Ексклюзиви
четвер, 05 лютого 2009 18:14

За невиплату кредитів банки продають автомобілі й нерухомість

Люди не можуть погашати великих кредитів, що взяли ще до фінансової кризи. Тож більшість провідних банків на своїх сайтах розмістили інформацію про продаж заставного майна.

"У процесі діяльності нашого банку, як і будь-якої іншої фінансової установи, виникають ситуації, коли наші клієнти з яких-небудь причин не в змозі самостійно повернути кредитні кошти. У зв'язку з цим пропонуємо ознайомитися з рядом таких пропозицій по реалізації нашим банком заставного майна". Такими словами починається список заставного майна "УкрСиббанку". Решта просто публікує списки. Ціни зазвичай вищі за ринкові. Продають житлову і комерційну нерухомість, автомобілі, виробниче обладнання.

На сайті банку "Фінанси та кредит" на продаж виставлено чотири заставних квартири в Полтаві. У пров. Латишева в спальному мікрорайоні Половки квартиру 48 кв. м у панельному будинку пропонують за $45 тис. при середній ціні на подібне житло $33–36 тис. У банку пояснюють, що квартиру хочуть продати за суму боргу. Одну квартиру зняли з продажу, бо по ній почали платити кредит.

На сайті "Приватбанку" на продаж пропонують 4 квартири в Полтаві й одну в Полтавському районі. Дзвоню в банк і кажу, що цікавлять конфісковані за невиплату кредитів квартири. Відповідають, що є в різних частинах міста одно-, дво-, трикімнатні. Двокімнатні в спальних районах продають у середньому по $30–40 тис. За $20 тис. можна купити двокімнатну без ремонту в селі Щербані під Полтавою. Квартири пропонують оглянути.

Двоповерховий будинок у мікрорайоні Юрівка в Полтаві "УкрСиббанк" продає за $150 тис.

— Можете подивитися фото або виїдемо на місце. Ключі в мене є — господарі спеціально залишили, бо зацікавлені в продажу, — каже по телефону банківський працівник Ігор Васильович. — Громадний будинок. 180 квадратів, вісім соток приватизованої землі. Як подивитеся, викличемо боржників, можна буде поторгуватися.

Банкіри кажуть, що добровільна реалізація заставного майна вигідніша для боржників. У цьому випадку з ними узгоджується оцінка майна, на житло чи машину вони самі можуть знайти покупців, вигідніше продати.

24-річний полтавець Віталій Цвітченко два роки тому взяв кредит на авто.

— Узяв у "Приватбанку" 59 тисяч гривень доларами під 12 відсотків річних, — розповідає. — Із процентами вийшло 75 тисяч. Щомісяця повинен сплачувати 431 долар. Два роки платив справно, виплатив 54 тисячі. А тут десь ця криза взялася, долар удвічі підскочив. За таким курсом я не можу платити. Якби і міг, то машина золота вийде.

Житло не може бути продане, поки не завершаться всі спори

Протягом листопада–грудня банк двічі підвищував відсоткову ставку по кредиту. Тепер вона становить 15%.

— Писав я листа в головне управління банку в Дніпропетровську, що не згоден із підвищенням, — продовжує чоловік. — Та що ти їм докажеш. Кажуть, не згоден на підвищення, то виплачуй весь борг одразу і до побачення. Мені залишилося виплатити шість тисяч доларів. За нинішнім курсом це 52 тисячі гривень. Виставив свою "Калину" на продаж через газету. Та хто її за такі гроші купить, як нова стільки ж коштує.

Минулого тижня знайшовся покупець, який погодився забрати машину за 42 тис. грн.

— Мені ще треба 10 тисяч, щоб розрахуватися з банком, — зітхає Віталій. — Запропонував у відділі автокредитування, щоб машину чоловік купив у мене, а я протягом року розрахувався з банком за залишок по кредиту. Так носом крутять. Кажуть, треба провести експертну оцінку, виставити на торги. Купити її зможе той, хто дасть більше. А кому вона зараз потрібна, як у людей грошей немає?

Про розпродаж заставного майна офіційно говорити в банках відмовляються.

Директор полтавської філії одного з вітчизняних банків на умовах анонімності розказав, що ситуація з реалізацією заставного майна в банків непроста:

— Банки зараз затарені тими машинами і квартирами. Масового продажу зараз немає, бо його реалізувати практично неможливо. Нікому зараз ті квартири й машини не потрібні навіть за порівняно невелику ціну. Більшість житла купувалася в кредит, а кредити зараз не видають. Та й у нинішній ситуації потрібно бути повним кретином, щоб його брати. Крім того, якщо людина брала кредит на 20 років, то відібрати в неї житло можна буде, коли настане кінець терміну сплати. А якщо в сім'ї народилася дитина, то тут підключається опікунська рада і жоден суд не прийме рішення на користь банку.

Банки пропонують заставну нерухомість до продажу, проте поки що її не купують.

— Із листопада минулого року до нас узагалі ніхто не звернувся по реєстрацію купівлі-продажу житла, — зауважує начальник Бюро технічної інвентаризації в Полтаві Аркадій Кошер. — Може, банки і домовляються з клієнтами про продаж заставної нерухомості. Якщо домовитися не вдається, ідуть через суд. У цьому випадку якщо суд визнає право власності за банком, то щоб продати житло, банк повинен у нас зареєструвати право власності. Поки що ніхто не реєстрував.

Заставне майно, яке реалізовується примусово через суд, проходить через Державну виконавчу службу.

— До нового року ми не могли його продавати, бо закінчилися генеральні договори Міністерства юстиції з торговельними організаціями, які мають право реалізовувати таке майно, — пояснює Світлана Ярошенко з Державної виконавчої служби області. — Зараз договори укладаються і ми зможемо почати реалізовувати заставне майно, якщо будуть судові приписи.

Для покупців заставної нерухомості є певні ризики. Боржник, у якого примусово банк забрав заставну квартиру, може ще довго оскаржувати таке рішення в судах. Тому житло не може бути продане, поки не завершаться всі спори.

Однак юристи кажуть, що навіть якщо ви купуєте заставне майно, по якому на момент купівлі не ведуться спори, покупець може зіткнутися з проблемами в майбутньому. Попередній господар може через певний час опротестувати продаж банком житла.

До того ж у заставній квартирі можуть бути прописані люди, з якими новому господарю доведеться вирішувати питання виселення. Згідно з українським законодавством, якщо у квартирі прописані неповнолітні діти, виселити їх у примусовому порядку без надання альтернативного житла неможливо.

Під заставу житла кредитів не видають

Кредитів під заставу нерухомості сьогодні не видають. У деяких банках можна придбати в кредит заставне майно, яке продає саме цей банк.

Кредит під 24% річних на 20 років пропонує "Приватбанк". При цьому треба заплатити перший внесок у розмірі 30% від вартості житла.

Банк "Фінанси та кредит" пропонує заставний кредит під 25% річних. При цьому заявку розгляне кредитний комітет і винесе рішення про можливість надання кредиту.

У "Полтавабанку" приймають на розгляд заявки на іпотечний кредит, проте не гарантують, що рішення буде позитивне. Його можна взяти на термін до 15 років під 35% річних.

"УкрСиббанк" не видає іпотечних кредитів навіть на заставне майно, яке сам реалізує. Проте тут пропонують на житло, по якому не платять кредит, укладати нотаріально посвідчену угоду з відкладальною умовою. У цьому випадку покупець підключається до кредиту як поручитель, сам виплачує кредит за старими умовами. Право власності на нерухомість він може набути через суд і тільки після того, як виплатить усю суму.

"Ощадбанк", "Сведбанк", "Райффайзен банк Аваль", "Правексбанк", "ОТР банк" іпотечних кредитів не видають.

Зараз ви читаєте новину «За невиплату кредитів банки продають автомобілі й нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути