пʼятниця, 12 липня 2024 18:30

Плани Путіна і впевненість Зеленського щодо НАТО: про що пишуть світові ЗМІ

США і Німеччина зірвали російські плани замаху на главу збройової компанії Rheinmetall. Його намагалися вбити за військові постачання Україні, йдеться у матеріалах світових ЗМІ цього тижня.

Не оминули увагою західні медіа і російську атаку на "Охматдит". У публікаціях йдеться, що це - не випадковість, а навмисна атака, щоб залякати українців і змусити їх капітулювати.

Окремо у ЗМІ акцентували увагу на впевненості президента Володимира Зеленського щодо вступу України в НАТО за підсумками ювілейного саміту Альянсу.

Gazeta.ua детальніше проаналізувала матеріали у світових виданнях.

"Росія планувала вбити керівника Rheinmetall", Die Welt, Німеччина

США і Німеччина зірвали російські плани замаху на керівника збройової компанії Rheinmetall Арміна Паппергера.

Росія планувала здійснити серію замахів на високих представників оборонних компаній Європи. У справі Паппергера підготовка була найбільш серйозною.

Західні спецслужби спостерігали за підозрілими поїздками підозрюваних в останні місяці. Кажуть, що чоловіки походять із країн колишнього СРСР, й принаймні один з них - із Росії. Деякі уже були в Шенгенській зоні, інші збиралися в'їхати в ФРН.

Підозрюваних виявили біля штаб-квартири Rheinmetall та в місцях подорожей Паппергера за кордоном. Підозрюють, що вони могли бути "проксі" російських спецслужб. Тобто поплічниками, найнятими Москвою. Інформації недостатньо для проведення арештів.

Автор: Getty Images
  Арміна Паппергера планувала вбити РФ. Її планам завадили західні спецслужби
Арміна Паппергера планувала вбити РФ. Її планам завадили західні спецслужби

Паппергер виступав за збільшення постачань зброї в Україну. Його компанія, один із найбільших виробників боєприпасів у світі. Вона разом із Києвом вже керує танкоремонтним цехом на заході України. Лише в червні Паппергер заявив, що хоче розширити співпрацю з Україною і поставити БМП Lynx.

Глава німецького МЗС Анналена Бербок сказала на полях саміту НАТО у Вашингтоні, що це "те, про що ми все чіткіше говорили останні місяці - Росія веде гібридну агресивну війну". Путін використовує диверсії та кібератаки у загарбницькій війні проти України. Але були також напади на людей на території Європи та атаки на заводи.

"Це ще раз підкреслює, що ми як європейці повинні захищатися якнайкраще і не бути наївними", - каже Бербок.

Не тільки російські спецслужби мають в полі зору Паппергера

З такою ж заявою виступив генсек НАТО Єнс Столтенберг. За його словами, російські служби намагаються використовувати ворожі дії, щоб утримати союзників по НАТО від подальшої підтримки України. Але за останні місяці видно, що члени Альянсу не дозволяють себе залякати.

61-річний Паппергер - гендиректор дюссельдорфської компанії з 2013-го. З російської точки зору, Rheinmetall - ключовий гравець у підтримці українських військ.

Але не тільки російські спецслужби мають в полі зору Паппергера. Наприкінці квітня в Германсбурзі, що в Нижній Саксонії, згорів садовий будинок Паппергера. Пожежникам вдалося швидко загасити пожежу. Через кілька годин лист з відповідальністю взяв на себе ліворадикальний онлайн-портал Indymedia.

"Атаки на лікарні - частина плану Путіна", Politico, США

Російська крилата ракета Х-101, яка на початку тижня потрапила в дитячу лікарню "Охматдит" в Києві, була воєнним злочином, але не випадковістю.

У війнах, які Росія вела в Україні, Сирії та Чечні, вона давно цілилася в лікарні. Ціль проста й жахлива - шокувати населення настільки, щоб люди тиснули на свої уряди аби ті здалися.

"Емпіричні дані свідчать, що це російська тактика у звичайній війні. Росія має досвід цілитися в лікарні", – каже експерт з ракет і науковий співробітник ядерного проекту в Осло Фабіан Гоффманн.

Є також військове обґрунтування. Весняна атака Росії на друге в Україні місто Харків застопорилася. Вона досягла невеликих успіхів уздовж східного фронту, але ціною приголомшливих втрат людей і техніки.

"Росія атакує цивільні райони, щоб розпорошити ресурси українських сил, які зараз зосереджені вздовж фронту. Москва знає, що Україні потрібні додаткові системи ППО для захисту міст і неба, і використовує цю слабкість із руйнівними наслідками", - пише дослідник Atlantic Council Руслан Трад.

Росія пошкодила понад 1600 медичних центрів і знищила понад 200 лікарень

Наразі Росія пошкодила понад 1600 медичних центрів і знищила понад 200 лікарень в Україні, повідомило в червні МОЗ України. Російські війська також обстрілюють машини швидкої допомоги та інші транспортні засоби медичної евакуації в прифронтових районах.

Автор: Тарас ПОДОЛЯН
  Атака на лікарні - частина плану Путіна із залякування українців
Атака на лікарні - частина плану Путіна із залякування українців

Схожі речі відбувалися в Сирії, де Росію звинуватили в бомбардуванні лікарень. Неурядова організація "Лікарі за права людини", яка відстежує атаки на інфраструктуру охорони здоров'я, виявила, що російські чи сирійські війська відповідальні за напади на 541 медичний заклад протягом 10 років.

"Обстрілюючи лікарні та іншу цивільну інфраструктуру, Росія керується однією мотивацією - тиснути на мирне населення задля капітуляції. Змусити країну, на яку напала, піти на умови Кремля щодо припинення війни", – заявив речник української армії Назар Волошин.

"Це тиран, який прийме лише капітуляцію. Путін готовий вбивати людей у величезних кількостях, щоб зробити український уряд більш поступливим. Головні об'єкти Кремля для цього – найбільш незахищені верстви населення – діти, жінки, літні люди", – додав Волошин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Трамп хоче домовитися з Путіним: про що пишуть світові ЗМІ

Десятки блогерів опублікували історії в Instagram, закликаючи Київ припинити війну, незважаючи ні на що, стверджуючи, що "нікого не хвилюють кордони 1991 року", і звинувачуючи Київ у відсутності зусиль укласти угоду з Москвою. Їх швидко розкритикувала громадськість.

Військовий аналітик і співробітник Українського інституту стратегічних досліджень Микола Бєлєсков каже, що напади на лікарні є прикладом підходу до тотальної війни, якого дотримується Кремль.

"Ключова відмінність між тотальною війною та класичною в тому, що поряд із бойовими діями на лінії фронту та ударами по суто військовим об'єктам, також завдаються удари по цивільній інфраструктурі, щоб підірвати волю населення до опору", – каже Бєлєсков.

Хоча ця тактика спрямована на зламання опору Росії, вона несе ризики для Москви. Лікарні мають особливий захист, згідно з міжнародним гуманітарним правом. Напад на них є військовим злочином, і винні повинні бути притягнуті до відповідальності, заявила під час дебатів у Раді Безпеки ООН виконуюча обов'язки заступника генсека ООН з гуманітарних питань Джойс Мсуя.

Кремль намагається не брати на себе відповідальність за такі напади

Це також може бути незручно для союзників Москви. Проросійський прем'єр Угорщини Віктор Орбан був у Москві на вихідних, щоб зустрітися з Путіним у рамках мирних зусиль, які обурили більшість його колег-лідерів із ЄС. Він не засудив РФ за атаку. Натомість поскаржився на "трагічну та жахливу атаку", яка має спонукати до "припинення вогню та мирних переговорів".

Кремль намагається не брати на себе відповідальність за такі напади. У Сирії він звинуватив в них Ісламську державу. В Україні - Київ. Речник Кремля, Дмитро Пєсков заявив, що трагедія - результат помилки української ракети ППО, і що все це трюк для посилення симпатій до України напередодні саміту НАТО у Вашингтоні.

ООН та десятки дослідників з відкритих джерел підтвердили, що це була російська стратегічна дозвукова крилата ракета "повітря-земля". Гоффман на базі аналізу відео та фото удару зробив висновок: "Це 100% була Х-101".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Горщик, не вари: уряд заморозив важливі соціальні показники, депутати незадоволені

Лікарі та волонтери, які прочісували руїни біля Охматдиту у пошуках поранених і загиблих, впевнені, що криваві спроби Росії домогтися капітуляції України не спрацюють.

"Удар по дитячій лікарні, де лікують дітей від раку та інших важких хворих - не просто воєнний злочин, а вчинок далеко за межами гуманності. Наші лікарі та співробітники до останнього рятували життя дітей навіть під ракетами та обстрілами. Ми не здамося", - сказав директор лікарні.

"Зеленський впевнений, що Україна вступить в НАТО", Le Monde, Франція

Президент Зеленський упевнений, що Україна приєднається до НАТО після того, як Альянс заявив, що країна має "незворотний" шлях до членства.

"У нас є тверді формулювання щодо незворотності руху України до НАТО. Кожен крок наближає нас до членства. Робимо і будемо робити все, щоб настав день, коли Україну запросять і вона стане членом НАТО", - сказав Зеленський на ювілейному саміті Альянсу у Вашингтоні.

Автор: Getty Images
  Президент Володимир Зеленський впевнений, що Україна вступить до НАТО
Президент Володимир Зеленський впевнений, що Україна вступить до НАТО

Реакція Зеленського значно тепліша, ніж рік тому на саміті в Литві, де він був помітно засмучений, що не було твердішої обіцянки щодо членства.

США та Німеччина стурбовані можливим швидким вступом України в НАТО

США та Німеччина стурбовані можливим швидким вступом України в НАТО, вважаючи, що це фактично поставить їх у війну з ядерною Росією.

У декларації, опублікованій на саміті, говориться, що 32 лідери Альянсу підтримують Київ в "його незворотному шляху до повної євроатлантичної інтеграції, включаючи членство".

Путін назвав прагнення України вступити в НАТО причиною для нападу на країну, відкидаючи ідею, що Київ має окрему історичну ідентичність.

Зараз ви читаєте новину «Плани Путіна і впевненість Зеленського щодо НАТО: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути