Ексклюзиви
четвер, 27 січня 2011 18:31

У сільській церкві роблять мармуровий іконостас

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Отець Георгій із храму Симеона Богоприємця, що в Михайликах на Шишаччині, править службу
Отець Георгій із храму Симеона Богоприємця, що в Михайликах на Шишаччині, править службу

У Михайликах на Шишаччині четвертий рік будують храм Симеона Богоприємця Московського патріархату. Для нього замовили мармуровий іконостас. Камінь привезли із Італії. Раніше в селі церкви не було.

— Храм збудували за власні кошти. Ми із донькою Антоніною є власниками приватного підприємства "Агроекологія". На будівництво витратили 6 мільйонів гривень із прибутку фірми, — розповідає місцевий 75-річний Семен Антонець. — Ми люди віруючі. Хотілося після себе гарну згадку в селі лишити. Духовність серед молоді підняти.

Антонець близько 30 років очолював місцеве фермерське господарство. У селі його поважають. Храм уміщатиме 400 осіб. За формою нагадує Кочубеївську церкву в Диканьці. Будували його за козацькими традиціями. Крізь сферичну баню видно небо. Купол спорудили за унікальною технологією. Стін не розписуватимуть. Єдиним оздобленням буде мармуровий іконостас. У підвалі храму планують розташувати недільну школу і трапезну.

— Побачив подібний іконостас у Кирилівській церкві в Києві, — ділиться благодійник. — Він мене вразив. Захотів, аби у рідному селі теж був такий.

Мармур для іконостаса завезли з родовища в Італії, яке використовували ще за часів античності. Воно таке єдине в світі. За структурою та вмістом кальцію матеріал близький до складу людських кісток. Говорять, кальцій відіграє особливу роль у нетлінності мощей пророків, апостолів. Зараз іконостас установлюють.

— Мармурових іконостасів подібного типу в Україні лише кілька. Наш виглядатиме вражаюче, — розказує священик Георгій із храму Симеона Богоприємця. — Нижній ряд висотою метр зробили із чорного мармуру. Має виразні природні візерунки біло-золотистого і рожевого кольорів. Усі колони і обрамлення будуть зі світлого мармуру.

Священик пояснює, іконостас матиме два ряди ікон, для них зроблять мармурове обрамлення. По центру на мармуровій плиті художник вирізьбить біблійний сюжет "Таємна вечеря". Вгорі  буде масивний мармуровий хрест. На завершальному етапі робіт установлять бронзові царські врата.

— Робить іконостас досвідчений майстер, — зауважує отець Георгій. — Це скульптор та художник Євген Пархоменко. Подібні він творив для церков Москви, Харцизька, Макіївки.

Цей художник використовує візантійський стиль різьблення. У ньому багато рослинних елементів. Оздобить більше половини площі іконостаса.

— Майстер нам пояснив, що робота дуже копітка, — продовжує священик. — На виготовлення основних деталей та елементів потрібно не менше півтора року. Вісім місяців піде на різьблення.

Іконостас буде 8 м заввишки, 12 м завдовжки. Встановили основу й головні колони. На Полтавщині таке будують уперше.

— Навіть уявити складно, як то красіво буде, — сплескує руками місцева. Вона прийшла до нового храму на недільне богослужіння. — Ми маленьку частинку бачимо, та вже налюбуватися не можемо. На всю Україну тепер наша церква прославиться. Будуть люди їздити.

На іконостас планують витратити близько мільйона гривень.

Зараз ви читаєте новину «У сільській церкві роблять мармуровий іконостас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути