пʼятниця, 06 липня 2007 07:01

Від засухи пропала чверть урожаю

Автор: фото: Олена КІБЛИЦЬКА
  Директор сільгосптовариства ”Тростянець” Анатолій Довгий із комбайнером Олександром Криворучком оглядають поле пшениці. На ньому сподіваються зібрати 30–40 центнерів зерна з гектара
Директор сільгосптовариства ”Тростянець” Анатолій Довгий із комбайнером Олександром Криворучком оглядають поле пшениці. На ньому сподіваються зібрати 30–40 центнерів зерна з гектара

Серед східних областей України найбільший урожай пшениці — по 25 центнерів з гектара — планують зібрати на Полтавщині. У середньому в Україні збирають по 15 центнерів.

— Ми через засуху втратили близько 25 відсотків урожаю, — каже начальник Головного управління агропромислового розвитку Олександр Сень. — Прогнозований валовий збір ранніх зернових і зернобобових — понад півтора мільйона тонн, з них пшениці — 836 тисяч. Кращим за торішній буде врожай кукурудзи та буряків. Дещо гірше із соєю. Полтавщина повністю забезпечить свої потреби в продовольчому зерні й насінні, та ще й зможе його продавати.

У селі Великий Тростянець Полтавського району пшеницю скошують у валки, підсушують, збирають і обмолочують. Жнивують роздільним способом.

— Порівняно з минулими роками урожайність не зменшиться. Зберемо 30–40 центнерів із гектара, на окремих полях — 60, — каже директор сільськогосподарського товариства "Тростянець" Анатолій Довгий, 50 років.

У Великому Тростянці зернові вирощують на 700 гектарах. Найгірше посуха вплинула на ярину.

— Через жарку погоду десь не сформувався колос, не розкустились ярі, — продовжує директор. — Замість семи-восьми стебел із однієї зернівки сформувалося два-три.

Люди дотемна роблять. Аби тільки дощів не було

Ранні зернові за сприятливої погоди планують зібрати за 15 днів. Є два комбайни. Анатолій Довгий каже, що для нормальної роботи потрібно чотири-п"ять.

Коли ми приїхали, один із цих комбайнів вийшов із ладу посеред поля. Двоє працівників якраз метушилися коло техніки.

— Люди в нас дотемна трудяться, — Довгий показує на робітників. — Ми пшеницю навколо обкосили, розділили сорти. Тепер жатками поскошуємо. Аби тільки дощів не було.

У "Тростянці" планують зібрати 1,5 тис. тонн пшениці. Третина нового врожаю піде на продаж.

— За тонну минулого року можна було виручити десь 500–600 гривень, — Довгий бере в руки колос. — Нормальна ціна — не менше 1200 гривень.

Аграрний фонд, створений Кабміном з метою цінового регулювання сільгосппродукції, планує закуповувати пшеницю третього класу по 875–950 грн/т.

У дослідному господарстві "Степне" із села Степне Полтавського району з кожного гектара планують зібрати не менше, ніж по 50 центнерів добірного зерна.

Директор Петро Сокирко особливо пишається сортом пшениці "Косоч".  Над цим сортом він та його колеги з товариства "Полтава-Насіння" й Полтавського інституту агропромислового виробництва працювали 10 років.   Методом селекційного відбору вони добивалися від нового сорту морозостійкості, витривалості до засухи. "Косоч" занесений до реєстру перспективних в Україні сортів.

— Ця пшениця практично не зазнає дефіциту вологи, адже дозріває на тиждень раніше, — каже Сокирко.

У "Степному" озиму пшеницю висівають у добре підготовлений ще з літа ґрунт. Землю обробляють дрібно, заощаджуючи вологу. Для цього використовують власну розробку — "Скорпіон" (агрегат, схожий на культиватор з катками). Винахід запатентували. Ним уже користуються інші аграрії. У сівозміні обов"язково є еспарцет, люцерна, горох — основні накопичувачі природного азоту в ґрунті.

Для жнив не вистачає 500 комбайнів

Для збору врожаю в Полтавській області бракує 500 комбайнів, зазначає начальник Головного обласного управління агропромислового розвитку Олександр Сень. Нині на полях уже працюють близько двох тисяч комбайнів.
— Торік за збір одного гектара пшениці старою "Нивою" платили по 170 гривень, — каже директор сільгосппідприємства "Хлібодар" із села Кейбалівка Пирятинського району Василь Луценко, 49 років. — Але при зборі "Нива" втрачає до десяти відсотків врожаю. Комбайни нового покоління "Джон-Дір", "Бізон" і "Кейс" втрачають два–п"ять відсотків. За роботу на новій техніці з одного гектара брали по 200 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Від засухи пропала чверть урожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути