Ексклюзиви
четвер, 30 квітня 2020 11:10

Кожен п'ятий інфікований - медик: чому лікарі масово хворіють на Covid-19

В Україні Covid-19 виявили у 1976 медпрацівників, із 9866 підтверджених випадків. Це майже 20 відсотків від усіх інфікованих коронавірусом.

Gazeta.ua розбирається у причинах масового поширення недуги серед лікарів, медсестер, молодшого медперсоналу.

Чому медики заражаються Covid-19?

- Напряму контактують із хворими на коронавірус. Через відсутність чіткого алгоритму роботи медзакладів із інфікованими — у лікарнях не працюють міжнародні стандарти щодо ведення таких пацієнтів;

- Неправильно користуються засобами індивідуального захисту;

- Не мають засобів захисту у достатній кількості. Не можуть їх регулярно змінювати.

Високі показники захворюваності пов'язані із тим, що медпрацівників часто тестують, розповів колишній очільник Центру громадського здоров'я Володимир Курпіта:

"Наша сфера охорони здоров'я не стикалася з такою пандемією. Лікарі не мають досвіду, як користуватися засобами захисту. Маски і респіратори мають щільно прилягати до обличчя, аби не пропускати зараженого повітря", - сказав Курпіта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус: медики назвали найнебезпечніші супутні хвороби

Хто має забезпечити лікарні засобами індивідуального захисту?

Головний лікар має самостійно визначати, скільки засобів захисту потрібно. Якщо в закладу є кошти, то може закупити їх самостійно. В іншому разі потрібно звернутися до місцевого департаменту охорони здоров'я, щоб допомогли із забезпеченням. Має право просити допомогу в благодійних організаціях.

На час пандемії медзаклади має забезпечувати і Міністерство охорони здоров'я. Мінус у тому, що МОЗ постачає засоби захисту централізовано і розподіляє їх нерівномірно, заявив Володимир Курпіта:

"Якщо в якихось лікарнях маски й костюми закінчаться раніше, то вони мусять чекати загальноїх поставки від міністерства відразу усім, а не окремо для себе".

Автор: ЦГЗ
  Алгоритм дії медичного працівника у разі підозри на коронавірус
Алгоритм дії медичного працівника у разі підозри на коронавірус

Які засоби індивідуального захисту повинні мати медпрацівники?

Міністерство охорони здоров'я України розробило "Стандарти медичної допомоги Covid-19". Згідно з ними, тип засобів індивідуального захисту, що використовується під час догляду за пацієнтами з Covid-19 залежить від умов, фаху персоналу та виду діяльності. Наприклад:

- Лікарі та середній медичний персонал під час надання допомоги та догляду за пацієнтам повинні бути забезпечені медичною маскою, ізоляційним халатом, рукавичками, захисними окулярами або щитком. Якщо проводять аерозольгенерувальну процедуру - респіратор класу захисту не нижче FFP2, ізоляційний халат, рукавички, захист очей і водонепроникний фартух;

- Молодший медичний персонал, виконуючи роботу в палаті, де перебуває пацієнт із коронавірусом, повинен бути в медичній масці, ізоляційному халаті, рукавичках, захисті очей (якщо наявний ризик потрапляння органічного матеріалу або хімікатів), чоботах або закритому взутті, що піддається очищенню і дезінфекції;

- Особи, які проводять догляд за пацієнтами з особливими потребами (інвалідами, аутистами) під час перебування в палаті, де є пацієнт, повинні бути в медичній масці, ізоляційному халаті, рукавичках;

- Водій швидкої – якщо бере участь тільки у транспортуванні хворого з підозрою на Covid-19 і відділ водія роздільний з зоною пацієнта, то достатньо дотримуватися відстані не менше 1 м і ЗІЗ не потрібні взагалі. Якщо водій допомагає завантажувати або вивантажувати – тоді медична маска, ізоляційний халат, рукавички, захист очей;

- Прибиральники під час очищення після і між трансферами пацієнтів із підозрою на коронавірус: медична маска, ізоляційний халат, рукавички, захист очей (якщо наявний ризик потрапляння органічного матеріалу або хімікатів), чоботи або закрите взуття, що піддається очищенню й дезінфекції.

В інших зонах лікарні - переходах, коридорах, адміністративних частинах – засоби індивідуального захисту не потрібні.

Чи мають імунітет до вірусу медики й пацієнти, які вже перехворіли?

Наразі немає підтверджень, що люди, які перехворіли на Covid-19, не можуть повторно заразитися, заявили у Всесвітній організації охорони здоров'я.

"У тих, хто одужав, справді є антитіла до вірусу. Але частина пацієнтів мають дуже низький рівень нейтралізувальних антитіл у крові", - сказали у ВООЗ.

Із організацією не згодний Володимир Курпіта:

"Не погоджуюся з теоріями, які спростовують існування імунітету в тих, хто перехворів. Антитіла виробляються. Інакше пацієнти не одужували б".

Яких правил слід дотримуватися під час лікування хворих на коронавірус?

- Під час контакту з хворими обов'язково перебувати в засобах індивідуального захисту, визначених стандартами МОЗ, залежно від ситуації;

- Змінювати респіратор, коли той став вологим;

- Проводити обробку рук, дотримуватися етикету кашлю. Необхідно утилізувати всі засоби у відповідний контейнер після використання, а гігієна рук повинна проводитися до надягання і після зняття засобів захисту;

- Усі процедури, які передбачають прямий контакт із рідинами хворого, повинні проводитись у приміщенні з добре налагодженою вентиляцією.

Автор: МОЗУ
  Перелік спеціальностей, які отримують доплату за боротьбу з пандемією коронавірусу.
Перелік спеціальностей, які отримують доплату за боротьбу з пандемією коронавірусу.

Чи отримують медики доплату за свою роботу?

З березня медичні працівники, зайняті лікуванням пацієнтів з Covid-19, отримують доплату в розмірі трьох посадових окладів. Додаткові кошти виділяє МОЗ та місцева влада. Наприклад, у Києві із міського бюджету лікарям, які лікують хворих на коронавірус, за березень доплатили по 17 тис. грн, медсестри додатково отримали по 13, молодший медперсонал — по 11.

Доплата діятиме на період виконання заходів, спрямованих на запобігання поширенню епідемії та її ліквідації. Окрім лікарів та молодшого медичного персоналу, до переліку осіб, які отримають надбавки, ввійшли водії "швидких", реєстратори медичні та сестри-господарки.

242

опорні пункти визначило МОЗ для лікування інфікованих Covid-19. Загалом в Україні близько 12 тис. місць в інфекційних відділеннях. У разі збільшення потреби для лікування хворих на коронавірус тимчасово перекваліфікують інші медзаклади.

10

захисних костюмів мінімально використовує медперсонал для лікування та обслуговування одного пацієнта протягом дня. Вартість лікування у стаціонарі столиці коливається від 5 до 15 тис. грн за одного хворого на добу. Сума залежить від складності перебігу хвороби.

133

випадки зараження серед медичних працівників виявили за минулу добу. Найбільше інфікованих у Чернівецькій області. За період пандемії в Україні від коронавірусу померли 15 медичних працівників.

111 406

зразків із підозрою на коронавірус дослідив Центр громадського здоров'я за весь період.Із них у 10 406 випадках підтвердили інфекцію. 1238 людей одужали, 261 – померли.

Коронавірус підхопили майже всі медичні працівники та пацієнти закладу для осіб похилого віку в с. Бариш Бучацького р-ну Тернопільської обл.

Зараз ви читаєте новину «Кожен п'ятий інфікований - медик: чому лікарі масово хворіють на Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути