Ексклюзиви
пʼятниця, 02 серпня 2024 18:05

Перші F-16 та занепокоєння республіканців щодо України: про що пишуть світові ЗМІ

В Україну прибули перші шість F-16, повідомили цього тижня світові ЗМІ. Але реальну картину на полі бою може змінити лише більша кількість літаків.

Для збільшення їх чисельності слід навчити більше пілотів, підготувати персонал для обслуговування та захистити їх від постійних атак Росії.

Також іноземні медіа не обійшли увагою підвищення податків в Україні за ініціативи офіційного Києва. При цьому стверджується, що місцевий бізнес і США – проти. Американці вказують на необхідності реформування митниці та інших корумпованих сфер.

Окремо світові ресурси дослідили заяви деяких республіканців, котрі побоюються, що у разі перемоги Дональда Трампа на президентських виборах у США – допомога Україні припиниться.

Gazeta.ua більш детально дослідила матеріали західних ЗМІ.

"У Києві опираються підвищенню податків для фінансування війни", Politico, США

Київ наразився на жорстку реакцію іноземних і вітчизняних компаній через проєкт пропозицій підвищити податки для оплати військових зусиль. Ідея в тому, щоб збільшити податки на €2,7 млрд для населення, яке й так у важкому становищі.

"Третій рік триває війна. Влада робить усе можливе, щоб не підвищувати податки для бізнесу. Сьогодні інші джерела для збільшення фінансування сил оборони вичерпані", – заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

Проте бізнес різко розкритикував проєкт податкового закону, внесений до парламенту на початку липня. На їх думку, введення нових податків значно обтяжить бізнес. На фоні руйнування інфраструктури, скорочення ринків збуту та відтоку кадрів - додатковий тиск унеможливить економічну стабільність. Тиск не підвищувати податки надходив і з-за меж України.

"США заохочують Київ збільшувати доходи за рахунок реформування митниці і боротьби з сірими ринками. Існує величезне джерело прибутку на сірих ринках сигарет, алкоголю чи електроніки. Закликали Київ зосередитися на цьому", - заявила у Києві спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Прітцкер.

Автор: pexels.com
  В Україні хочуть збільшити податки
В Україні хочуть збільшити податки

Американська торгова палата закликала Київ не стягувати додаткові податки з законослухняного бізнесу, а замість цього працювати над скороченням великої та неоподатковуваної тіньової економіки України.

"Джерелом додаткових податків є боротьба з ухиленням від сплати податків та забезпечення рівних правил для всіх, а не збільшення податків для законних платників податків, які вже несуть найбільший тягар", – заявили в палаті.

Український уряд зустрівся з представниками бізнесу, але сторони не змогли досягти згоди, перенісши це питання на наступний тиждень.

Голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев заявив, що підвищення податку "болюче, але необхідне".

Український уряд каже, що йому потрібно збільшити доходи на 500 млрд грн

Український уряд каже, що йому потрібно збільшити доходи на 500 млрд грн, три чверті з яких вдасться зібрати за рахунок нових запозичень, а решту - за рахунок підвищення податків. Після збору 60% суми - гроші підуть на зарплату військовим, а решта 40% будуть витрачені на зброю.

Законопроєкт передбачає збільшення військового податку, який сплачують українці, підвищення мита та акцизів на такі товари, як пальне та тютюн.

Україна виділила 37% ВВП, або майже $40 млрд, на оборону, майже повністю віддаючи на це податки цього року.

Минулий рік став напруженим для державних фінансів, бо Київ був змушений використовувати власні кошти для закупівлі зброї через місяці затримки в Конгресі США ухвалення законопроєкту про військову допомогу на $61 млрд, який був остаточно схвалений у квітні.

"Озброєнь від міжнародних партнерів на початку 2024-го було значно менше, ніж було потрібно і обіцяно", - каже наукова співробітниця Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Олександра Бетлій.

Марченко заявив, що рішення про підвищення податків слід прийняти до вересня.

"Питання про виділення цих коштів конче необхідне. Від цього залежить обороноздатність держави", – каже Марченко.

"Україна отримала першу партію F-16", France24, Франція

В Україну прибула перша партія довгоочікуваних F-16. Київ хотів отримати цю зброю через її руйнівну силу та глобальну доступність, і був розчарований тривалим процесом закупівлі літаків та навчанням пілотів.

Росія встигла підготувати оборону, щоб спробувати звести нанівець удари F-16. А Україні довелося виживати з виснаженими ВПС.

Кількість поставлених F-16 наразі виглядає невеликою - лише шість літаків. Ця цифра зросте, але вона значно менша від того, що за словами військових аналітиків, потрібно Україні через 29 місяців після початку вторгнення Росії.

Автор: Getty Images
  Перші F-16 прибули до України
Перші F-16 прибули до України

Голова дослідницької групи Українського центру безпеки та співробітництва Сергій Кузан заявив, що для значних операцій знадобиться понад 60 літаків. Україна намагається відтіснити російську авіацію від своїх кордонів.

Депутат Олександра Устінова, яка очолює парламентську комісію з питань озброєнь і боєприпасів, заявила: "Україні знадобиться близько 120 F-16, щоб істотно збільшити свій повітряний потенціал".

Перші поставки можуть принаймні допомогти Україні зміцнити повітряний щит

Поки пілоти набувають досвіду в українському небі, а військові розбудовують повітряну інфраструктуру, деякі експерти кажуть, що перші поставки можуть принаймні допомогти Україні зміцнити повітряний щит.

"Це допоможе силам ППО, додасть потужності у глибині, потенційно допоможе перехопити дрони Shahed та крилаті ракети", - каже старший науковий співробітник з авіації та технологій у Королівському інституті об'єднаних служб (RUSI) Джастін Бронк.

За словами Кузана, українські військові наполегливо працювали, щоб зменшити загрози для F-16, які прибувають. Для цього в останні місяці вои атакували російську ППО.

"Формування поля бою, особливо на півдні, відбувається. Україна має можливості для систематичних ударів по передових комплексах ППО Росії", - каже Кузан.

Навчання матиме вирішальне значення.

"Можете мати багато літаків, але якщо вони не мають ефективної зброї та екіпажу, здатного застосувати їх за допомогою ефективної тактики - тоді їх просто збиватимуть у великій кількості", - каже Бронк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зростає імовірність нової "СВО": РФ накинула оком на новий регіон

Графік підготовки українських пілотів на F-16 домінував у дискусіях про постачання понад 70 літаків. До кінця року в Україні очікують щонайменше 20 пілотів, готових керувати F-16.

"Важко вимагати більше літаків, коли у вас немає людей, які б їх пілотували", - каже Устінова, додавши, що спочатку в Україні буде більше F-16, ніж пілотів.

"Чекати в черзі 10 років, перш ніж пілоти будуть навчені - це ненормально", - додає вона.

Бронк додав, що технічне обслуговування літаків - ще більш актуальна проблема, ніж навчання пілотів. Більшість ремонтів і технічного обслуговування доведеться проводити в Україні, і покладатися на іноземних підрядників, які знають літаки.

Росія щодня б'є по всіх аеродромах, потенційних базах F-16

За словами деяких експертів, Росія посилила атаки на інфраструктуру, яка може бути використана для обслуговування та розгортання F-16.

"Росія щодня б'є по всіх аеродромах, потенційних базах F-16, включаючи спроби пошкодити злітно-посадкові смуги та інфраструктуру. Ці удари не припинялися принаймні останні два місяці", - сказав Кузан.

Цілі стануть ще більш цінними, коли прибудуть літаки, пілоти та бригади технічного обслуговування. Це змусить Україну встановити ППО для їх захисту, хоча їй бракує систем ППО та боєприпасів до них. Для кожної бази знадобляться щонайменше дві батареї Patriot і дві батареї NASAMS.

"Як тільки розвинемо наші льотні можливості, відштовхнемо їхні літаки, і терор припиниться. Але ці пару місяців будуть справді важкими", - каже Кузан.

"Трамп розходиться з конгресменами щодо України", The Hill, США

Колонка оглядача Олександра Болтона

Конгресмени-республіканці, орієнтовані на нацбезпеку, стурбовані через все більший розкол між ними і колишнім Трампом щодо ключових питань, включаючи війну в Україні, збереження НАТО і захист Тайваню.

Дії Трампа за останні три тижні непокоять сенаторів-республіканців, які в квітні голосували за схвалення десятків мільярдів доларів на стримування вторгнення Росії в Україну. Вони розцінили запрошення Трампа прем'єру Угорщини Віктору Орбану відвідати його на курорті у Флориді після саміту НАТО у Вашингтоні як тривожний сигнал, враховуючи тісні зв'язки Орбана з Путіним та його зусилля підірвати підтримку оборони України.

Сенатори були налякані, коли Трамп обрав своїм напарником сенатора Джей Ді Венса, який очолював опозицію пакету допомоги Україні. Один сенатор сказав, що "це велике питання", чи підтримає Трамп війну в Україні.

Автор: Getty Images
  Дональд Трамп може зупинити допомогу Києву, побоюються деякі члени Республіканської партії
Дональд Трамп може зупинити допомогу Києву, побоюються деякі члени Республіканської партії

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл на початку року казав, що партія "переломила ізоляціоністський рух" у себе, коли більшість сенаторів проголосували за пакет допомоги на $95 млрд, який включав $61 млрд для України. Але зараз це під сумнівом, бо Трамп обрав Венса. Противники фінансування війни в Україні схвалили вибір і назвали його ознакою того, що Трамп змінить курс, якщо його виберуть.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Символ чи необхідність: в Україні заговорили про відновлення легендарної "Мрії"

Венс сказав у квітні, що $61 млрд, схвалений для України, останній великий пакет допомоги такого роду, який пройшов через Конгрес.

Я підтримую Україну і буду боротися за стримування російської агресії

Макконнелл каже, що підтримує Венса як віцепрезидента, але наполягає, що буде продовжувати аргументувати важливість зупинити вторгнення Росії.

"Я підтримую Україну і буду боротися за стримування російської агресії, незалежно від того, кого оберуть президентом. Це не тільки Україна, у нас є по світу авторитарні режими, які спілкуються один з одним - Китай, Північна Корея, Росія, Іран і помічники Тегерану. Серйозний виклик. Це найбільша проблема, з якою стикається демократичний світ, незалежно від того, хто виграє вибори", - сказав Макконнелл.

Макконнелл прямо не критикував Трампа за зустріч з Орбаном, але дав зрозуміти, що вважає угорського лідера "найслабшим" членом НАТО і людиною, яка підірвала інтереси безпеки США в Європі.

"Він єдиний член НАТО, який фактично передав свою країну китайцям і росіянам. Шукав способу підірвати зусилля НАТО з перемоги над росіянами. Тому Орбан зробив Угорщину проблемою для Альянсу", - каже Макконнелл.

Інший сенатор-республіканець сподівається, що колишній держсекретар Майк Помпео, який працював при попередньому президентстві Трампа, буде міністром оборони в новій адміністрації Трампа і переконає його продовжувати курс на підтримку України.

"Трамп спробує домовитися про угоду, щоб припинити війну в Україні, згідно з якою запропонує віддати певну територію Путіну, знаючи, що той не може піти програвши", – сказав сенатор.

Трамп відкритий для подальшої підтримки України

Сенатор Том Тілліс, прихильник України та союзник Макконнелла, заявив, що вважає, що Трамп відкритий для подальшої підтримки України.

"Якщо подивитеся, що ми прийняли пакет для України на 60 млрд доларів, я вірю, що Трамп дав мовчазну підтримку… бо міг заблокувати. Ми повинні переконати його, чому підтримка України відповідає національним інтересам США", - каже Тілліс.

Інші сенатори скептично ставляться до того, що Трамп підтримає виділення десятків мільярдів доларів додаткової військової допомоги Україні, якщо повернеться в Білий дім.

"Його інстинкт завжди спрямований на невтручання, обережність", - каже сенатор.

Зараз ви читаєте новину «Перші F-16 та занепокоєння республіканців щодо України: про що пишуть світові ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути