцію в рамках ширшого партнерства між країнами

Арешт олігарха Ігоря Коломойського, проти якого США ввели санкції, заміна міністра оборони Олексія Резнікова, прийняття Верховною Радою закону про повернення електронного декларування. Чи бачите зв'язок між цими антикорупційними ініціативами за минулий тиждень і візитом Блінкена?

Так, дуже очевидні. Америка чітко сказала, що очікує, що Україна поборе корупцію в рамках ширшого партнерства між країнами. Цього очікують також у ЄС, куди хочете інтегруватися. Європейські партнери дуже сильно хочуть бачити, як українці насправді борються проти корупції.

Для демократичного світу важко підтримувати вас, поки існують приклади інституційної корупції. Україна мусить показати себе молодою та надзвичайно дієвою демократією. Коли стається щось, що ставить це під сумнів, такі історії використовують проти вас вороги.

Одна з найбільш успішних стратегій проксісил Москви на Заході та численних російських союзників - показати, що Україна – недемократична і корумпована

Передусім Росія намагається всюди показати вас як корумповану країну. Одна з найбільш успішних стратегій проксі-сил Москви на Заході та численних російських союзників - показати, що Україна – недемократична і корумпована. Це звучить дуже голосно для західної аудиторії та часто сприймається. Відтак у людей виникає запитання "Чому маємо давати гроші та підтримувати цих недемократичних корумпованих людей?".

Тому життєво-необхідно для України продемонструвати, що ви справді боретеся проти корупції, отримуєте результати. Особливо, в оборонних відомствах.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Китайці декілька разів натякали Путіну закінчувати війну. Побачили слабкість" - полковник

Наприкінці вересня президент Володимир Зеленський має відвідати Генасамблею ООН у Нью-Йорку. Як візит Блінкена до Києва пов'язаний із цим майбутнім візитом?

Не бачу особливих зв'язків. Відносини між владою США та структурами ООН самі по собі дуже слабкі. Американська влада розчарована неефективністю цієї організації. Як і багато хто у світі.

Але для президента Зеленського це нагода зустрітися з президентом Джо Байденом, якщо вже буде поряд?

Так, цілком можливо та логічно. Просто мені нічого не відомо про перспективи цієї зустрічі.

Як пов'язана майбутня президентська кампанія Байдена і його потреби відповісти на критику республіканців щодо американської допомоги Україні з нашими останніми антикорупційними ініціативами?

Чи не найбільша критика щодо допомоги Україні зі сторони республіканців – корупційні справи. Вони показують вас як корумповану, недемократичну країну. Відтак опоненти Байдена кажуть, що немає бази для підтримки Києва.

Аргумент на користь допомоги Україні зі сторони Білого дому завжди був – потрібна підтримка демократії супроти агресивної сусідньої диктатури. США підтримують право на свободу простих українців та їх демократичні права.

Приклади української корупції додають аргументів критикам Байдена, щоб США не так сильно підтримували Україну, бо там все розкрадуть. Для американської влади важливо показати опонентам – ось, дивіться, як українці арештовують нечесних олігархів, усувають із посад міністрів, які лише ледь-ледь запідозрені у причетності до корупційних справ. Це приклади, що вони борються з цим явищем. Тому це важливі аргументи у внутрішній боротьбі в Америці та решті західного світу щодо подальшої допомоги Україні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Чи можуть антикорупційні дії переконати американське суспільство, політиків, що допомогу Україні слід не скорочувати, а навіть збільшувати?

Так, вони мають великий вплив. Можуть бути дуже важливими. Не лише переконують людей, а підштовхують їх подивитися на аргументи, які ті досі не чули, переглянути їх. Мовляв, ми думали, що українці такі корумповані, а вони із цим вперто борються. Це створює аргументи на користь України.

Чи пов'язаний візит Блінкена з бажаннями американської влади особисто переконати Зеленського, що позаяк контрнаступ триває надто повільно, це може призвести до зниження рівня військової допомоги США в майбутньому?

Ні, я так не думаю. Про ситуацію на полі бою та українські потреби у Білому домі знають напряму від військових генералів. Не думаю, що Блінкен – особа, яка могла б передати Зеленському такий меседж. У цьому немає сенсу.

Американські військові пояснюють владі США, чому контрнаступ триває так як триває, що це нормально, і зменшувати військову допомогу не слід

Американські військові пояснюють владі США, чому просування триває так як триває, що це нормально, і зменшувати військову допомогу не слід. Та й останній транш військової допомоги на мільярд доларів – не свідчать про таке.

Можливо, Блінкен скаже, що Америці хотілося б бачити більший прогрес на якихось ділянках, але це точно не буде головний меседж візиту.

Чи є ризики, що Блінкен збирається попередити Зеленського, що немає альтернатив переговорам з Росією, якщо українська армія не завершить успішно контрнаступ на півдні, й не вийде, наприклад, до Азовського моря до зими?

Ні, навіть не стоїть таке питання. Америка не робитиме такого. Вона буде далі давати військову допомогу Україні на нинішньому рівні чи навіть більшому, як мінімум до листопада 2024 року, коли в США відбудуться президентські вибори. Якщо після них на пост президента повернеться Дональд Трамп чи хтось подібний, то таке можливо. Але доти точно не побачимо суттєвих змін у підході США щодо допомоги Україні. Можливо, її навіть буде більше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Як США взагалі ставляться до можливості переговорів із Росією на цьому етапі війни?

Говорити про переговори на даному етапі – зарано. Доки Росія не зустрінеться лицем до лиця з реальністю поразки, доти зарано сідати з ними за стіл переговорів.

Росія має стати перед чіткою і безсумнівною очевидністю поразки

Росія має стати перед чіткою і безсумнівною очевидністю поразки. Вона має зрозуміти, що її військова кампанія повністю провалилася до того, як можна буде знайти якесь порозуміння. Зараз про це не варто говорити, і в Америці це розуміють. Ніхто не може цього пропонувати, крім самих українців.

Будь-які мирні переговори на нинішньому етапі війни будуть катастрофою для міжнародної безпеки. У США це чітко розуміють.

Зараз ви читаєте новину «"Україна досягне своїх військових цілей" – Пітер Дікінсон про візит Блінкена». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути