Ексклюзиви
середа, 01 квітня 2020 09:05

Медична реформа: які зміни чекають з 1 квітня

Автор: 24tv.ua
  29 млн українців підписали декларації з сімейним лікарем.
29 млн українців підписали декларації з сімейним лікарем.

1 квітня 2020 року починає діяти другий етап медичної реформи. Згідно з ним, українці зможуть безкоштовно отримувати 27 пакетів медичних послуг. Лікарні перестануть фінансувати з держбюджету, а за надані медичні послуги їм буде сплачувати Національна служба охорони здоров'я.

Яку допомогу надаватимуть безкоштовно?

Безкоштовними будуть усі види первинної, госпітальної, екстреної, спеціалізованої амбулаторної, паліативної допомоги та реабілітація. Також упроваджено повну або часткову оплату препаратів за програмою "Доступні ліки".

Як її отримати?

Пацієнт повинен підписати декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром. За наявності медичних показників той видає направлення до вузькопрофільного спеціаліста. Останній за потреби призначає ряд аналізів та направляє на подальшу діагностику.

НЕВІДКЛАДНА ДОПОМОГА НАДАЄТЬСЯ ВСІМ, НЕЗАЛЕЖНО ВІД НАЯВНОСТІ ДЕКЛАРАЦІЇ. Також без направлення сімейного лікаря можна звертатися до акушера-гінеколога, стоматолога (планова допомога дітям до 16 років, невідкладна — дорослим і дітям), педіатра, психіатра, нарколога.

За що доведеться платити?

- За всі види послуг, якщо пацієнт не підписав декларації.

- За консультації у вузькопрофільного лікаря без направлення від сімейного лікаря (педіатра, терапевта).

- За обстеження, аналізи, які не входять до переліку, призначеного лікарем.

- Стоматологічні послуги, крім дитячої та екстреної допомоги.

- За покращення умов лікування (окрема палатаи, поліпшене харчування, транспортні послуги).

- Щеплення поза національним календарем.

- Отримання медичних довідок.

- Бальнеологічні та інші немедичні послуги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Медреформі перешкоджає корупція" - експерт розніс заяви влади про неготовність українців

Хто зможе безкоштовно пройти ранню діагностику раку?

Пріоритетним напрямом Програми медичних гарантій є безоплатне обстеження для виявлення онкологічних захворювань на ранніх стадіях. Ці послуги оплачуватимуть за підвищеним тарифом, на них виділили близько 1 млрд грн. Підставою для обстеження є вік пацієнта. Діагностику на рак грудей і прямої кишки призначатимуть людям, яким за 40 років. На онкозахворювання матки, стравоходу, сечового міхура і легенів, — тим кому за 50. Діагностику проходитимуть лише за направленням лікаря. Обстеження можуть проводити медичні заклади, які мають сучасну апаратуру і відповідають вимогам НСЗУ.

Також до пріоритетних напрямів належить лікування гострого мозкового інсульту, гострого інфаркту міокарда, допомога при пологах і у складних неонатальних випадках.

Що робити, якщо послуги не надали?

Якщо послуги не надають або надають невідповідним чином, слід звертатяь за номером 16-77 до контакт-центру НСЗУ. Вони аналізують звернення, ведуть моніторинг. У разі необхідності проведуть виїзну перевірку і передадуть матеріали у правоохоронні органи.

Що робити, якщо досі не підписали декларації з сімейним лікарем?

Згідно з реформою, пацієнти також можуть укладати декларації з приватними лікарям, які підписали угоду з НСЗУ. Такі декларації не прикріплюються за місцем прописки. Пацієнт може розірвати декларацію з лікарем у разі незадоволення якістю наданих послуг.

Автор: Gazeta.ua
  29 млн українців підписали декларації з сімейним лікарем.
29 млн українців підписали декларації з сімейним лікарем.

Як лікарня може отримувати оплату від НСЗУ?

Лікарня повинна надати відповідний пакет документів НСЗУ та підписати договір. Вимоги до укладання договору: автономізація закладу, комп'ютеризація, підключення до електронної системи здоров'я, оснащення відповідним обладнанням та забезпечення кваліфікованим персоналом. Кількість наданих послуг вноситимуть в єдину електронну базу, тільки після цього НСЗУ оплачуватиме кошти.

Як фінансуватимуть лікарні?

Місцева влада кожного регіону приймає програми місцевого розвитку на рік. У них закладає кошти і на забезпечення медичних закладів. У середньому по країні це близько 30% бюджету, але між областями ситуації відрізняються. Місцева влада повинна обов'язково сплачувати комунальні послуги за свої медичні заклади. НСЗУ платить виключно за надані послуги. Також можливі субвенції від Міністерства охорони здоров'я. Воно фінансує певні види медустанов і певні види послуг зі свого бюджету.

Що буде з психлікарнями й тубдиспансерами?

Згідно з реформою, у кожній області має залишитияь мінімум один великий заклад — фтизіатричний центр або центр легеневих хвороб, де можна лікуватися. Відтепер тубдиспансери перестануть фінансувати, виходячи з кількості ліжко-місць, їм оплачуватимуть лише проліковані випадки. Спеціалісти стверджують, що пацієнти не потребують тривалого перебуванння у стаціонарах, оскільки перестають бути заразними через два тижні після початку лікування, при тому що весь курс може тривати до двох років. Перехід на новий тип оплати оптимізує бюджет і розподілить його туди, де ця медична допомога фактично надається. Медичні заклади, що лікуватимуть туберкульоз, отримуватимуть гроші від НСЗУ згідно з тарифом. Він включає діагностику, лікування в амбулаторних умовах та умовах стаціонару. Протитуберкульозні препарати і тест-системи для діагностики МОЗ закуповує централізовано, вони не входять у тариф.

Аналогічна ситуація з психлікарнями. За підрахунками фахівців, 30% госпіталізованих пацієнтів психіатричних лікарень за своїм станом не потребують стаціонарного лікування. Закладам оплачуватимуть надану послугу, а не кількість ліжок у стаціонарі.

Чи вплине карантин на реалізацію другого етапу медреформи?

Для протидії поширенню коронавірусу COVID-19 було прийнято рішення інфекційні стаціонари фінансувати за старою схемою. Заклади укладуть договори з НЗСУ, але їм оплачуватимуть за ліжко-місця, а не надані послуги, оскільки зараз неможливо спрогнозувати кількість хворих.

29

мільйонів українців підписали декларації з лікарями первинної ланки.

254

лікарські засоби входять у програму "Доступні ліки", 78 з яких пацієнт отримує безоплатно. Щодня близько 5 тисяч пацієнтів уперше звертаються до сімейного лікаря й отримують електронний рецепт на ліки. За даними НСЗУ, понад 2 млн пацієнтів із серцево-судинними захворюваннями, діабетом 1-го типу та бронхіальною астмою отримали необхідні їм ліки за цією програмою.

20 633

грн оплачуватиме НСЗУ лікарні за пацієнта, якого вилікували від туберкульозу. 19 332 грн — за лікування інсульту, інфаркту — 16 000 грн.

72

млрд грн виділили з держбюджету-2020 на реалізацію Програми медичних гарантій.

30 березня Верховна Рада України призначила нового міністра охорони здоров'я. Ним став Максим Степанов – ексгубернатор Одеської області та медик за освітою.

Зараз ви читаєте новину «Медична реформа: які зміни чекають з 1 квітня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути