понеділок, 08 серпня 2011 00:30

"За один раз можна зловити риби на 13 тисяч гривень"

Автор: фото: Ігор Філоненко
  Школярі з села Красне Кобеляцького району торгують овочами на трасі Дніпропетровськ–Решетилівка. Більше як 300 родин займаються городиною
Школярі з села Красне Кобеляцького району торгують овочами на трасі Дніпропетровськ–Решетилівка. Більше як 300 родин займаються городиною

На Полтавщині більшає сіл з власною спеціалізацією. В таких населених пунктах жителі гуртом займаються однією справою. Економісти кажуть, за такими селами майбутнє. Люди там забезпечені роботою, можуть покращувати місцевий добробут.

У селищі Градизьк Глобинського району жителі працюють у рибній промисловості. Селище розташоване біля Кременчуцького водосховища.

— Кожен має відношення до риби, — розповідає 39-річний Василь Компанієць, селищний голова. — Хтось її ловить, хтось засолює, продає. Багато підприємців стало. Торговля у нас розвивається. Є базар біля траси.

Рибу ловлять у теплу пору року. Взимку готують засол на весну, ремонтують холодильники, човни.

— Коли працював, додому приходив трупом, — розповідає місцевий Олександр Сніжко, 19 років. — За день треба і сітки розставити, і рибу поскладати, а потім ще продать її переробному цеху. Та якщо є улов, то за раз можна заробить 13 тисяч гривень.

У селі Красне Кобеляцького району 15 років тому місцевий 72-річний Володимир Кіт почав вирощувати овочі на продаж. Тоді у Красному не було роботи, розпався колгосп. За прикладом односельця інші теж почали займатися овочівництвом. Зараз продають овочі на місцевому стихійному ринку біля траси Дніпропетровськ–Решетилівка. Солодкий перець з Красного відомий на всю область.

— Чоловік 300 зараз овочівництвом займаються, — каже Анна Зайченко, сільський голова. — На ринки не їздять, усе продають біля траси.

За чотири місяці торгівлі овочами селяни заробляють по 15 тис. грн.

Селище Решетилівка знають за вишитими сорочками, полотняним одягом, гобеленами. Більшість людей працює одноосібно вдома. Вишиванки продають на ярмарках. Відомих майстринь у селищі шестеро.

— Найчастіше замовляють вишиванки білим по білому, — розповідає майстриня Надія Вакуленко. — Конкуренції у селищі немає, не кожен може якісно вишивати.

За сорочки у Решетилівці беруть від 200 до 5 тис. грн.

Сільський туризм розвивається у селі Довгалівка Миргородського району. Сім'я місцевої Ганни Прокопенко створила комплекс "Вечорниці у Ганни Василівни". Збудували сауну, баню, басейн. Приїжджають туристи з Австрії, Німеччини та Росії.

Схожі садиби створюють інші жителі.

Іван Рева з агропромислового управління області говорить, багато сіл мають спеціалізацію завдяки місцевим традиціям:

— Гончарство традиційне в Опішні, вишивка — у Решетилівці.

Населені пункти біля річок, лісів, траси — найприбутковіші. Трапляється, село починає одну справу за прикладом успішного місцевого підприємця. Фахівці кажуть, щоб розвинути спеціалізацію села, жителі повинні присвятити одній справі тривалий час. Конкуренції не слід боятися, бо такі населені пункти привертають покупців. Спільно можна організувати ринок, налагодити виробництво на різних стадіях.

Зараз ви читаєте новину «"За один раз можна зловити риби на 13 тисяч гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути