Ексклюзиви
четвер, 06 березня 2008 16:14

У Полтаву завезли кримські проліски

Автор: фото: Олег ЖУРАВЛЬОВ
  Пенсіонерка з Полтави Алла Анатоліївна продає підсніжники у підземному переході в центрі міста. Квіти їй постачає син, який отримує їх потягом з Криму
Пенсіонерка з Полтави Алла Анатоліївна продає підсніжники у підземному переході в центрі міста. Квіти їй постачає син, який отримує їх потягом з Криму

Цього тижня у підземних переходах Полтави та поблизу ринків з"явилися продавці з підсніжниками. За букетик квітів просять 5–8 грн.

Близько 14.00 букетики з білими весняними квітами, загорнутими в різнокольоровий гофрований папір, продає жінка пенсійного віку в червоно-чорному пуховику в підземному переході в центрі Полтави. Вона тримає їх без води у пластиковому вазоні. Під нього підставила картонний ящик. У руках тримає картату сумку. Постійно сполохано озирається.

— Купуйте підсніжники. П"ять гривень. У мене дешевші. Тут іще жінки прийдуть торгувати, то у них по вісім, — припрошує російською Алла Анатоліївна. Прізвища не називає. Каже, що живе в Полтаві. — Це квіти лісові, з Криму.

Кажу, що треба для привітання дітей у школі кілька букетів.

— Вам скільки треба? П"ятнадцять? Давайте домовимося. Сьомого числа я буду тут, а потім на Південному вокзалі. Сину їх передадуть за одну ніч з Криму. Квітки будуть свіжайші, як скельце. Тиждень без води лежати можуть. Оці ще не були у воді. Ми їх зберігаємо в прохолодному приміщенні без вологи. На дно коробки кладемо мокру ганчірку, ставимо їх і накриваємо такою ж тряпкою. Як ставитимете у воду, підріжте кінчики стебел. Можете мені подзвонити, — диктує домашній номер.

Говорить, що її звідси проганяли.

— Я тут боюся стояти. Не раз уже міліціонери ганяли. Продавати їх незаконно, — визнає жінка. — Один чоловік навіть підходив і докоряв. Казав, що ці квіти до Червоної книги занесені.

Із 1 лютого в Україні розпочали операцію "Первоцвіт".

— Ми ще не ловили продавців пролісків і підсніжників, — розповідає старший інспектор Полтавської державної екологічної інспекції Микола Скляренко, 54 роки. — На 8 Березня наша інспекція із міліцією ходитимуть. Торгувати пролісками не можна. Протоколи відправляємо до суду. За реалізацію штрафують на 85 гривень. Суд виносить постанову — чи стягувати, чи пожаліти. Приватні підприємці хитрі, продавцями ставлять або бабусь, або дітей чи інвалідів. До них усіх санкцій не застосуєш. Найгірше, що громадяни купують у них квіти і спонукають рвати нові.

Штраф за кожну зрізану квітку підсніжника 12–15 грн.



Ціни на квіти, грн за штуку

Тюльпани     7–10

Тюльпани у горщиках     25

Крокуси у горщиках     25

Нарциси у горщиках     25–30

Гіацинти у горщиках     20–25

Іриси     8–10

Зараз ви читаєте новину «У Полтаву завезли кримські проліски». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути