субота, 16 березня 2024 10:03

Як на Заході, врешті, можуть зупинити війну Путіна

Як на Заході, врешті, можуть зупинити війну Путіна

Оглядач The Washington Post Фарід Закарія про те, чому антиросійські санкції на дають бажаного результату і як протидіяти стратегії Путіна.

У нещодавньому інтерв'ю російському державному телебаченню Володимир Путін сказав, що "для глядачів за кордоном важливо зрозуміти наш спосіб мислення". Він пояснив, що для Заходу війна в Україні це - спосіб покращити свою тактичну позицію щодо Росії. "Але для нас це наша доля, питання життя і смерті", - сказав він. Фундаментальна помилка західної стратегії проти Росії - ігнорування цієї реальності.

Російська економіка витримала санкції Заходу значно краще, ніж очікувалося за більшістю прогнозів. ВВП Росії зріс на понад 3% у 2023-му, і зараз інфляція, яка сягнула 18% на початку 2022-го, тримається на рівні 7,5%. Найбільший російський банк, державний "Сбербанк", недавно оголосив, що його прибуток минулого року зріс у понад п'ять разів, до найвищого рівня за всю історію.

Москва пережила західні санкції з різних причин. Вони не були тотальними. Наприклад, не повністю заборонено російський експорт енергоносіїв. Світ надто залежить від цих ресурсів. Повна заборона, якщо її застосують, призведе до стрімкого росту цін на нафту і спровокує світову рецесію.

Коли західні компанії втекли з Росії, то незахідні замінили їх. Росіяни, які ходили в Starbucks, побачили, що ці заклади захопив місцевий бренд Stars Coffee. Керівники індійських компаній кажуть, що змогли купити активи західних компаній за розпродажними цінами і тепер управляють цим бізнесом із прибутком для себе.

Незахідні економіки складають досить велику частку світової, і якщо не погоджуються з санкціями, ті втрачають значну частину своєї сили

Тут для нас є уроки. Світова економіка настільки взаємозалежна, що важко заборонити щось на зразок продажу нафти, не спричинивши величезних витрат для всіх. Незахідні економіки складають досить велику частку економіки світової, і якщо вони не погоджуються з санкціями, ті значно слабшають.

Але найбільший урок у тому, що сам по собі економічний тиск рідко призводить до капітуляції країн. Протягом десятиліть Вашингтон вводив руйнівні санкції проти Куби, Північної Кореї, Ірану, Венесуели, а тепер Росії. Чи можна в будь-якому з цих випадків сказати, що якийсь режим змінив свою політику?

Російська економіка вижила, бо Путін зробив усе, що від нього залежало. Поставив країну на воєнні рейки, згуртував громадян патріотичною риторикою, що часто спрацьовує, коли люди почуваються в облозі. Зробив усе для створення військово-промислової економіки. Ця політика призведе до серйозних, довгострокових втрат російської економіки та суспільства. Але повільна стагнація - те, що країна часто може перенести значно легше, ніж різке потрясіння.

Путін бачить себе у битві з Заходом за принципом "не брати полонених". Часто каже, що може використати тактичну ядерну зброю. Керує масштабною інформаційною війною проти ключових західних країн, зокрема США. За підрахунками Єврокомісії, дописи акаунтів, пов'язаних із Кремлем, на Заході переглянули понад 16 млрд разів у перший рік війни. Проблема в тому, як зловмисники можуть використати будь-яку платформу, щоб поширити свої наративи, зробити їх вірусними і підірвати довіру до правди та фактів.

Президент Джо Байден зробив багато видатних речей у цій війні. Згуртував Захід і багатьох не західних союзників, таких як Японія, Південна Корея та Сінгапур. Дав Києву величезну моральну і матеріальну підтримку. Республіканські противники допомоги Україні дотримуються політики, яка є глибоко безвідповідальною та небезпечною. В разі її успіху, вона зробить США слабкими, а світ набагато небезпечнішим.

Тиск, який має відчувати Путін, не в тривалому економічному спаді, а в короткочасних військових невдачах, втраті завойованих територій, вищому рівні загальних втрат і падінні морального духу

І все таки Байден та інші західні лідери повинні показати, що теж зроблять усе необхідне, і що час не на стороні Путіна. Це означає використати заморожені резерви Центрального банку Росії, щоб допомогти Україні. Прискорити постачання всіх видів зброї, які потрібні Києву. Тиск, який має відчувати Путін, не в тривалому економічному спаді, а в короткочасних військових невдачах, втраті завойованих територій, вищому рівні загальних втрат і падінні морального духу.

Президент Франції Еммануель Макрон правий у тому, що головним фактом, який має керувати західною стратегією, є те, що Путін не може перемогти. Якщо це означає більшу участь Заходу, навіть західні війська в Україні, то це краще, ніж спостерігати за успіхом російської агресії. Цього тижня Макрон виступив із промовою, у якій сказав, що війна - "екзистенціальна" для Франції та Європи. Захід може перемогти у ній, лише якщо справді вірить у це. І якщо буде діяти відповідно до цієї віри.

Зараз ви читаєте новину «Як на Заході, врешті, можуть зупинити війну Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути