четвер, 08 жовтня 2009 17:13

Жертвами аферистів найчастіше стають пенсіонери

Шахраї активізуються в періоди кризових явищ в економіці. Більшість ошуканих — люди похилого віку, переважно із сіл. Дурять їх зазвичай псевдопрацівники соціальних служб.

Незважаючи на численні повідомлення про механізми видурювання грошей, ошуканих дедалі більшає.

— Люди клюють на приманки шахраїв, бо ті роблять дуже спокусливі пропозиції, — пояснює Юрій Сулаєв з обласної міліції. — Наприклад, приходять до бабусь чи дідусів нібито працівники соцслужб. Говорять, що президент або прем"єр здійснює акцію — вивчає побутові умови незахищених осіб. Їм безкоштовно замінять старі пральні машини, газові плити, холодильники на нові. Потім пропонують грошову допомогу в 150 гривень. Але дають 200-гривневу купюру.

Простежують, де жертва шукає решту. Після цього просить показати холодильник чи старий телевізор. А інший робить вигляд, що йому зателефонували на мобільний. Під приводом розмови виходить до іншої кімнати. Зі схованки забирає гроші.

Шахраї гарно вдягнуті, спілкуються ввічливо. Фальшиві соцпрацівники часто пропонують обміняти старі долари чи гривні на нові, а замість них дають папірці. Проте обмін валют мають право здійснювати тільки в банках.

— Без особистої заяви особи, яка потребує соцдопомоги, ніхто соціального працівника їй не надішле, — зауважує Сулаєв.

Часто зловмисники обдурюють легковірних, пропонуючи працевлаштування за кордоном. У кращому разі беруть гроші за посередництво і з ними зникають. У гіршому — люди потрапляють у рабство.

— Після першої хвилі кризи населення знову кинулося шукати кращої долі за кордоном. На Заході економіка почала трішки підніматися, — розказує Ігор Мостовий, начальник обласного відділу протидії торгівлі людьми. — До посольства Польщі тисячна черга вже стоїть.

Ігор Іванович радить перевіряти, чи є у фірми-посередника ліцензія Міністерства праці та соцполітики. У цьому документі повинні бути зазначені назва й адреса фірми, яка має право влаштовувати на роботу за кордоном.

Людям неприємно визнавати, що їх пошили в дурні

— У ліцензії також записаний номер гарячої лінії міністерства, — зазначає. — На неї можна подзвонити й запитати, чи адреса, за якою розташована фірма, зареєстрована за нею. Якщо фактична й адреса в ліцензії не збігаються, треба йти до міліції.

Коли з ліцензією все гаразд, треба ще перевірити, чи є в посередника контракт із фірмою, в яку влаштовують людину. На гроші, що їх платять за оформлення на роботу, слід вимагати квитанцію з печаткою.

— У ній має бути зазначено, які послуги ви оплатили. Інакше потім важко довести факт шахрайства, — зауважує Мостовий.


Почали дедалі частіше брати кредити за фальшивими документами.

— У першій половині року в усіх районах Полтавщини, майже в кожному банку були такі позики, — говорить Юрій Сулаєв. — Оформляли їх за викраденими та підробленими документами. У разі втрати або викрадення паспорта слід одразу звернутися в міліцію, щоб його анулювали і передали відповідну інформацію в банки. Інакше на ваше ім"я аферисти можуть оформити кредит.

Під час коливань курсу валют активізовуються "міняйли". Позаминулого тижня одного затримали в Кременчуці. Він намагався віддати суму, вдвічі меншу за потрібну.

— Якщо вже людину обдурили, треба одразу звертатися до правоохоронців. Але не всі це роблять, — зазначає Сулаєв. — Людям неприємно визнавати, що їх пошили в дурні.



Поширені способи шахрайства


Платні телевікторини

Телеглядачі телефонують на показані на екрані номери. Треба назвати зашифроване в кросворді дуже просте слово. За правильну відповідь — грошовий приз. Вартість з"єднання з оператором — 7 грн, проте відразу після нього або через 12 с після дзвінка відбувається примусове роз"єднання. Людина не встигає нічого сказати.


"Розводки" по мобілці

Публікують повідомлення про вакансію з високою зарплатою, робота не потребує особливих навичок. Коли людина телефонує на зазначений номер чи відсилає СМС, з її мобільного рахунка миттєво знімають значну суму.

Також є випадки, коли шахраї телефонують і говорять, що людина виграла приз. Щоб його отримати, просять продиктувати код карток поповнення рахунків на певну суму. Оператори зв"язку подібних акцій не проводять.

Курси на кшталт "як заробляти гроші"

Треба оплатити лекцію, на якій розкажуть, як створювати джерела доходу, що пожиттєво звільнять від необхідності працювати. Ніхто не відповідає за те, що ви не станете фінансовим генієм. Недорогі курси можуть мати продовження — практичні заняття.


"Листи щастя"

Адвокат надсилає листа, в якому пише, що нібито десь розбився бізнесмен разом зі своєю сім"єю. А ви — його однофамілець. Пропонує аферу — вам представитися родичем загиблого. За певну суму допоможе вспадкувати мільйони.

Зараз ви читаєте новину «Жертвами аферистів найчастіше стають пенсіонери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути