понеділок, 04 червня 2012 07:00

В "Орлятко" їдуть діти з багатих сімей

Цього літа не відновили роботу чотири дитячі табори в Новосанжарському, Полтавському і Решетилівському районах. Власники не мають коштів, щоб прийняти дітей. На Полтавщині працюватимуть 29 позаміських таборів. Планують прийняти 75,5 тисячі дітей. Це майже половина школярів області. Зміни запрацюють із початку червня.

— Дімка хворобливий, тому кожного літа старалася відвезти його на море. Як з'їздив у наші полтавські табори, каже, мама, я би там ціле літо був, — розповідає 36-річна Ніна Прус із райцентру Лубни. Її син 15-річний Дмитро відпочивав у різних дитячих таборах Полтавщини. — Позаторік із профсоюзу прийшли путьовки в "Супутник" у Диканці. Замовила на серпень на 21 день. Усі речі збирала на список — два рушники, великий і малий, по чотири футболки, носків, джинси, пару бріджів, шорти, по три пачки вологих і сухих салфєток. Син розтіряшка, але зі списком усе додому привіз. Одягу треба стільки, щоб вистачило чистого на всі дні. Організованої пральні немає, діти самі собі перуть, як надумають. Давала гроші — 100 гривень. На вихідні привозять ларьок — печиво, насіння, мінералку. Ще сувеніри, календарики. Скільки не дай — усі гроші там потратить. Цінних речей у нього не було. Мобілка простенька, фотоапарату в нас немає. Інші діти з собою беруть, вожатим віддають на зберігання в окрему кімнату. Про крадіжки не чула. У табір даю галетне печиво і смоктунці. Шоколадки все одно розтануть. Їм ще в столовій видають, і свіжі фрукти є в меню. Щодня дзвонила на мобілку. Але ніколи не могли нормально поговорити. Каже, мамо, у похід збираємося, зараз змагання, готуємо конкурси, купаємося. У таборі похудав, подорослішав. Нагрузки великі. Але так щоб хтось не хотів іти в похід, син каже, не буває. Трохи переживала, що біля річки, комарі покусають. Мазь спеціальну дала. Та хто б нею мазався. Вожаті в кімнатах "раптори" ставили.

На вихідні в таборах влаштовують батьківські дні — рідні провідують дітей.

— Попереджають, не можна привозити скоропортящогося — торти, ковбасу. Але хіба за всіма услідкуєш. Деякі батьки накручують себе, мов дитина скучила за домашньою їжею. Як не жаліється "заберіть додому" — значить, усе добре. Із "Супутника" забрали тільки двох дітей: один малий — 7 років, сумував сильно. Іншого хлопця батьки в "Артек" відправили. Казав, краще б я ще тут лишився, — розповідає Ніна Прус. — Торік був в "Орлятку" в Новосанжарському районі, у селі Клюсівка. Туди приїжджають цілими компаніями. У червні-липні відпочивають англічани. Батьки спеціально хочуть, щоб їхня дитина попала в табір у ці місяці. То ж безплатна мовна практика. Колись Діма був у таборі у Лубнах. На кожну дискотеку приходили місцеві. До бійки доходило. Тут чужих не пускають. В "Орлятко" часто їдуть діти з багатих сімей. Із сином в отряді була дівчинка. Можуть на любе море поїхати. А дитина відпочиває тільки в Полтавській області. Кажуть, тут корисніше.

9,5

тисячі гривень коштує путівка на два тижні в табір "АВС-камп" у Клюсівці Новосанжарського району. Діти вивчають англійську мову. Серед найдешевших — "Сонячний", "Орлятко" Новосанжарського району, "Енергетик" Кременчуцького, "Олімпійські надії" Полтавського. Путівки на 21 день — близько 1950 грн. Середня вартість по області — 2,6 тис. грн. Це на 200 грн дорожче, ніж торік.

Автор: фото Надане адміністрацією табору ”Супутник”
  Вихованці табору ”Супутник” Диканського району готують куліш. Ходили у походи двічі на тиждень. Фото зроблене торік
Вихованці табору ”Супутник” Диканського району готують куліш. Ходили у походи двічі на тиждень. Фото зроблене торік

 

Зараз ви читаєте новину «В "Орлятко" їдуть діти з багатих сімей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути