Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2011 17:43

У сусіда триповерховий будинок розібрали

Автор: фото: Микола Марченко
  Житель Миргорода Валерій Шатньов показує рештки фундаменту своєї дачі неподалік Кибинець. Її повністю розібрали за одну ніч невідомі
Житель Миргорода Валерій Шатньов показує рештки фундаменту своєї дачі неподалік Кибинець. Її повністю розібрали за одну ніч невідомі

Покинуті хати в селах розбирають на цеглу. Весною таких крадіжок побільшало. Матеріали вивозять вантажівками. Цеглу продають по 50 коп. за штуку. Нова коштує не менше 1 грн. У ціні цегла періоду СРСР, вона міцна та довговічна.

— В Семенівку розбирати хати приїхали мешканці Хорола, — переказує Лідія Гордусенко, 40 років, сільський голова Багачки Першої Великобагачанського району. — Жителі стали на диби і не дозволили руйнувати майно. Приїжджають і якісь бригади, кажуть, у них є дозволи з сільської ради. Та люди знають, ніяких дозволів їм не видавали.

Крадії придивляються до хат, де ніхто не живе, оцінюють складність розбирання, кількість цегли.

Олексій Ганженко, сільський голова Біликів з Миргородщини, розповідає, часто будинки односельців розбирають місцеві.

— У селах Лещенки, Милашенкове Миргородського району багато пустих дворів. У Марченках є 30 будинків, живуть тільки у шістьох, — каже Ганженко.

На хуторах Миргородського району розібрали майже всі помешкання. З одного хутора крадії вивозять до 30 тис. штук цегли. Дім можуть розібрати за ніч.

— У мене всю охоту до дачі відбили, — каже Валерій Шатньов із Миргорода. — У суботу приїхав, навів порядок біля дому. У неділю вернувся, а хати вже немає. У сусіда триповерховий будинок розібрали.

У Широкій Долині Великобагачанського району жителі села намагаються доглядати за хатами-пустками. Таких близько 30. Люди кидають помешкання через безробіття, переїжджають до міст.

— Деякі, хто виїжджає, спеціально продають дім на розбір, — каже Сергій Горбань, сільський голова. — Для цього пишуть заяву, що дозволяють хату розібрати.

У селі Кустолові Кущі Кобеляцького району 2000 року жили до 1 тис. людей. Тепер село пустіє. Рік тому мародери розібрали тут із десяток помешкань.

Володимир Гречаний із Миргородської міліції говорить, люди роблять на хатах-пустках бізнес.

— Їздять по селах, дивляться на пусті будинки, дізнаються, як часто тут бувають господарі, — каже Гречаний. — А потім дають оголошення, що продають хати на розбір. Видають чуже майно за своє.

У міліції пояснюють, за самовільне розбирання будинку можна отримати до п'яти років в'язниці.

41 000

Стільки сільських жителів на Полтавщині помирають щороку. За останні роки в області нараховують 56 тис. покинутих садиб. 16 тис. із них у напівзруйнованому стані. Три села щороку зникають із карти області.

 

Зараз ви читаєте новину «У сусіда триповерховий будинок розібрали». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути