четвер, 24 лютого 2011 18:41

У підвалі багатоповерхівки замерзли калюжі

Автор: фото: Марія Жеглова
  Юрій Півень показує іржаві труби в підвалі будинку. Жильці вважають, що його спорудили з бракованих матеріалів
Юрій Півень показує іржаві труби в підвалі будинку. Жильці вважають, що його спорудили з бракованих матеріалів

У будинку в провул. Заячий у Полтаві прорвало трубу тепломережі. Вода залила підвал. Жителі переживають, аби через аварію не постраждав фундамент.

28-річний Юрій Півень із квартири у третьому під'їзді веде в підвал. Радить ступати обережно, бо настелені дошки прогинаються. Крізь них просочується вода.

— Тут хіба в резинових чоботах ходити, — каже. — Вода замерзла, але калюжі лишилися. Аби через це стіни не почали тріскати.

Дорогу підсвічує мобільним телефоном. Говорить, у підвалі давно немає світла.

— Тепломережа, яку прорвало, належить турбомеханічному заводу. Дзвонив туди. Пообіцяли полагодити. Переживали всім будинком, що вода замерзне і її не зможуть викачати. Відкачувати ніхто не взявся.

63-річна Алла Миколаївна бачила, як стався порив труби:

— Добу тік окріп. У під'їзді стояла пара. Я спочатку думала, що то дим. Аварійна служба приїхала й нічого не могла зробити. Закінчилося все тим, що нам просто перекрили воду. Я думаю, коли наш дім будували, використовували браковані матеріали. Тепер ми постійно мучаємося, то з каналізацією проблеми, то вода з кранів тече чорна і з камінням. А в підвал я взагалі п'ять років не заходила. Туди неможливо зайти.

Жителі показують іржаві труби в підвалі. Кажуть, коли сталася аварія, частину прогнилої труби замінили. Юрій Півень показує на мобільному торішнє фото — у підвалі значно більше води та плаває холодильник.

— Ця проблема з постійним застоєм води в підвалі не вирішується вже декілька років, вона підмиває фундамент, — пояснює. — А тепер ще й це підтоплення.

Жильці розповідають, що влітку в підвалі заводяться вужі, навесні — комарі, мошки. Одна з жительок бачила, як вуж повз до дитячого майданчика. Знаходять у підвалі кубла вужів.

У місцевому ЖЕДі №7 кажуть, до аварії в підвалі будинку не було води.

— Два роки тому була проблема з випуском каналізації. Поломку ліквідували і підвал був сухий, — говорить майстер ЖЕДу Василь Антоненко. — Зараз вода затекла через аварію, яку також усунули.

У відділі з утримання житлового фонду Полтавської міської ради кажуть, дім не є проблемним.

— Якби будинок постійно топило, ми б про це знали, — пояснює начальник відділу Ольга Фененко. — Якщо трапляються якісь незначні поломки, жек їх оперативно ліквідовує. Припускаю, вода в підвал може затікати через переповнену дворову каналізацію. Інколи мешканці самі стають тому виною. Засмічують каналізацію побутовим сміттям — кидають лушпайки від картоплі, інший непотріб, а потім жаліються. Аварію, яка сталася через прорив тепломережі, оперативно ліквідували. Частину труби замінили. Води в підвалі небагато. Вона згодом піде в ґрунт.

Зараз ви читаєте новину «У підвалі багатоповерхівки замерзли калюжі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути