понеділок, 28 травня 2012 00:15

"У тіні половина українського бюджету"

— Євро-2012 нинішній владі не потрібне. Ті гроші, які чиновники хотіли вкрасти на підготовці країни, вони і так уже вкрали, — каже 36-річна Наталія Королевська, народний депутат, лідер партії "Україна — Вперед!". — Чемпіонат потрібний 46 мільйонам українців. На підготовку країни вже витратили близько 80 мільярдів гривень. Кожен наш співвітчизник вклав у Євро власні гроші, бо платив податки з зарплати. І тепер, коли народ може заробити на турнірі, починаються бойкоти від іноземних політиків. Це недопустимо.

Що позитивного дасть Україні проведення Євро-2012?

— З'являться робочі місця, люди зможуть заробляти на туризмі. Євро — наш імідж і перспектива. Та один чемпіонат не підніме економіку. Сьогоднішня економічна модель не здатна забезпечити українцям достойне життя. Це — олігархічна модель, яка працює на багатих за рахунок народу. Наше завдання — змінити такий порядок речей.

Яким чином?

— Є чітка програма "Нова економіка — нова країна". Розробляли її досвідчені спеціалісти, які не були при владі й готові працювати на Україну. Наша команда вивчила досвід тих країн світу, які за останні 10 років показали серйозний економічний результат. Хочемо створити стимули для національного товаровиробника, підтримати внутрішній ринок, залучити нові технології, лібералізувати податкову систему. Пропонуємо абсолютно нову модель економічного циклу.

Яке місце у програмі відведене середньому бізнесу?

— Я — за розвиток середнього бізнесу, бо це основа середнього класу. Такий бізнес найнезалежніший і економічно виправданий. Йому необхідна державна підтримка. Потрібно створити баланс, при якому малий і середній бізнес розвиватимуться усередині країни, а великі компанії гратимуть визначальну роль на міжнародній арені. Там маємо всі шанси заявити про себе в аграрній сфері. Україна повинна стати серйозним продовольчим гравцем.

Чи не зашкодить цьому сирна війна з Росією? Як уникати подібних конфліктів?

— В основі таких війн лежить технічне регулювання — російські стандарти відрізняються від норм, які працюють в Україні. Теперішня влада не ознайомлює український бізнес із цими відмінностями, тому заручниками подібних конфліктів стають великі підприємства. Така ж ситуація і з зоною вільної торгівлі в Європі. Ми вимагаємо в Кабміну ознайомлювати бізнес із російськими і європейськими стандартами. Інакше опинимося за фінансовою ширмою.

Чому влада так чинить?

— Зараз у тіні 50 відсотків українського бюджету. Влада підтримує цю тіньову економіку, бо вона забезпечує їм золоте життя і є основою корупції. Тому нелегальні підприємства процвітають, а легальним всіляко заважають працювати.

Як побороти корупцію?

— Грузинський президент Михайло Саакашвілі за короткий термін здолав корупцію у країні. Він розповів, що для цього достатньо 10 людей, які чесно працюватимуть на країну. Це повинні бути нові люди, які ніколи не були при владі. Для знищення корупції слід зменшити число чиновників, замінивши їх комп'ютерами. Це автоматизує систему видачі різних довідок.

Скільки потрібно часу, щоб ожила економіка і люди відчули покращення життя?

— Якщо реалізуємо нашу економічну програму, то покращення можливе у строк від трьох місяців до трьох років. Головне — об'єднати політиків навколо єдиної економічної ідеї. Тоді ми доведемо — економічне диво в Україні можливе.

Не буде об'єднуватися з провладними партіями

Наталія Королевська стверджує, її партія "Україна — Вперед!" ітиме в парламент самостійно.

— Сьогодні треба об'єднуватися не з політиками, а з людьми. Тому наша партія активно співпрацює з громадськими організаціями і людьми, які заслужили повагу та підтримку народу, — каже Наталія Королевська. — Із 20 червня почнемо народне обговорення кандидатів, які представлятимуть нас у регіонах, мажоритарних округах, парламенті.

За словами Королевської, у Верховній Раді її політична сила не буде об'єднуватися з провладними партіями.

— Ніколи не будемо працювати з режимом Януковича, — продовжує. — Своїх прибічників знайдемо в демократичному таборі. Думаю, по одну сторону рингу будемо з партією Віталія Кличка.

 

Зараз ви читаєте новину «"У тіні половина українського бюджету"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути