Ексклюзиви
понеділок, 16 січня 2012 05:30

"Валянки годяться на сухий мороз"

Автор: Фото: Ірина РЕРІХ
  77-річна Євдокія Московець продає теплі рейтузи на стихійному ринку по вулиці Новий базар у Полтаві. Каже, чоловіки вдягають їх під штани
77-річна Євдокія Московець продає теплі рейтузи на стихійному ринку по вулиці Новий базар у Полтаві. Каже, чоловіки вдягають їх під штани

— Устаю вранці, виходжу на вулицю. Думаю, Господи, як холодно, як не хочеться десь іти. Походжу по хаті туди-сюди — таки ні, додому ніхто нічого не принесе. Треба йти торгувати. Раптом прийде покупатєль або хтось принесе взуття поміняти. Одягаюся, як цибулина, і на роботу, — каже 53-річна Галина Мирошніченко. Продає взуття на речовому ринку в центрі Полтави. У п'ятницю, 6 січня, дощить. Продавщиця поправляє товар на вітрині, дмухає на руки, розтирає їх.

— Немає гіршого, як сира погода. Пробирає наскрізь. Найбільше в таку погоду мерзнуть ноги і руки, — продовжує Галина Михайлівна. — Торік купила термоботінки за 150 гривень. Зараз такі до 400 коштують. У них усі базарники стоять. Тільки треба брати на два розміри більші, щоб носки теплі піддіти й нозі вільніше. Поверх теплих колгот одягають хебешні носки, а зверху напівшерстяні. Купувати треба наших фабрик, вони якісніші за китайські. У синтетичному вистояти нереально — нічого не гріє, тільки обпікає тіло, мов скловата по тобі дере. Все має бути натуральне. На тіло вдягаю тонкий гольф під горло, а зверху шерстяний светр. Рукавиць також беру двоє — тонші й великі з мєхом усередині. Одягаю одні поверх других. Оце пальто — показує на довгий темно-зелений пуховик із капюшоном — з дорогих. Йому вісім років. Дівчата з Москви привозили торгувати. Зносу не знає і дуже тепле.

Поряд проходить жінка з візком. Пропонує чай, каву.

— Зроби мені зелений із лимоном, — просить Мирошніченко. — Одного-двох стаканчиків на день вистачає. Але в туалет важко бігати — півгодини роздягатися треба.

— Тьоть Галь, скажіть, що від чаю на морозі зуби портяться. Не дуже ним можна і грітися. То ж то перепад температур, — підходить продавщиця Анна, прізвища на називає. У сусідньому ряді торгує взуттям. — Як на холоді стояти — краще обувати дутіки. У них зверху резина, не промокають, від голені до верху м'які. Щороку треба брати нові, швидко зношуються. Валянки годяться на сухий мороз. Як на вулиці багно — легко промочити ноги. Шкіряне взуття напитує вологу, довго стояти на вулиці не годиться. Штани вибираю на синтепоні, щоб виворіт підшитий флісом. Такі до 400 гривень коштують. На секонд-хендах їх не продають. Треба вибирати, щоб зверху з пропиткою, мов лощоні, тоді не промокатимуть. Штани зручні, тільки рєзко нахилятися не треба. Може бути аварія — репнуть. Ще беру котонові колготи за 100 гривень фірми "Арктика". Там трохи лайкри є, тому вони тягнуться. Під низом отакий начос — широко розводить великий і вказівний пальці. — У дубльонці довго не вистоїш. Раніше шили товстющі, теплі, але важкі, як трясця. Від таких спина болить. Краще вдягати куртку хутряну чи на синтепоні. Найважче з обличчям — одежі на нього не одінеш. Креми вибираю з воском і гліцерином.

Проходжу далі рядами. Біля кількох яток продавці пригощають одне одного спиртним.

— Будемо грітися. Покупатєлей усе одно немає, — каже чоловік у теплому картузі. Застелив вітрину з бюстгальтерами газетою, зверху поклав нарізане сало, хліб, капустяний салат. У одноразові стаканчики наливає горілку. — Якби за зиму надбавку платили, горя не знали б.

На вихідні очікують морози, хуртовини

— На вихідні, до 15 січня, очікуємо різке зниження температури, морози, хуртовини, подекуди сильні пориви вітру, — говорить Олена Панченко з Полтавського обласного центру гідрометеорології.

Поки що погода нагадувала аномально теплу і малосніжну зиму 2006-2007 років.

Синоптики прогнозують, друга половина зими буде з частими відлигами і похолоданнями.

Полтавський астролог Віталій Верещагін підтверджує цей прогноз:

— Буде затяжна зима, до березня. У січні й лютому можливі урагани, хуртовини. Будуть перебої зі світлом, газом, теплом, може виникнути транспортний колапс.

Найнижчу температуру

-31,9°С фіксували в Полтаві 1950 року.

 

Зараз ви читаєте новину «"Валянки годяться на сухий мороз"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути