Ексклюзиви
пʼятниця, 12 квітня 2019 17:09

Обвали, землетруси та замулення: у чому трагедія будівництва Керченського мосту

Міст через Керченську протоку відкрили 16 травня 2018 року. З'єднав окупований Крим з російським Краснодарським краєм. За обіцянками Кремля, міст мав вирішити усі наявні проблеми півострова - зменшити ціни на продукти, підвищити зарплати та забезпечити поставки води до посушливих регіонів.

Gazeta.ua зібрала всі факти про Керченський міст.

Як будували

Міст зводили протягом 2 років компанії російського олігарха Аркадія Ротенберга. Витратили 227,9 млрд руб - 111 млрд грн. Загальна довжина мосту 18,1 км. Діє тільки автомобільна частина, залізнична ще не готова.

Пропагандистські видання називали проект "будівництвом століття". Спроби зведення робили кілька разів ще за радянських часів. Проект відкладали, бо підводні течії і дно Азовського моря не сприяють стійкості опор, які тримають дорожнє полотно. Вони постійно зміщуються, про що свідчать космічні знімки. Також солоність води збільшує корозію металу і роз'їдає дорогу. Міст розсипався ще на стадії будівництва.

Автор: facebook.com/MinistryforTOTandIDPs/
  У центральній частині мосту піднялася арка залізничного сполучення. Швидкість руху - 30 мм на рік. Ще й вілхиляється в бік. Арка автомобільного сполучення просідає ще швидше - 32 мм на рік
У центральній частині мосту піднялася арка залізничного сполучення. Швидкість руху - 30 мм на рік. Ще й вілхиляється в бік. Арка автомобільного сполучення просідає ще швидше - 32 мм на рік

Початок обвалів

Частина Керченського мосту почала обвалюватися менш ніж за рік.

"До материкових ґрунтів дійти при бурінні не вдається, бо вони залягають на великих глибинах, а складний перебіг і геологічна основа не дає можливості зробити мостову конструкцію та її опори міцними та постійними", - говорить Георгій Духовичний, віце-президент київської організації Національної спілки архітекторів України.

Такі ж проблеми відзначали російські екологи.

"Просідання триватиме, бо саме в цьому місці відбувається зміщення земної кори. Зупинити це неможливо. Дна там немає. Геологи неодноразово намагалися заміряти глибину цього розлому і не змогли цього зробити ніякими сучасними пристроями", - розповіла Олена Васильєва, екс-член експертної Ради загальноросійського інституту екологічної експертизи "ЕкоЕкс".

Автор: ru.krymr.com
  Солона вода Азовського моря посилює корозію металевий конструкцій мосту
Солона вода Азовського моря посилює корозію металевий конструкцій мосту

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти закривають Керченський міст

Критичні наслідки для екології

В акваторії Чорного і Азовського моря почастішали випадки землетрусів. У вересні 2018 року в Ялті зі школи евакуювали дітей, бо почалося тремтіння землі. Його магнітуда сягнула 4. У травні 2016-го на південному березі Криму стався землетрус 3,5 бали. Місцеві жителі розповіли, що у них падали телевізори і вібрувала підлога. Останній стався 6 квітня 2019 року магнітудою 3,8 бали.

Крім того, Керченській міст побудували біля грязьового вулкану, що прокидається раз на 80 років. З берега видно фонтани з глини і бруду, які під тиском виштовхуються на поверхню.

Працівники керченського порту говорять, що конструкції мосту спричиняють прискорення замулення протоки. Міст заважає штучному очищенню.
Також через міст прискорилося засолення ґрунту і погіршилася якість питної води. Окупанти обіцяли вирішити проблему прокладенням водогону через міст. Обіцяного не виконали. Через відсутність прісної води сільське господарство стало невигідним.

"Водну проблему в Криму може вирішити тільки Україна. Екологи кажуть, що за кілька років Крим стане пустелею, як до появи каналу. Був степ, люди займалися виключно м'ясом і вовною. Тож, якщо води не буде, люди змінять рід діяльності. Іншого способу вирішення проблеми немає", - говорить Ільмі Умеров, заступник глави Меджлісу.

Занепад туризму

2014 року потік туристів до окупованого півострова суттєво зменшився. Будівництво мосту зробило доступним відпочинок в Криму для росіян. Але відновити курортний сезон у повній мірі не вдалося. Однією з причин відмови їхати до курортів Криму, росіяни називали завищені ціни й поганий сервіс. За ті ж гроші їздять до Єгипту.

В окупованому Севастополі перекрили територію міського пляжу. На ділянці побудували готель. Забудовником виявився власник кримської будівельної компанії "Інтерстрой", так званий віце-прем'єр Криму Євген Кабанов.

Захопити територію пляжу він намагався до анексії, однак не зміг, бо жителі міста були проти.

Зараз ви читаєте новину «Обвали, землетруси та замулення: у чому трагедія будівництва Керченського мосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути