четвер, 03 квітня 2008 20:41

Валентин Цвелих посадив 700 карликових яблунь

Автор: фото: Віта КОНОВАЛЕНКО
  Валентин Цвелих із селища Градизьк Глобинського району показує у своєму саду карликові яблуні. Пояснює, що від вітру дерева слід підв’язувати ”на шпалеру”
Валентин Цвелих із селища Градизьк Глобинського району показує у своєму саду карликові яблуні. Пояснює, що від вітру дерева слід підв’язувати ”на шпалеру”

У саду працівника рибгоспу 45-річного Валентина Цвелиха із селища Градизьк Глобинського району росте близько 700 карликових яблунь.

— Два роки тому побачив у знайомого різні сорти таких яблунь і загорівся посадити, — каже Валентин Анатолійович. — Купив у нього сотню саджанців. Добре вродило до тридцяти. Ми з дружиною зібрали з них дві корзини яблук.

За рік Цвелих посадив ще 150 дерев. Вони дали півтонни плодів. Якщо висадити карликові яблуні восени, вони уродять наступного літа.

Нині садівник має до 20 сортів — Семеренко, Джонаголд, Супра, Лігол, Чемпіон, Еліза, Едера, Скіфське золото. Дерева ростуть до 1,8–2,5 м заввишки.

Саджанці отримують щепленням звичайних сортів на карликові підщепи. Цього року господар підсадив ще 400 дерев.

— До лютого їмо свої яблука та давимо з них соки, — хвалиться господар. — Коли в людини немає часу, то не варто братися за садок, бо біля нього чимало роботи. Дерева не люблять бур"яну. Поливаю їх вручну. Влітку, буває, господарюю до десятої вечора.

150 дерев дали півтонни плодів

Весною садити яблуні краще наприкінці березня — на початку квітня. Перед цим Цвелих радить для знищення шкідників опустити корінь саджанця в суміш глини та води. Садить на глибину 30–40 см, бо коріння росте близько до поверхні ґрунту. Не треба часто і глибоко обкопувати. Між рядками зберігає відстань у 3,5 м, а між деревами — 1,7. У лунку вливає піввідра води. А під кожне дерево сипле 3–4 відра перегною так, аби він не торкався стовбура. Цього має вистачити на 5–6 років.

— Новий колінець прищеплюю, коли стовбур підростає до 15–20 сантиметрів. Такої висоти деревце швидко та щедро родить. А яблука з карликів смачніші й соковитіші за звичайні. Та й дертися за ними не треба. Ростуть у висоту максимум до трьох метрів, — розповідає чоловік.

Між деревами на металевих стовпах на різній висоті натягнуті мотузки — щоб вітер не вивертав і не ламав гілки.

— Коли стовбур пустить паростки, їх прищіпають до нього під прямим кутом, — пояснює Валентин. — А коли молоді гілки досягнуть 15 сантиметрів, я їх згинаю і проволокою прикріплюю до металевого прута. Так формується крона. А дерева у висоту більше не ростуть.

Карликові яблуні чутливі. Поливати їх холодною водою не можна, особливо в місці прищеплення. Під дерево слід покласти скошену траву чи солому. Після перегнивання з них буде азотне добриво.

Цього року господар планує провести механізоване зрошування.

"Карлики" бояться морозу

На гектарі землі виростає до 800 карликових яблунь, звичайних — 310.
— На відміну від звичайних яблунь, карлики менш морозостійкі — вони гинуть при мінус десять. І поливати їх треба набагато частіше, — каже Олександр Горб із Полтавської державної аграрної академії.
— Літні сорти родять у серпні-вересні. Зимові й осінні — у вересні-жовтні, — додає продавець плодових дерев на виставці "Все для саду та городу" по вул. Фрунзе в Полтаві Світлана Клеменкова, 45 років. — Уже на перший рік така яблунька дасть піввідра яблук.
Садівникам пропонують й удвічі менші від карликових колоноподібні яблуні. Саджати їх слід за 0,7–1 м одна від одної. Крони в колоноподібних немає — плоди ростуть на коротких гілочках стовбура.
Саджанці можна купити в розплідниках Гадяча, в селах Жуки Глобинського та Миколаївка Полтавського районів та в селищі Краснокутськ на Харківщині, що за 100 км від Полтави. Саджанець карликової та колоноподібної яблуні в Полтаві коштує 15–20 грн. На Центральному ринку пропонують до 20 сортів.

Валентина ІЩЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Валентин Цвелих посадив 700 карликових яблунь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути