вівторок, 10 березня 2020 13:25

"Медреформі перешкоджає корупція" - експерт розніс заяви влади про неготовність українців

"Медреформі перешкоджає корупція" - експерт розніс заяви влади про неготовність українців
Що означатиме ймовірне призупинення медреформи. Зображення: Слово і Діло

Понад 30 млн українців підписали декларацію з сімейними лікарями і чекають на продовження реформи. Коли кажуть, що хтось до цього не готовий, то потрібно називати їхні прізвища, заявляє голова БО "100% життя" Дмитро Шерембей. Так відреагував на слова президента про неготовність до впровадження другого етапу медреформи, котрий має початися 1 квітня.

"Українці 30 років несуть до лікарень усі заощадження, щоби вилікувати рідних. Після реформи будуть розуміти, за що конкретно платять, які послуги гарантовано отримають безкоштовно та від чого залежить зарплата лікаря, - каже експерт. - Реформа передбачає тотальну відкритість. Тому їй перешкоджає корумпована система. На "чорному" обороті послуг заробляють мільярди на рік. З цієї причини мотивують президента і Кабмін під будь-яким приводом зупиняти реформу. Якщо відбудеться згортання, то результатом буде продовження смертності до 1600 осіб за добу від відсутності послуг і нових технологій у старій системі".

Новопризначений міністр охорони здоров'я Ілля Ємець заявляв про те, що в медреформі необхідні зміни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На зміну "новим обличчям" приходять "крепкие хозяйственники" - Євген Дикий про медреформу

"Моє завдання зараз зробити деяку еволюцію так, щоб і пацієнт, і лікар були задоволені. Маємо вирішити перше - це страхова медицина. Поміняти назву і функції Національної служби здоров'я", - казав Ілля Ємець.

"Виглядає, хочуть покласти на лопатки основного фігуранта системи охорони здоров'я - Національну службу здоров'я України. Усі деструктивні пропозиції "закрити", "призупинити", "видозмінити" мають мотивацію поховати реформу. Між собою ділять 60 млрд річного тіньового обороту коштів на медицину, і другий етап реформи має це витягнути на поверхню. Тож прагнуть повернути ручне управління грошима. Іншої ідеї немає. Не існує ніякої страхової медицини. Є закон про реформу охорони здоров'я. Передбачає соціальне страхування, яке реалізується за наші податки. Яке інше страхування має на увазі Ємець?" - каже Шерембей.

Ілля Ємець 9 років тому працював міністром МОЗ при Януковичі.

"Чергове призначення вигідного міністра - погана практика й у політиці, й у житті. Міністра призначають з конкретним завданням. Наприклад, завершити медреформу та забезпечити людей медичними послугами. Зараз неоголошено це може бути міністр, у якого завдання - зупинити реформу", - підсумовує експерт.

Щодо медичної реформи новий очільник уряду Денис Шмигаль сказав, що "вона буде доведена до логічного завершення". Проте способи цього можуть бути різними. "Питання, як її завершувати, надзвичайно важливе. Ця реформа має на меті завершитися для пацієнта і для лікаря успіхом. Тому будемо працювати над цим", - зауважив керівник Кабміну.

Зараз ви читаєте новину «"Медреформі перешкоджає корупція" - експерт розніс заяви влади про неготовність українців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути