четвер, 18 вересня 2008 20:36

За кілограм равликів дають 200 гривень

Автор: фото: Інна МОСКАЛЬЧУК
  Старший лаборант навчальної ферми Полтавської аграрної академії Руслан Шевченко показує равликів-ахатинів. Щоб вони виставили ріжки, поклав їх на теплу долоню
Старший лаборант навчальної ферми Полтавської аграрної академії Руслан Шевченко показує равликів-ахатинів. Щоб вони виставили ріжки, поклав їх на теплу долоню

На виробничій фермі Полтавської державної аграрної академії розводять равликів-ахатинів. Це різновид виноградних равликів. Їх можна вживати в їжу. Ціна одного на розвід — від 10 до 60 грн. Дорослих равликів купують ресторани. За місяць на здачі можна заробити до 20 тис. грн.

В аграрній академії равликів тримають у 200-літрових скляних тераріумах. На дні — суміш торфу з піском, змішаних у рівних пропорціях. Ґрунт устелений обгризеними листками капусти. Молюски повзають по скляних стінах.

— Купили равликів рік тому в Харкові в колишнього директора місцевого акваріума, — розповідає доцент кафедри технології виробництва аграрної академії в Полтаві Дмитро Ломако, 37 років. — За 50 ахатинів заплатили три тисячі гривень. Той чоловік удома завів цілу равликову ферму. Щомісяця здає в ресторани до 100 кілограмів. За кілограм йому платять близько 200 гривень.

Равлики починають розмножуватися у 8–12 місяців. Вони гермафродити — не мають статі, але між собою паруються. Роль самок виконують більші за вагою. Кожні три тижні равлик відкладає 150–300 яєць. За три тижні з них вилазять молюски. Виживають практично всі. Єдине — треба стежити, щоб дорослі равлики не подушили потомства. Тому малих необхідно відсадити.

Чоловік дістає з акваріума кількох молюсків. Кладе на руку.

— Ми їх відгодовуємо до 150–250 грамів, — каже Дмитро Володимирович. — Але вони ростуть і до півкілограма. У світі була зафіксована рекордна вага — 852 грами. До нас постійно приходять купувати равликів. Парочка коштує 25 гривень. Це тримісячні.

Їдять рослинну їжу від бур"янів до капусти

Викладач радить для промислового розведення купувати до півсотні равликів. За півроку можна отримати перший прибуток.

— В утриманні дуже прості. Їдять рослинну їжу від бур"янів до капусти, — переказує Дмитро Ломако. — Температура мусить бути від 24 до 26 градусів. Вологість — 73–75 відсотків. Для цього їх потрібно часто збризкувати. Обов"язково в раціоні має бути кальцій. Із нього вони будують черепашки. Ми даємо перемелені яєчні шкаралупи.

Ікринки равликів білого кольору. За виглядом і розмірами схожі на чорну та червону ікру. Є ферми, які спеціалізуються саме на вирощуванні цих ікринок. Їх консервують у банки. Равликова ікра дорожча за чорну та червону. Французи вважають, що вона лікує будь-які хвороби, навіть онкозахворювання.

— Дивився по телебаченню програму "Акули бізнесу", — розповідає викладач. — Там чоловік просив гроші на равликову ферму. Йому допомогли, бо це зараз дуже перспективний, але поки що рідкісний бізнес. У великих містах щодня відкриваються ресторани, в яких подають равликів. Попит на них величезний.

На смак смажені молюски нагадують білі гриби. Невелика банка консервованих равликів у міських магазинах коштує 135 грн.

— Сам їх не пробував, — зізнається Ломако. — Але наш ректор за кордоном куштував. Каже, дуже смачні. Єдине — не їсти багато. Може бути білкове отруєння. В академії навчаються китайці, то ті кажуть "гут, гут", як бачать равликів. Вони таке б їли із задоволенням.

У Полтаві равликами зацікавилися в ресторані "Іванова гора". Хочуть подавати із них страви. Аби продавати молюсків, потрібно отримати висновок ветеринарної експертизи.

Зараз ви читаєте новину «За кілограм равликів дають 200 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути